Anahtar Kelimeler: . ASIRDA MANİSA KUMKUYUCAK

SARUHANLI - 16. asırda Manisa Kazası kitabında Prof. Dr. F. M. Emecen, şehzadeler kenti Manisa’yı doktora konusu olarak araştırmasında Saruhanlı’nın Kumkuyucak Mahallesinin kuruluş tarihi 1575 yıllarına dayandığı görülüyor.

1575 yılı tarihli tapu tahrir defterlerinde şimdiki Kumkuyucak, Kum Köy ve Kuyucak olarak iki ayrı yerleşke olarak görülüyor. Osmanlı piyade defterlerinde Kuyucak’ın, piyade köyü olarak sadece piyade çiftliklerinden müteşekkil olduğu belirtilmekte. (s. 146). Bunların yanı sıra müstakil birer köy olan ve içinde kimsenin bulunmadığı Kum Köy ise zirai kapasite bakımından oldukça düşük değerlere maliktir. 1575 yılında ise, bu köylerin Burun-viran’a (Nuriye) bağlı birer mezra haline geldikleri dikkati çekmekte. Kum Mezrası ise hassa çiftlik ile ziraat yapılmadığı kayıtlı 4 çiftlik miktarı toprağa sahip. Köy ahalisinin elinde 1531’de 7 çiftlik kadar yer mevcut iken; bu 1575’te 4,5 çiftliğe düşmüş ve buğday, arpa burçak, yulaf, nohut, pamuk, pirinç, darı, susam, soğan ve bostan mahsulleri yanında kendir ve palamut hasıl edilmekte, bağcılık ve arıcılık yapılmaktaydı. Ayrıca köy halkı koyun da besliyor ve bundan 120 akçayı ganem resmi olarak sipahiye ödüyordu. Köyde bir de çeltik dingi yani değirmeni bulunuyordu. Köyün vergi hasılı 1531’de 6453 akça; 1575’de ise 900 akça olup her iki tarihte de müstakil olarak tımara tahsis edilmiş. (s. 168)

Saz (Sazoba)’da, 1531 yılında Doğanhisarı nahiyesine bağlı olan köy; mezkûr tarihte, köy civarında 3 hane Karaca Yörük’ü de oturmakta olduğu bilinmekte. Bir de değirmeninin bulunduğu köyde hububat istihsalinde mühim artışlar meydana gelmiş. 1575 yılında 12250 akça vergi hasılatı ve 10 çiftlik kadar ziraate müsait toprağı bulunmakta (s. 200).

Haritada da görüldüğü üzere şimdi Kumkuyucak’ın komşuları olan birçok kasaba ve köyler, 16. asırdaki haritada gözükmemekte.

Kum Köy yerleşkesinin bugün ki çiftliğin kuzeybatısı ile Kum Çay arasında olduğu söyleyebilir. Osmanlı piyade köyü Kuyucak’ın ise, bugünkü Kumkuyucak yerleşkesinin olduğu yer olup zamanla Kum Köy’de ki yerleşim piyade köyü Kuyucak’a taşınması ile Kum Köy -Kuyucak isimleri KUMKUYUCAK olarak birleştirilmiş olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

KAYNAK: Kumkuyucak Muhtarlığı



Saruhanlı Belediyesi’nden Mahallelere Modern Giriş Tagı

Saruhanlı’da obruklar oluşmaya başladı!

Saruhanlı'da tohum icmalleri askıya çıktı

Saruhanlı'da Vefat...

Saruhanlı’da kadınlar, Çağan Ata İçin Tek Yürek Oldu

Gündüz Bakım Evi ve Çocuk Kulübü’nde Çalışmalar Tam Gaz Devam Ediyor

Tütün tarlasına çekilen seyyar elektrik kablosu yangına neden oldu

Düğüne gelen her davetliye bir fidan hediye edildi

Vestel, Manisa BBSK Kadın Voleybol Takımı ile güçlerini birleştirdi

Manisalı Milli Judocu Sura Nil Karasu Avrupa ikincisi oldu

Tarlaya uçan otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

Saruhanlı Belediyesi’nden Şatırlar Mahallesi’ne Kapalı Düğün Salonu

-Akhisarlı bisikletçiler Türkiye Şampiyonasında göz doldurdu

Saruhanlı'da Vefat...

Feci kazada karı-koca vefat etti

Manisalı çiftin piknik keyfi faciayla bitti

Saruhanlı’da obruklar oluşmaya başladı!

Saruhanlı’da kadınlar, Çağan Ata İçin Tek Yürek Oldu

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 4.07.2022 12:36:00 4094 0

Tarih: 04.07.2022 12:36 Güncelleme: 04.07.2022 12:36
Haberi Sesli Oku
5.08.2025 17:41:00