SARUHANLI - 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü "Sağlıklı Beslenme ile Sıfır Açlık" hedefi üzerinde duruyor.

            Yapılan araştırmalar dünya nüfusunun % 10 unun kronik açlıkla mücadele ederken % 10 unun da obeziteden muzdarip olduğunu gösteriyor. Ancak ne yazık ki bu dengesizliğin dışında kalan % 80 lik nüfusun da sağlıklı beslendiğini söyleyemiyoruz.

            Özellikle dünya genelinde hızla tüketmeye programlanmış insan kitleleri; farkında olmadan fast-food denilen hızlı tüketime yönelik hazırlanan gıdaların ve ambalajlı gıda ürünlerinin yoğun olarak tüketilmesinden dolayı ciddi sağlık sorunları yaşıyor. Dolayısıyla özensiz beslenme ve tüketimde hız, insan sağlığının ve dünyada besin tüketimindeki dengenin bozulmasına neden oluyor.

            Dünyada sıfır açlık hedefi için başlıca yapılması gereken gıda sektöründe öncelikle israfın sonlandırılmasıdır.

            Ev mutfaklarından toplu tüketime hizmet veren lokanta, otel vb. işletmelere kadar gıda üretimi ve tüketimi gerçekleştirilen her birimi gıda sektörünün parçası kabul etmemiz gerektiği de unutulmamalıdır. Evlerimizde çöpe giden ekmek vb. yemek artıkları da en az otel ve lokanta mutfaklarından çöpe giden artıklar kadar kıymetlidir aslında.

            Her çocuk aile ortamında, sağlıklı gıdanın doğru oranda tüketimine ilişkin alışkanlıkları zamanında kazanmalıdır. Ancak yaşam koşulları özellikle çocukları hem sağlıksız hem de gereksiz miktarda porsiyonlarla beslenmeye, daha doğrusu karınlarını doyurmaya yönlendirmektedir.

            Veteriner Hekimlik mesleği koruyucu hekimlik hizmetlerinin temelindeki mesleklerdendir. Gıda güvenliğinin sağlanmasının yanı sıra doğru miktarlarda besin alınarak sağlıklı beslenme noktasında hatırlatmalarda bulunmak da bizlerin görevleri arasındadır.

            Bu yıl Dünya Gıda Günü'nde İzmir ilinin tüm gıda işletmelerine sesleniyor, özellikle gençlerin tercih ettiği menülerde kalori hesaplaması ile düzenlemeye gitmelerini talep ediyoruz. Tüm gıda işletmelerinden yasal olarak zorunlu olmadıkları halde menülerini oluştururken porsiyonların kalori değerini hesaplayarak israfa sebep olacak boyuttaki porsiyon uygulamalarına bu 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde son vermelerini rica ediyoruz.

            "Dünyada Sıfır Açlık" hedefi için herkesin yapabileceği bir şey mutlaka vardır.

            Dengeli beslenerek dünyanın dengesine hep birlikte katkı koyacağımızı unutmayalım.

            Hayvansal ürünlerin sağlıklı hayvan yetiştirilmesi ile başladığı aşamadan itibaren sofralarımıza ulaşan tüm gıdalarda emeği geçen meslektaşlarımız başta olmak üzere çocuklarını sağlıklı beslenmeye yönlendiren ailelere, Dünya Gıda Günü'nde geleceğimize katkılarından dolayı bir kez daha teşekkür ediyoruz.



Usulsüz rapor iddiası ile eski başhekim gözaltına alındı

Mahallenin kabusu olan avukat 40 araca zarar verdi

Uyuşturucu operasyonu

5 gündür kayıp olarak aranan 15 yaşındaki Berk, ölü bulundu

Saruhanlı Belediyesi’nden Engelli Vatandaşlara Akülü Tekerlekli Sandalye Desteği

SARUHANLI’DA VEFAT…

MANİSA KÖPRÜBAŞI’NDA DOĞALGAZ İÇİN İLK KAZMA VURULDU

Eski arkadaşların alkolü mekandaki kavgası cinayetle sonuçlandı: 1 ölü

Evin bahçesinde ölü halde bulundu

Traktöre çarpmamak için manevra yaptı, devrilen kamyonette yaralandı

Genç kızın hayatını kaybettiği evde siyanür tespit edildi

Silahlı kavgada 1 kişi yaralandı

Kanalizasyonda cenin bulundu

Devrilen traktörün altında kalan kadın yaralandı

Manisa Muaythai Takımı madalyalara ambargo koydu

BYD'ye tahsis edilen fabrika sahasında yeller esiyor

Geleceğin tapu teknikerlerine Kaymakam Dalak’tan mesleki rehberlik

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Salı günü görev yapacak doktorlar

Büyükşehir, Saruhanlı’da Temiz Çevre için Görev Başında… İşletmeye Cezai işlem uygulandı

Genç sporcu evinde ölü bulundu

Park halindeki otomobilin üzerine ağaç devrildi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 16.10.2019 10:21:00 983 0
Tarih: 16.10.2019 10:21 Güncelleme: 16.10.2019 10:21
Haberi Sesli Oku