Anahtar Kelimeler: 0

EMEKLİ ÖĞRETMEN DEV DOMATES YETİŞTİRDİ

 

SARUHANLI - Saruhanlı İlçesinde yaşayan emekli bir öğretmen, boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla kurduğu organik meyve sebze bahçesinde 840 gram ağırlığında domates yetiştirdi.

 

Emekli Fen Bilgisi Öğretmeni Mehmet Sağ (57) Kardelen Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada, emeklilik dönemindeki boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla evinin yakınındaki bir arazide meyve ve sebze bahçesi kurduğunu belirtti.

 

Burada domatesten bibere, erikten kayısıya, böğürtlenden yer elmasına kadar onlarca çeşit ürün yetiştirdiğini ifade eden Sağ, bahçesinde tanesi 840 gram ağırlığını bulan domates üreterek ilgi odağı oldu.

 

İstasyon mahallesinde yaşayan ve zamanının büyük bir bölümünü 500 metrekarelik “Organik hobi bahçesi” adını verdiği meyve sebze bahçesinde geçiren Sağ, şunları anlattı;

 

“Organik tarıma karşı bir hevesim vardı. Özellikle eskiden köy ve beldelerde hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretilen ürünleri yetiştirmeyi düşündüm. Bunun için Manisa’nın Demirci ve Balıkesir’in Sındırgı ilçelerine bağlı köylere giderek burada eski geleneksel tohumları aradım ve buldum.

 

Köylerden getirdiğim domates tohumlarını ektim ve tanesi 1 kilograma yaklaşan domatesler yetiştirdim. Bu öyle bir domates ki pazarda satılan domatesten çok farklı, kokusu ve tadı bambaşka, insana lezzet veriyor. Öğrendiğim kadarıyla bu tür domatesin kilosunun 4 liradan satıldığını duydum. “Hibrit” adı verilen tohumdan üretilen normal domates ise pazarda 1 liradan satılıyor, aradaki fark ortada.”

 

Ürünlerini tamamen organik olarak yetiştirdiğini bu işi ticari olarak yapmadığını dile getiren Sağ, evinin mutfak ihtiyaçlarını buradan karşıladığını, ürünlerinden çocukları ve komşularına da dağıttığını kaydetti.

 

 - Tohumuyla Oynanmamış Domates -

 

Celal Bayar Üniversitesi Saruhanlı Meslek Yüksek Okulu Meyve ve Sebze İşleme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Zeki Hepçimen ise bu tür domateslerin tarla domatesi olarak adlandırıldığını ifade etti.

 

Pazarlarda satılan normal domatesin ağırlığının 200-250 gram olduğunu, tarla domatesinin ağırlığının ise 800 grama kadar çıkabildiğini belirten Hepçimen şu bilgileri verdi;

 

“Tarla domatesi tohumları ile oynanmamış, kabuğu ince, dayanıklılığı az ancak aroması, kokusu ve tadı açısından eskilerin alıştığı bir domates çeşididir. Pazarlarda satılan domatesin ağırlığı 200-250 gram gelirken, bu domatesler 500-600 hatta 800 grama kadar çıkabiliyor. Ancak 840 grama çıkması çok nadir görülüyor.”

 

Muammer Kökcüoğlu



Manevra yaptığı sırada denize düşen aracın sürücüsü öldü

İki yıllık husumet ölümle bitti

Saruhanlı'da vefat...

İZMİR KEMALPAŞA YÖRÜK TÜRKMEN DERNEĞİNİN DÜZENLEDİĞİ KEŞKEK VE YAREN GECESİ 5 EKİM’DE

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI!..

Dijital ortamda 272 kişiyi 17 milyon 500 bin TL dolandıran çeteye polisten darbe

Köprülü kavşakta kaza yapan otomobil 5 metreden aşağıya ters düştü: 1 ölü, 2 ağır yaralı

Araç sahipleri dikkat! Benzine zam geldi, tabela değişti

Başkan Zeyrek: “Manisa için tarihi bir gün”

Sürdürülebilir Manisa için ‘Hareket’ edildi

Eşyalarını almaya gittiği evde boşanma aşamasındaki eşini boğarak öldürdü

Hobisi sayesinde hem sağlığına kavuştu hem meslek sahibi oldu

Metin Arolat'ın cenazesi İzmir'de gözyaşlarıyla uğurlandı

Tiktok fenomeni Kübra Aykut 5. kattan atlayarak intihar etti ölmeden önceki paylaşımı dikkat çekti

Anne Oğul gözyaşları arasında toprağa verildi

Önce sevgilisini öldürdü, ardından kendini vurdu

Manisa OSB'deki fabrika inşaatında göçük: 1 işçi öldü

Şehit cenazesinde Özel'i protesto eden belediye işçileri işten çıkarıldı

Manisa'nın fosil ormanı tabiat anıtı olarak tescillendi

Saruhanlı’da Ünlü Sanatçılar Rüzgarı Esti

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
10.07.2012 18:08:33 0

Tarih: 10.07.2012 18:08

Haberi Sesli Oku