KOLDERE - TÜVTÜRK 8 Ekim 2014 tarihinden itibaren traktörlerin en yoğun olduğu 11 ilde traktörlere özel gezici istasyon uygulamasını hayata geçirdi.
Bu kapsamda TÜVTÜRK Manisa istasyonu da Saruhanlı’nın en büyük mahallesi ve en fazla traktöre sahip olan Koldere Mahallesinden gezici istasyon uygulamasını başlattı.
TÜVTÜRK Manisa çalışanı Ömer Erel yaptığı açıklamada, muayenede, traktörlerin lastiklerine sinyal sistemleri tepe lambaları ve ışıklarını baz alarak gerçekleştirildiğini, yeni traktörlerin ise üst koruma demiri olması gerektiğini söyledi.
Erel, vize işlemlerinin 25 ve 30 Ekim tarihlerinde tekrarlanacağını, bu dünkü işlemlerinde ise 64 aracın muayenesinin yapıldığını belirterek, çevre mahallelerden gelen araçlarla Koldere mahallesinde vize işlemlerinin sürekli hale geleceğini söyledi.
Traktör muayene ve trafik cezası gecikme bedellerinin yeniden yapılandırılmasından sonra traktör sahiplerine, bir avantaj da TÜVTÜRK’ten: Gezici Traktör Muayene İstasyonu!
TÜVTÜRK, Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Çorum, İzmir, Kayseri, Konya, Manisa ve Samsun’da Gezici Traktör Muayene İstasyonu’yla traktör sahiplerinin araç muayene hizmetine erişimini kolaylaştıran yeni bir çalışmayı devreye aldı.
Sabit istasyonların uzaklığı nedeniyle araç muayenelerini yaptırmakta güçlük çeken traktör sahiplerinin, mobilitesi yüksek bu yeni gezici traktör muayene istasyonlarıyla muayene hizmetine erişiminin kolaylaştırılması ve uzun zamandan beri muayene olmayan traktörlerin muayenelerinin yapılması hedefleniyor.
8 Ekim 2014 tarihinden itibaren bu illerdeki traktör sahipleri, 0850 222 8888 numaralı telefondan veya www.tuvturk.com.tr adresinden, Gezici Traktör Muayene İstasyonu’nun programına ulaşabilecekler.
TÜVTÜRK’ün devreye aldığı hizmetin uygulanacağı 11 il Türkiye’de en fazla traktör sayısına sahip olmaları ile dikkat çekiyor. Bu 11 ilde halen trafik tescile kayıtlı 530 bin’e yakın traktörün yüzde 80’ninin muayenesiz olduğu tahmin ediliyor.
Traktör kullanıcısına iki fırsat birden
Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de periyodik muayeneye gelmeyen araç cinsi olarak, muayene istasyonlarının uzaklığı, iklim koşulları gibi nedenlerden dolayı traktörler öne çıkıyor. TÜVTÜRK’ün başlattığı uygulama, bu gerekçelerle muayenesini yaptıramayan traktör sahipleri için önemli bir fırsat oluşturuyor.
Ayrıca, 11 Eylül 2014 tarihli Resmi Gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe giren ve kamuoyunda Torba Yasa olarak adlandırılan 6552 sayılı kanun düzenlemesi de özellikle uzun zamandır muayenesini yaptırmamış traktör sahipleri için bir başka önemli fırsat.
Traktör Muayene Gecikme cezalarındaki düzenlemede son gün 31 Aralık
Düzenlemeye göre, muayene, trafik, otoyol, köprü geçiş cezası gecikme borcu olan tüm traktör sahiplerinin gecikme tutarları indirimli oranlarda hesaplanacak. Örneğin araç muayene gecikme ücretinin oluştuğu dönem ve süreye göre borç tutarının yaklaşık yedide biri (1/7) oranında indirimlerle ödenebilecek.
1 yıl gecikmiş bir traktör için, 51 TL gecikme cezası yerine yaklaşık olarak 9 TL, 2 yıl gecikmiş bir traktör için, 102 TL yerine 15 TL, 4 yıl gecikme için, 203 TL yerine 25 TL ödeyecekler. 10 yıldır muayeneye gelmeyen bir traktörün ödeyeceği gecikme cezası ise, 510 TL yerine, yaklaşık olarak 62 TL’ye inecek. Düzenleme, yürürlüğe girmesinden itibaren 31 Aralık 2014 tarihine kadar geçerli olacak.
Trafik, otoyol ve köprü geçiş cezaları ile ilgili borçların yeniden yapılandırılması için son başvuru tarihi ise 1 Aralık 2014.
İkinci el satış için muayene şart
Traktör sahipleri için bir fırsat niteliğindeki bu imkânlar, ayrıca traktörlerin ikinci el alım satımları için de önemli. Bilindiği üzere, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 20 Şubat 2014’ten itibaren hayata geçirdiği yeni düzenlemesine göre, geçerli bir araç muayenesi olmayan traktörlerin ikinci el satışlarının yapılmasını mümkün olamıyor.