SARUHANLI - Söz konusu ihracatın 108 milyon dolarını yaprak tütün, 249 milyon dolarını ise tütün mamulleri oluşturdu.

İki ana ürün grubu içinde hem yaprak tütünde hem tütün mamullerinde azalış yaşanmıştır. Geçtiğimiz yılın ilk 6 aylık döneminde 97 milyon dolar olan tütün mamulleri ihracatı, 2021 yılının aynı döneminde yüzde 16 oranında azalış göstererek 249 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Tütün mamullerinde 6 aylık dönemde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürünler sigaralar oldu.   Bu dönemde toplam 150 milyon dolarlık sigara ihracatı gerçekleştirildi. İhracatta ön planda bulunan diğer ürünümüz bir önceki yılın ilk altı aylık dönemine göre yüzde 7’lik artışla 55 milyon dolarlık ihracat performansı yakalayan nargile tütünleri olmuştur.

Ülke olarak bakıldığında ise, Birlik üzerinden en fazla tütün mamulleri ihracatı 43 milyon dolarla İran’a gerçekleşti. İran’ı sırasıyla Irak, İsrail, ABD ve Türkmenistan takip etti. Toplam 99 ülkeye tütün mamulleri ihracatının gerçekleştiği yılın ilk yarısında ilk 10 ülkeye yapılan ihracat toplam ihracatın yüzde 62’sini oluşturdu.

Yaprak tütün ihracatına bakıldığında ise Birlik kayıtlarına göre 6 aylık yaprak tütün ihracatı, miktarda yüzde 1 azalışla 22 bin ton, değerde ise yüzde 16’lık azalışla 108 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Yaprak tütün ihracatı gerçekleştirilen ülkeleri incelediğimizde; ilk sırada 20 milyon dolar ile ABD’nin geldiğini görmekteyiz.

ABD’yi, ilk 6 aylık dönemde yüzde 44’lük artış ile 18 milyon dolar ihracat gerçekleşen Endonezya takip etmektedir. ABD ve Endonezya’nın ardından sırasıyla, 10 milyon dolarlık ihracatla Polonya, 8 milyon dolar ile Belçika ve 6 milyon dolar ile Rusya takip etmektedir.

Rusya’nın ardından gelen Ukrayna ise yüzde 52’lik ilerlemeyle en fazla artış oranı yakalayan ülke oldu ve bu ülkeye 5.7 milyon dolarlık yaprak tütün ihracatı gerçekleştirildi.

İlk 6 aylık dönemde hem yaprak tütün hem de mamul ihracatımız bir önceki yıla nazaran düşük kalmış olsa da, kalan yarıda bir önceki yıl gerçekleştirdiğimiz 900 milyon dolarlık ihracat tutarını aşarak 1 milyar dolar hedefine ulaşacağımıza inanıyoruz.

Ege Tütün İhracatçıları Birliği kayıtlarına göre 2021 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16’lık azalışla 357 milyon dolarlık yaprak tütün ve tütün mamulleri ihracatı gerçekleştirildi.


Saruhanlı Devlet Hastanesinde Çarşamba günü görev yapacak doktorlar

Saruhanlı’da Vefat…

SARUHANLI ESKİ BELEDİYE BAŞKANI ZEKİ BİGİN’DEN DİKKAT ÇEKEN PAYLAŞIM: “PARTİ EMEKÇİLERİ NEREDE?”

Yavuz Ağıralioğlu Manisa’ya geliyor

Ege Üniversitesinin endemik tür cenneti: Botanik Bahçesi

Saruhanlı'da vefat...

Bebeğini havalandırma boşluğuna atan anne tutuklandı

Okul müdürü otizmli öğrenciyi merdivenlerden itti

10 Kasım Atatürk'ü Anma Doğa Yürüyüşü

HALK EĞİTİMİ KURUMLARI ARASI MUAYTHAİ ŞAMPİYONASI SARUHANLı EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİ

Akhisar’da otomobil devrildi! 7 yaralı

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Salı günü görev yapacak doktorlar

Yeni doğan bebeğini havalandırma boşluğuna attı

Kayıp olarak aranan alzaymır hastası kadın bulundu

Saruhanlı’da Vefat…

Ölümümüm 87. Yılında Atatürk Anıldı

KAYMAKAM ACAR'IN 10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA GÜNÜ MESAJI

Devrilen traktörün altında kalan çiftçi hayatını kaybetti

Saruhanlı’da feci kaza!..

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 24.07.2021 05:57:00 802 0
Tarih: 24.07.2021 05:57 Güncelleme: 24.07.2021 05:57
Haberi Sesli Oku