Anahtar Kelimeler: 19 Kasım Dünya Koah Günü

SARUHANLI -Tüm dünyada önemli bir halk hastalığı sorunu olan Koah’ın yeterince bilinmemesinin, erken tanıyı ve etkin tedaviyi güçleştirdiği bildirildi.

Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Rabia Kapan, 19 Kasım Dünya Koah Günü dolayısı ile yaptığı açıklamada; Kohan’ın müzmin ve tıkayıcı bir akciğer hastalığı olduğunu belirtti.

Koah, tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmeyen bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Kapan, “Koah’ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde %15-20’dir. Bir diğer deyişle toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde Koah vardır. Oysa 10 Koah hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın Koah`lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir.” Dedi.

Küresel Hastalık Yükü Çalışması verilerine göre, Koah yılda 2,9 milyon ölüme neden olduğunu anımsatan Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Kapan, şunları kaydetti; “Günümüzde tüm dünyada 3. ölüm nedeni haline gelen Koah, tüm ölümlerin de %5,5’inden sorumludur. Türkiye’de solunum sistemi hastalıkları en sık görülen 4. ölüm nedenidir ve bu ölümlerin %61,5’i Koah nedeniyledir. Toplumun Koah konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir.”

Önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına rağmen Koah’ın yeterince bilinmediğini ve bu yüzden de erken tanıyı ve etkin tedaviyi güçleştirdiğini ifade eden Dr. Kapan, “Akciğerleri harap eden ve etkilediği kişilerin nefes alıp vermesini giderek güçleştiren ilerleyici bir hastalıktır. Koah’ta hava yollarında meydana gelen değişiklikler geri dönüşümsüzdür. Koah için en önemli risk faktörü sigara içimidir. Sigara dumanı ile karşılaşma da solunumla ilgili sorunlara ve Koah’a neden olmaktadır. Koah’a yol açan diğer nedenler arasında mesleki toz ve kimyasal maddeler ve iyi havalandırılmayan konutlarda ısınma ve yemek pişirmede kullanılan odun, kurutulmuş bitki, tezek yakıtlar da yer almaktadır. Son yıllarda fiziksel aktivitede azalma ve hareketsizlikte risk faktörü olarak kabul edilmektedir" diye kaydetti.

-HASTALARIN YARISI RAHATSIZLIKLARINI BİLMİYOR-

Dr. Rabia Kapan, Koah’lı hastaların yarıdan fazlasının, henüz bu hastalığa sahip olduklarını bilmediğini, bu durumun da hastalığın erken teşhisini ve tedavisini zorlaştırdığını anlatarak şunları belirtti;

“Hastalığın belirtileri olan öksürük, balgam ve nefes darlığı, genellikle hastaların günlük işlerini yürütmesini kısıtlamaktadır. Bir solunum testi ile (spirometri) hastalık kolayca teşhis edilebilir. Koah erken teşhis edilir, erken tedaviye başlanırsa hastalık durdurulabilir, hastalığın sıklığı ve hastalığa bağlı ölümler azaltılabilir. Hastaların sigarayı bırakması, mesleksel ve çevresel hastalık oluşturan nedenlere karşı önlem almaları ve uzaklaşmaları en önemli tedavi yoludur. Nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra uygun fiziksel aktivitenin önerilmesi ve uygulanması hastalığın ilerlemesini önlemekte yardımcıdır. Koah’dan korunmak ve daha sağlıklı yaşamak için; doğru beslenme, doktor kontrolü altında yapılacak düzenli bir egzersiz programı, düzenli uyku, sigaradan uzak ortamlar, ev içi ve ev dışı hava kirliliğinin önlenmesi, tozlu ve dumanlı iş yerlerinde gerekli önlemlerin alınması önemlidir.”



Kötü koku gelince ortaya çıktı: Boş arazide kadın cesedi bulundu

Silahlı çatışma: 1 ölü, 1 yaralı

Feci şekilde darp edildi, 27 gün sonra yaşamını yitirdi

Salihli'de korkutan yangın

Korkunç cinayet: Konuşmak için çağırdı, öldürdü! Son paylaşımı dikkat çekti

Salihli'deki yangının bilançosu: 4 ev, 1 ağıl, 2 motosiklet, 1 traktör, 1 iş makinesi kül oldu

Makilik alanda yangın

Silahlı kavga: 3 yaralı

Saruhanlı Jandarmadan tefecilere operasyon: 5 gözaltı

Korkunç olay! Kızını ve torununu öldürdü

Köprü altında cansız bedeni bulunmuştu! Döverek öldürüldüğü ortaya çıktı

Bıçaklı kavga: 1 ölü

Öz kızına cinsel istismarda bulunan baba yakalandı

Kendi evini ve araçlarını yakıp, olan biteni böyle izlemiş

Haber alınamayan şahıs evinde silahla vurulmuş halde bulundu

Develi’de traktör hırsızlığı

Kula’da art arda üç yangın

Cesedi 3 gün sonra asansör boşluğunda bulundu

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 18.11.2014 17:27:22 338 0

Tarih: 18.11.2014 17:27

Haberi Sesli Oku

Saglik

Saglik Haberleri