2023 James Dyson Ödülü problem çözücüleri bekliyor

İSTANBUL (AA) - James Dyson Vakfı'nın her yıl düzenlediği ve sürdürülebilirlik odaklı bir mühendislik yarışması olan James Dyson Ödülü için başvurular bugün itibarıyla başladı.

Dyson'dan yapılan açıklamaya göre, ödül programının uluslararası kazananları, icatlarının dünyaya duyurulmasının yanı sıra 30 bin sterlin, ulusal kazananları ise 5 bin sterlin tutarında teşvik ödülü kazanıyor.

Daha fazla bilgi edinmek ve başvurmak için www.jamesdysonaward.org adresi ziyaret edilebiliyor.

James Dyson Ödülü, 2005 yılından bu yana, girişimci ruha sahip lisans öğrencilerini, yeni mühendislik ve tasarım mezunlarını, çevre sorunlarından sağlık uygulamalarının iyileştirilmesine kadar küresel bir sorunun üstesinden gelmeye davet ediyor.

Geçmiş kazananlar, plastik geri dönüşümünü (Plastic Scanner) ve malzemelerin biyolojik olarak parçalanabilirliğini (MarinaTex, AuREUS) geliştirmenin yanı sıra evde tıbbi teşhis yöntemlerini (Blue Box, HOPES) iyileştirmek için çözümler geliştirdi.

- Yarışma Türkiye'deki ilk yılında 350'nin üzerinde başvuru aldı

Geçen yıl Türkiye’de ilk defa düzenlenen ve başvuruların başladığı mart ayından temmuz ayındaki değerlendirme sürecine kadar Türkiye’den 350’nin üzerinde başvuru alarak büyük ilgi gören yarışmanın, 2022 yılı ulusal James Dyson Ödülü sahibi, PhysioCircle projesiyle Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü mezunu ve aynı bölümde yüksek lisans öğrencisi olan 27 yaşındaki Selami Erdoğan olmuştu.

Göğüs fizyoterapi yönteminin, fizyoterapistler veya hasta yakınları tarafından hastalara doğru ve etkin bir şekilde uygulanmasını sağlayan PhysioCircle projesi, 5 bin sterlinle ödüllendirilmişti.

Geçen yıl yapılan başvuruların birçoğu, James Dyson’ın da genç mühendislerden beklediği gibi gerçek dünya problemlerine odaklanmış, Türkiye'de yaz aylarında yaşanan yangınlara da çözüm üretmek için tasarlanan icatlar dikkati çekmişti.

Nitekim yarışmanın 2022 ulusal ikincilerinden biri de yangınları gerçek zamanlı olarak algılayan IoT tabanlı bir sensör sistemi olan, karbondioksit (CO2) ve sıcaklık seviyeleri yükseldiğinde yetkililere haber vererek yangın yayılmadan önce müdahale etmelerini sağlayan, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden İdil Deniz, Suat Batuhan Esirger, Rana İmam, Rahme Nur Örnek tarafından tasarlanan ForestGuard olmuştu.

2022 yılının diğer ikincisiyse, gıda işletmelerinin üretim sonrası portakal atıklarını kullanarak, doğa üzerindeki etkisinin azalmasını sağlayan, biyomalzemeleri eklemeli üretimle birleştirerek dekorasyon sektöründe bir çığır açan Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Açılay İpek, Levent Eldem ve Nihal İrem Bayram tarafından tasarlanan Kikkis projeleri olarak açıklanmıştı.

Bu yılki ödül de Türkiye’de yaşanan depremlerle ilgili yapılacak icatların önünü açarak, genç mühendislerin Türkiye ve dünya için tehlike oluşturabilecek durumlara hassasiyetlerini ve çözümlerini gösterebilmeleri için bir fırsat veriyor.

- Bugüne kadar 390 icada finansal destek sağlandı

Yarışma, bugüne kadar 390 icada finansal destek sağladı ve geçmiş uluslararası kazananların yüzde 70'inden fazlası icatlarını ticarileştirdi. Dyson, çevre ve sağlık sorunlarının üstesinden gelmek için daha fazla ezber bozan fikre ihtiyacı olduğunu söylüyor ve James Dyson gençlerin fark yaratacak güce sahip olduğunu düşünüyor.

Yarışmanın uluslararası kazananları her yıl Sir James Dyson tarafından seçilirken, bu kişiler fikirlerini gerçek hayatta uygulayabilmek için finansman ve medya bilinirliği gibi oldukça önemli desteklerin sahibi oluyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dyson'ın kurucusu Sir James Dyson, problemleri sürdürülebilir bir şekilde, daha az enerji ve malzeme kullanarak çözebilecek ve fikirleriyle dünyayı iyileştirmek isteyen genç mühendisler aradıklarını belirtti.

Dyson, 'Gençler, dünyamızı daha iyi hale getirebilecek fikirlere sahipler ve teşvik edilmeliler. James Dyson Ödülü onlara icatlarının peşinden gitmeleri için bir platform sağlıyor. Bu yılki başvuruları değerlendirmek için sabırsızlanıyorum. İyi şanslar.' ifadelerini kullandı.



Bülent Arınç: “Değer Erozyonu Türkiye’yi Bu Hâle Getirdi”

İzmir'de dine, Peygamber Efendimiz'e ve Atatürk'ün annesine hakaret eden kişi tutuklandı

Ekrem Başkan, Yeni Kavşak Projesi İçin İzmir'de

Doğal gazını yakmayarak komşudan geçinene kötü haber

İhmal edilen baca temizliği yangına neden oluyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden üretimde rekor yıl

Açılan tapu davası 71 yıl sonra sonuçlandı

Başkan Kaplan'dan Arslan ailesine ziyaret

Zeyrek’ten katılımcı yönetim vurgusu ve imar planı müjdesi

Yenidoğan çetesiyle ilgili yeni gelişme: 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atandı

Türk Sağlık Sen'den aile hekimleri ve çalışanlarına tam destek

Manisa'da 3 bin 500 yükümlü topluma kazandırılacak

Devriye görevinde fenalaşarak hayatını kaybeden polis memuruna son görev

Vali Özkan'dan Suriye'deki hapishaneden kurtarılarak vatanına kavuşturulan gencin ailesine ziyaret

Müdür Aktaş’tan vatan için can verenlere vefa: “Şehit emanetleri yalnız değil”

Duvarı kırıp 35 yıllık komşusunun eşyalarını çalmıştı, "Alkolün etkisindeydim" dedi

Manisa'da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Paneli düzenlendi

Suriye’deki hapisten kurtarılan Saruhanlılı genci yurda giriş yaptı

Erdoğan'ı protesto edip tutuklanmıştı! Sena Eliküçük cezaevinde yaşadıklarını anlattı: Çıplak arama...

Sağlık birimlerinde 26 bin 673 sözleşmeli personel istihdam edilecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Sanat 2.03.2023 10:03:00 2502 0

Tarih: 02.03.2023 10:03

Haberi Sesli Oku