EKONOMİ - Bursa´da girişimci genç çift, Türkiye´de az bilinen istiridye mantarını üreterek kırmızı ete rakip çıkardı.

İnternetten yaptıkları araştırmalar doğrultusunda istiridye mantarı ile tanışan Özgür ve Gülin Özbek çifti bir çiftlik kurmaya karar verdi. Yaklaşık 10 ay önce Bursa´nın Mudanya ilçesinde kurdukları tesis ile üretime başlayan Özbek çifti, dünyada da tadı kırmızı ete en yakın olan istiridye mantarına olan talebi karşılayamaz hale geldi. Yoğun talebi karşılamakta zorlanan genç çift, yeni girişimcilere de yol göstererek, tohumladıkları mantar kompostlarını hazır halde satarak hammadde sağlar hale geldi. Pazarlarda 8 ile 10 lira arasında alıcı bulan istiridye mantarı, büyük marketlerin raflarında kilogramı 20 liraya kadar çıkıyor.

PROTEİN OLARAK KIRMIZI ETE EŞ DEĞER
Türkiye´de Avrupa ülkelerine oranla mantar tüketiminin 40 kat daha düşük olduğunu dile getiren Özgür Özbek, "İş arayışı içerisindeyken yurt dışındaki internet sitelerinden de araştırdığım kadarıyla mantar yetiştiriciliği işine yoğunlaştık. Yaklaşık 1 senedir bu işle uğraşıyoruz. Yüzlerce ton mantar kompostu ve tonlarca da mantar ürettik. Ülkemizde kavak mantarı olarak da bilinen, istiridye mantarının tüketimi Avrupa Birliği (AB) ülkelerine göre 40 kat daha düşük. Kültür mantarını tavuk eti olarak nitelendirirsek, istiridye mantarına "kırmızı et" diyebiliriz. Kırmızı etten daha değerli besin ögelerine sahiptir. Yağ oranı sıfıra yakındır. Protein olarak da kırmızı ete eş değer derecededir. Kırımızı ete alternatif besin ögesidir. Yaklaşık 10 sene önce kasaplarda kırmızı etten daha yüksek fiyatla satıldığını biliyorum" dedi.

HİÇBİR KİMYASAL MADDE KULLANILMIYOR
Kesinlikle zehirleme riski olmadığını dile getiren Gülin Özbek, "Türkiye´de şu an için büyük illerde talep var. Ancak diğer illerde de tanıtımına başlandı. İnsanlar mantar yerken, bazen büyük endişeler duyabiliyor. İstiridye mantarının yapımında hiçbir kimyasal madde kullanılmıyor. Zehirleme riski yok. Tadı et tadında. Protein açısından da et kadar değerli bir mantar. Kırmızı et tadına yakın bir mantar diyebiliriz" dedi.

"AYLIK 150 TON KOMPOST ÜRETİYORUZ"
"Pamuk telefini dezenfekte ederek tohum uyguluyoruz" diyen Özbek, "Tohumumuzun özelliğinden dolayı siyah poşetlere koyuyoruz. Tam otomasyon çadırımızda 25 gün sonra ilk mantarlarımızı topluyoruz. Hasat süresi 1 hafta sürüyor. İthal tohum kullanıyoruz. Yurt dışından geliyor. İlk hasattan sonra 10 gün ara veriyoruz. Ardından ikinci hasadı topluyoruz. Kompostlarımızdan yüzde 35 verim aldıktan sonra değiştiriyoruz. Daha sonra yeni kompost koyuyoruz. İnsanlar genelde samanla kompost yapılıyordu. Saman biraz riskli. Pamukta tohum daha iyi uyum sağlıyor. Aylık yaklaşık olarak 150 ton kompost üretiyoruz. Mahtar hasadımız ise 3 ila 6 ton arasında değişiyor" dedi.



Paşaköy zoru başardı: 0-3

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Salı günü görev yapacak doktorlar

Bosch Car Service BK Karaoğlu: Güvenli Sürüşün ve Kaliteli Hizmetin Adresi

Başkan Cıllı, Başkan Durbay'ı Misafir Etti

KÖPRÜBAŞI BELEDİYE BAŞKANI FATİH TAŞLI BÜYÜK DÜŞÜNÜYOR

13 yaşındaki kayıp kız çocuğu bulundu

Saruhanlı Belediyesi Can Dostlara Sahip Çıktı

Beste Makinası Gülperi Öztürk’ten Yeni Tekli: “İncilerin Mi Dökülür”

Traktörün çarptığı yaşlı kadın hayatını kaybetti

Devrilen traktörün altında kalan sürücü hayatını kaybetti

CHP Genel Başkanı Özel memleketi Manisa’da konuştu

Düğün konvoyunda direksiyon hakimiyetini kaybeden araç şarampole yuvarlandı; 1 ölü 4 yaralı

Buldan'dan İzmir’e dönen tur midibüsü şarampole yuvarlandı; 2 ölü 31 yaralı

13 yaşındaki kız çocuğu kayboldu

Yağmur kazayı da beraberinde getirdi: 1 bebek öldü, 5 kişi yaralandı

Akhisarlı pedallar Alanya’da zirveye tırmandı

Kamyonet ile otomobilin çarpıştığı kazada 5 kişi yaralandı

Şarampole devrilen kamyonetin sürücü yaşama tutunamadı

İzmir’de havalimanı personel servisi devrildi: 5 yaralı

SARUHANLI'da 19 EKİM MUHTARLAR GÜNÜ KUTLANDI

Saruhanlı'da vefat...

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 12.02.2016 10:11:38 653 0
Tarih: 12.02.2016 10:11 Güncelleme: 12.02.2016 10:11
Haberi Sesli Oku