Anahtar Kelimeler: . ASIRDA MANİSA KUMKUYUCAK

SARUHANLI - 16. asırda Manisa Kazası kitabında Prof. Dr. F. M. Emecen, şehzadeler kenti Manisa’yı doktora konusu olarak araştırmasında Saruhanlı’nın Kumkuyucak Mahallesinin kuruluş tarihi 1575 yıllarına dayandığı görülüyor.

1575 yılı tarihli tapu tahrir defterlerinde şimdiki Kumkuyucak, Kum Köy ve Kuyucak olarak iki ayrı yerleşke olarak görülüyor. Osmanlı piyade defterlerinde Kuyucak’ın, piyade köyü olarak sadece piyade çiftliklerinden müteşekkil olduğu belirtilmekte. (s. 146). Bunların yanı sıra müstakil birer köy olan ve içinde kimsenin bulunmadığı Kum Köy ise zirai kapasite bakımından oldukça düşük değerlere maliktir. 1575 yılında ise, bu köylerin Burun-viran’a (Nuriye) bağlı birer mezra haline geldikleri dikkati çekmekte. Kum Mezrası ise hassa çiftlik ile ziraat yapılmadığı kayıtlı 4 çiftlik miktarı toprağa sahip. Köy ahalisinin elinde 1531’de 7 çiftlik kadar yer mevcut iken; bu 1575’te 4,5 çiftliğe düşmüş ve buğday, arpa burçak, yulaf, nohut, pamuk, pirinç, darı, susam, soğan ve bostan mahsulleri yanında kendir ve palamut hasıl edilmekte, bağcılık ve arıcılık yapılmaktaydı. Ayrıca köy halkı koyun da besliyor ve bundan 120 akçayı ganem resmi olarak sipahiye ödüyordu. Köyde bir de çeltik dingi yani değirmeni bulunuyordu. Köyün vergi hasılı 1531’de 6453 akça; 1575’de ise 900 akça olup her iki tarihte de müstakil olarak tımara tahsis edilmiş. (s. 168)

Saz (Sazoba)’da, 1531 yılında Doğanhisarı nahiyesine bağlı olan köy; mezkûr tarihte, köy civarında 3 hane Karaca Yörük’ü de oturmakta olduğu bilinmekte. Bir de değirmeninin bulunduğu köyde hububat istihsalinde mühim artışlar meydana gelmiş. 1575 yılında 12250 akça vergi hasılatı ve 10 çiftlik kadar ziraate müsait toprağı bulunmakta (s. 200).

Haritada da görüldüğü üzere şimdi Kumkuyucak’ın komşuları olan birçok kasaba ve köyler, 16. asırdaki haritada gözükmemekte.

Kum Köy yerleşkesinin bugün ki çiftliğin kuzeybatısı ile Kum Çay arasında olduğu söyleyebilir. Osmanlı piyade köyü Kuyucak’ın ise, bugünkü Kumkuyucak yerleşkesinin olduğu yer olup zamanla Kum Köy’de ki yerleşim piyade köyü Kuyucak’a taşınması ile Kum Köy -Kuyucak isimleri KUMKUYUCAK olarak birleştirilmiş olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

KAYNAK: Kumkuyucak Muhtarlığı



Tartışma sonucu bir kişi bıçaklanarak öldürüldü

Dehşet! Torununun dövdüğü anneanne hayatını kaybetti

Avukat olmak istiyordu, 17 yaşında kara toprağa girdi

Bağ evinde korkunç ölüm: Boşanma aşamasındaki çift intihar etti

Ankara'da eski eşini bıçaklayarak öldürdü! İlk ifadesi ortaya çıktı

Dehşet: Biri 8 kez bıçakladı, diğeri ateş etti

Davanın peşini bırakmadı, kızını sosyal medyada taciz eden sapığı 4 yıl sonra yakalattı

Eşinden cinayet itirafı: Sevgilisi 500 bin TL karşılığında tetikçi tutmuş

5 km arayla yanarak öldüler: 3 kişilik ailenin cinayet zanlısı cezaevinde intihar etti

Kan donduran cinayet! Hamile kardeşini sokak ortasında kafasından vurarak öldürdü

Kavga ettiği çocukluk arkadaşı tarafından öldürüldü

İnşaat malzemesi yüklü tır alev topuna döndü

Turgutlu’da 100 adet ruhsatsız tabanca ele geçirildi

Hastanede vahşi cinayet: Annesini katletti!

Figen Çoban cinayetinde karar çıktı: Öldürülen kadının kocasına ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

Kayıp ihbarında bulunulmuştu, boğanın saldırısı ile öldüğü ortaya çıktı

Anne ve oğlu evde ölü olarak bulundu

3 aylık hamile eşini bıçaklayıp öldürdü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 4.07.2022 12:36:00 2392 0

Tarih: 04.07.2022 12:36

Haberi Sesli Oku