9285,26%2,81
34,49% 0,10
36,41% 0,19
2956,69% 0,74
4955,48% 0,56
SARUHANLI/ÇERKEZOSMANİYE - Saruhanlı´nın Çerkez Osmaniye Mahallesi´nin, 12 Eylül 1980 darbesi döneminde ´etnik çağrışıma yol açtığı´ gerekçesiyle ´Yeni Osmaniye´ olarak değiştirilen ismi, belediye meclisinin kararıyla geri verildi.
12 Eylül´de Değiştirilen Mahallenin Adı, Oy Birliğiyle Geri Verildi
Saruhanlı´nın Çerkez Osmaniye Mahallesi´nin, 12 Eylül 1980 darbesi döneminde ´etnik çağrışıma yol açtığı´ gerekçesiyle ´Yeni Osmaniye´ olarak değiştirilen ismi, belediye meclisinin kararıyla geri verildi.
Saruhanlı Belediye Meclisi, Ekim ayı olağan toplantısı, Saruhanlı Belediye Başkanı AK Partili Hüseyin Yaralı´nın başkanlığında Üzüm Otel´de yapıldı. Gündeme ilişkin çeşitli konuların ele alındığı toplantıda, Başkan Yaralı´nın talebiyle toplantıya ek gündem maddesi olarak dahil edilen ilçeye bağlı Yeni Osmaniye Mahallesi´nin ´Çerkez Osmaniye´ olan eski isminin geri verilmesi konusu görüşüldü. Ardından yapılan oylamada 13 AK Parti, 8 CHP ve 5 MHP´li belediye meclis üyesinin oylarıyla mahalleye eski ismi geri verildi.
Başkan Yaralı, bu konu üzerine yaptığı konuşmada ilçe merkezine 27 kilometre mesafede bulunan 150 nüfuslu mahallenin, ´93 Harbi´ döneminde Kafkaslar´dan göç edip gelen Çerkezler tarafından 1870´li yıllarda kurulduğunu ve ilk adının ´Tepeağılı´ olduğunu kaydetti. Cumhuriyet´in kurulduğu yıllarda ´köy´ statüsünde olan mahalleye ´Çerkez Osmaniye´ ismi verildiğini ve bu ismin 1980 yılına kadar süregeldiğini dile getiren Yaralı şunları anlattı:
"12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası mahallenin adı etnik çağrışım uyandırdığı gerekçesiyle ´Yeni Osmaniye´ olarak değiştirilmiş. Ancak mahalle sakinleri bu isme alışamamış. Mahallenin eski isminin geri verilmesi konusunda vatandaşlardan gelen talepler arttı. Biz de mahalle sakinlerinin başvurusu üzerine 5393 sayılı Belediye Kanunu´nun 81. maddesi hükümleri uyarınca konuyu belediye meclisimize taşıdık. Meclisimizde görüşülen isim değişikliği talebi oybirliğiyle kabul edildi. Böylece "Yeni Osmaniye" olan mahalle adı, "Çerkez Osmaniye" olarak değiştirildi. Hayırlı olmasını diliyorum."
Yaralı, tarih sahnesine bakıldığında milletlerin fakirlikten değil, özünü, kültürünü ve değerlerini kaybettiği için battığının görüldüğünü de belirterek konuşmasını şöyle tamamladı:
"Tarih benliğini yitirdiği için yok olan milletler mezarlığıyla doludur. Biz yerel yönetimler olarak hep şunu arzu ettik; Bir mahallenin veya köyün yolunu yapmak, suyunu temin etmek ne kadar önemliyle, onun kültürünü, onun geçmişiyle olan bağlarını korumak da o kadar önemlidir. Bu yüzden 35 yıl önce gasp edilircesine değiştirilen mahallenin adını demokratik bir yöntemle, oy birliğiyle geri verdik."
´KARARI SEVİNÇLE KARŞILADIK´
Yeni Osmaniye Mahallesi Muhtarı Hasan Hırçıner ise belediye meclisinden çıkan kararın mahallede sevinçle karşılandığını ifade etti. İlgi ve desteğinden dolayı Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı´ya mahalleli adına teşekkür ettiğini dile getiren Hırçıner, "Mahallemizin ismi 1980 darbesi döneminde, hiç kimseye sorulmadan, hiç kimsenin fikri alınmadan zorba bir yönetim anlayışıyla değiştirildi. Aradan 35 yıl geçti ancak biz ´Yeni Osmaniye´ ismine alışamadık. Bizlerin talebi, belediye başkanımızın da desteği ile 35 yıl sonra hakkın haklıya iadesi sağlanmış oldu. Başkanımıza ve belediye Meclisi üyelerine sonsuz teşekkür ediyoruz."
Öte yandan Belediye Meclisi´nde alınan isim değişikliği kararı, mülki idare amirinin onayından sonra yürürlüğe girecek.