Bakanlar Kurulu`nun 2014 yılında yapılacak tarımsal desteklemelere ilişkin kararı, 1 Ocak 2014 tarihinden geçerli olmak üzere 12.04.2014 tarih, 6091 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yayınlanan karara ilişkin açıklamalarda bulunan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, “Bu yıl Çiftçi Kayıt Sistemi`ne dahil olan çiftçilere, dekar başına 2,5 lira toprak analizi desteği ile mazot ve gübre destekleme ödemesi yapılacak. Peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanlarında dekar için 3,1 lira mazot, 4,3 lira da gübre desteği verilecek. Hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanlarında dekar için 4,6 lira mazot, 6 lira gübre, yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanları için ise 7,5`er lira gübre ve mazot destekleme ödemesi yapılacak. Bu yıl sözleşmeli aspir, kanola ve soya fasulyesi üretimi yapanlara fark ödemesi desteğine ilave olarak dekar başına 10 lira ödenecek” dedi.
Öte yandan Türkiye Tarım Havzalarının Belirlenmesine İlişkin Kararın ekli listesinde yer alan 30 tarım havzasında, 2014 yılı üretim sezonunda üretilen ve satışı yapılan ürünlere fark ödemesi yapılacağını da belirten İl Müdürü Çebi,
“Yağlık ayçiçeği, kütlü pamuk, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir, zeytinyağı, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek ürünleri, tarımsal veriler ve uydu görüntüleri kullanılarak belirlenecek, Zeytinyağı, verim değerlerine göre tarımsal veriler kullanılarak belirlenecek, pamukta ise yurt içinde üretilip sertifikalandırılan tohumları kullanma şartı aranarak destekleme ödemesi yapılacaktır.
Buna göre, kilogram başına yapılan fark ödemesi desteği, yağlık ayçiçeğinde 30 kuruş, kütlü pamukta 55 kuruş, soya fasulyesinde 50 kuruş, kanolada 40 kuruş, dane mısırda 4 kuruş, aspirde 45 kuruş, zeytinyağında 70 kuruş, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikalede 5 kuruş, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimekte 10 kuruş, çayda ise 12 kuruş olarak belirlenmiştir. Ayrıca, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı, arazileri üzerinde kaliteli kaba yem üretmek amacıyla yem bitkileri ekilişi yapan üreticilere, dekar başına yonca (sulu) 50 lira, yonca (kuru) 30 lira, korunga 40 lira, tek yıllıklar 35 lira, silajlık tek yıllıklar 50 lira, silajlık mısır (sulu) 75 lira, silajlık mısır (kuru) 35 lira, yapay çayır mera 100 lira destekleme ödemesi yapılacaktır.
Tohumluk sektörünün uluslararası rekabete uygun bir şekilde gelişmesini sağlamak için, yurt içi sertifikalı tohum kullanım destekleri dekar başına, buğdayda 7,5 lira, arpa-tritikale-yulaf-çavdarda 6 lira, çeltik-yer fıstığı-yoncada 8 lira, nohut-kuru fasulye- mercimekte 10 lira, susam-kanola-aspirde 4 lira, patateste 40 lira, soyada 20 lira, korunga-fiğde 5 lira olarak belirlenmiş olup, yurt içi sertifikalı fidan, çilek fidesi ve standart fidan kullanım destekleri ise, bodur meyve fidan türleri ile bahçe tesisi dekar başına standart 150 lira- sertifikalı 350 lira, yarı bodur meyve fidan türleri ile bahçe tesisi standart 150 lira-sertifikalı 300 lira, bağ ve diğer meyve fidanları ile bahçe tesisi standart 100 lira-sertifikalı 230 lira, zeytinde yağlık çeşitler ile bahçe tesisi standart 50 lira-sertifikalı 100 lira, aşılama ile çeşit değiştirme sertifikalı 250 lira olarak belirlenmiştir.
Organik tarım desteklemelerinde ise meyve ve sebzede dekar başına 70 lira, iyi tarım uygulamalarında meyve ve sebzede dekar başına 50 lira- örtü altı 150 lira, biyoteknik mücadele desteğinde ise dekar başına 35 lira ödeme yapılacaktır” şeklinde konuştu.
Hayvancılık desteklemelerine de değinen İl Müdürü Çebi, “Anaç sığır başına ödeme birim miktarları, tek işletme olarak kabul edilen, kooperatif ile birlikler hariç, 500 başa kadar tam, 501 baş ve üzeri için yüzde 50`sine karşılık gelen tutarın ödenmesi suretiyle uygulanacak. Birlik ve kooperatiflere üye olup işletmesinde 500 baştan fazla hayvan bulunduran yetiştiricilere hayvan sayısı limitleri uygulanacaktır.
Sütçü ve kombine ırklar ve melezleriyle etçi ırkların melezleri her anaç sığır için 225 lira, etçi ırklar anaç sığır 350 lira, anaç mandaya 400 lira, sütçü, kombine ırklar ve melezleri, anaç sığır soykütüğü ilavesinde 70 lira destekleme ödemesi yapılacaktır. E-Islah veri tabanına kayıtlı anadan suni tohumlama veya etçi ırklarda Bakanlıktan izin alınmış tabii tohumlama boğasıyla tohumlama sonucu doğan buzağılar için 75 lira, damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliklerine üye, hayvanları Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı yetiştiricilere anaç başına 20 lira, arı yetiştiriciliği yapan üreticilere arılı kovan başına 10 lira destekleme ödemesi yapılacaktır.
Ayrıca, Hastalıktan Ari İşletmeler için, damızlık boğalar ve altı ayın üzerindeki erkek hayvanlar hariç tüm sığırlar için, sığır başına 375 lira, Onaylı Süt Çiftliği Desteği ise hayvan başına 50 lira, hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi amacıyla, küçükbaş hayvan ıslahı taban sürü anaç başına 35 lira, yavru başına 20 lira olarak belirlenmiştir” dedi.