17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Basın Açıklaması

Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü’nde yüksek tansiyonun İnsan sağlığında oluşturduğu tehdide dikkat çekmek için açıklamalarda bulundu.

İl Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca: “Hipertansiyon; kalp hastalıkları, inme, böbrek hastalığı, erken ölüm ve yeti yitimi gibi durumlarla doğrudan ilişkilidir. En sık görülen hastalıklardan biridir ve küresel bir halk sağlığı sorunudur. Dünyada 10 kişiden 3’ünün tansiyonunun yüksek olduğu bilgisi elde edilmesine rağmen bu hastaların yarısı durumunun farkında değildir ve farkında olan kesimin bir kısmı da hastalığı ciddiye almamaktadır.” diyerek başladığı konuşmasına “Hipertansiyon önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olup mutlaka hekim tarafından takip edilmelidir.” şeklinde devam etti.

Hipertansiyonun uzun süre belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar vermesi nedeniyle “sessiz düşman” olarak anıldığını söyleyen Karaca, Kan basıncının yüksek olduğunun belirlenebilmesi için belli aralıklarla ölçtürülmesi gerektiğini, bu yıl Hipertansiyon gününün temasının "Tansiyonunuzu Düzenli Ölçtürün, Daha Uzun Yaşayın" olduğunu vurguladı.

“Yetişkin bireylerde görüldüğü gibi çocuklarda da yüksek tansiyon görülebilir. Çocuklarda yüksek tansiyonun birçok nedeni olabilir.” diyerek vatandaşları uyaran İl Sağlık Müdürü, “Tütün ve alkol kullanılmaması, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, tuz tüketiminin azaltılması, fazla kilo veya şişmanlık varsa kilo verilmesi yüksek tansiyonun kontrol altına alınması için yeterli olabilir. Eğer yeterli olmazsa hekim kontrolünde ilaç başlanabilir.” diyerek hipertansiyondan Korunmak ve ilerlemesini engellemek için yol gösterdi.

Kalıtım, cinsiyet, şeker hastalığı, şişmanlık, sigara ve alkol kullanımı, stres, yetersiz fiziksel aktivite, aşırı tuz kullanımı, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve yaşlılık yüksek tansiyona sebep olabilir. Bazen bir hastalığa bağlı olarak görüldüğü gibi gebelikte de tansiyon yüksekliği gelişebilir.” diyen Erol Karaca hipertansiyonun birden fazla nedeni olabileceğini belirtti.



Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

Kan donduran cinayet

26 yaşındaki genç başından vurulmuş halde bulundu

Akıl almaz cinayet planı Para için önce sahte ilan verdi sonra cinayeti işledi

Trafikte Tartıştığı Kişi Tarafından Bıçaklanan Şahıs Hayatını Kaybetti

Evlat vahşeti! Babasını vurup kaçtı

Birlikte yaşadığı kadını öldürüp kuyuya attı

Berber dükkanına silahlı saldırı: 2 ölü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 17.05.2023 14:51:00 632 0

Tarih: 17.05.2023 14:51

Haberi Sesli Oku