İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Sevil Karaman, yılbaşı gecesi sahte içki tüketimine karşı uyararak, 'Maliyeti düşürmek için metil alkol tercih ediliyor. Koku, tat ve renk olarak etil ve metil alkolü ayırmak zor. Metanol zehirlenmesinde geç kalınırsa körlük ve ölümle sonuçlanır, sahte içki kör edebilir.' ifadelerini kullandı.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Sevil Karaman, yılbaşı gecesi sahte içki tüketimine karşı uyardı.

Yeni yıla girmeye sayılı saatler kaldığını hatırlatarak sahte içki tüketiminin görme kaybına neden olabileceğini, bu konuda toplumda farkındalık yaratılması gerektiğini belirten Karaman, şunlara dikkati çekti:

'Maliyeti düşürmek için metil alkol tercih ediliyor. Koku, tat ve renk olarak etil ve metil alkolü ayırmak zor. Metanol zehirlenmesinde geç kalınırsa körlük ve ölümle sonuçlanır. Yılbaşı gecesi sahte içki kör edebilir. Metanol zehirlenmesinin belirtileri, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı/kaybı, baş dönmesi ve görmede bulanıklık. Şikayetler, metil alkol alımından 12 ile 30 saat sonrasında değişkenlik gösteriyor. Çift görme, bulanık görme, görme keskinliğinde azalma, fotofobi ve görme alanında azalma, göz şikayetleri arasında yer alıyor.'

- 'Metanol zehirlenmesi olan vakaların yarısında göz etkilenir. Çok düşük dozlarda bile körlük olabilir'

Doç. Dr. Sevil Karaman, insan sağlığını tehdit eden metil alkolün zararlarını ve vücutta meydana getirdiği tahribatları da aktardı. Sahte içki yapımında maliyeti düşürmek amacıyla etil alkol (etanol) yerine metil kullanıldığını bildiren Karaman şu bilgileri verdi:

'Koku, tat veya renk olarak iki madde birbirine benzediğinden ancak laboratuvar ortamında ayırt edilir. Bu durum da zehirlenme bulguları ortaya çıkmadan önce metil alkol kullanılmış sahte içkinin tanınmasını zorlaştırır. Metil alkol vücuda girdikten sonra son derece toksik etkili olan formaldehit ve formik aside dönüşür. Bu iki madde hücrelerin oksijenlenmesini bozar ve asidoza yol açar.

Göz sinirlerinde, beyinde ve iç organlarda geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurur, ağır vakalarda ölüme kadar gidebilir. Metanol zehirlenmesi olan vakaların yarısında göz etkilenir. Çok düşük dozlarda bile körlük olabilir. Görme kaybında düzelme olması alınan metil alkol dozu, tanı ve tedavi hızıyla ilişkilidir. Düşük dozlarda hızlı tanı ve tedavi görme kaybında bir miktar gerilemeye neden olabilir. Yüksek dozda tedavide geç kalınırsa körlük ve ölümle sonuçlanır.'



Saruhanlı'dan Sesleniyor!.. Bir annenin en acı feryadı: “Birileri duysun artık sesimizi”

Şehit Öğretmen Mustafa Karınca kabri başında dualarla anıldı

Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Eski bakan da duruşma salonunda

Şehit polisin adı kızının okuduğu ilkokula verildi

Şehit Polis Hasan Akoral şehadetinin 17’nci yılında anıldı

Kırkağaç'ta 37. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Emekliler Partisi Saruhanlı İlçe Kongresi Yapıldı

Manisa'da meclis toplantısı sonrası MHP ve CHP'liler arasında arbede

Manisa’da ‘Mavi Dil’ hastalığıyla mücadelede ediliyor

Atatürk ölümünün 86'ncı yılında Saruhanlı’da anıldı

KULA SANDAL MAHALLESİNDE CUMA NAMAZINDAN SONRA YAĞMUR DUASI

SARUHANLI’da CUMHURİYETİN 101. YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

Kaymakam Acar'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

CUMHURİYETİMİZİN 101. YILDÖNÜMÜNE YAKIŞIR BİR KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ

Cumhuriyetin 101. yıl coşkusu tüm kenti sardı

CUMHURİYETİN 101. YILI KUTLAMA PROGRAMI ÇELENK KOYMA TÖRENİ İLE BAŞLADI

Şehzadeler Belediyesinden Cumhuriyet'in 101. yılına özel konser

SARUHANLI İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNE TAHSİS EDİLEN ARAÇLARIN KABUL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ

PTT, 184 YAŞINDA!

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 30.12.2022 09:51:00 0

Tarih: 30.12.2022 09:51

Haberi Sesli Oku