SARUHANLI - CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yapılan siber saldırı konusunda Bakanlığın Sayıştay tarafından daha önce de uyarıldığını söyleyerek “ Bilindiği üzere geçtiğimiz aylarda bakanlığın internet sitesi çökmüş ve birçok veri kaybolmuştu. Bakanlık, o günlerde kamuoyuna yaptığı açıklamayla siber saldırıyı kabul etmiş ve her şeyin kontrol altında olduğunu ve duruma karşı hazırlıklı olduklarını ifade etmişti.  Öyle ki “sistemlerin kurum dışındaki yedeklerden veri kaybı olmadan normale döndürüldüğünü” söyleyerek yürekleri ferahlatmaya çalışmışlardı. Oysa ki, Sayıştay Denetim Raporunda Bakanlığın ‘sorumlu olduğu Bilişim Teknolojileri varlıklarına yönelik bir risk yönetim metodolojisi ve risk kütüğü bulunmadığı’ ortaya çıktı.” Dedi. 

“Sayıştay’ın Uyarısına Rağmen Önlem Almadılar”

Bakanlığın olası risklere karşı hazırlıksız olduğunun raporda açık bir dille ifade edildiğini söyleyen Başevirgen, “Sayıştay, 2019 yılı denetim raporunda Bakanlığın Bilgi işlem Dairesi Başkanlığının yapmış olduğu iş ve işlemlerdeki eksiklikleri sıralamış ve bu hususların 2020 yılında düzeltilmesini istemiş.  Raporda, ‘İdareler, faaliyetlerin sürekliliğini sağlamaya yönelik gerekli önlemleri almalıdır’, bilgi sistemlerinin sürekliliğini ve güvenilirliğini sağlayacak kontroller yazılı olarak belirlenmeli ve uygulanmalıdır. Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve 2013-2014 Eylem Planı‟nın 6‟ncı ana eylem maddesi olan “Kamu Bilgi Güvenliği Programı” kapsamında hazırlanan Kamu Kurumlarının Uyması Gereken Asgari Bilgi Güvenliği Kriterleri‟ne göre; “Tüm kamu kurumlarında Kurumsal bilgi ve kayıtlar düzenli olarak yedeklenmelidir. (…) Kritik kamu kurumlarında iş sürekliliği analizi yapılmalı, kritik sistemler için Felaket Kurtarma Merkezleri (FKM) oluşturulmalıdır. Nihayetinde, ihtiyaç duyulan ve uygulanan güvenlik kontrolleri arasında farklılıkların olması, beraberinde; bilgi güvenliği süreçlerinin etkin şekilde yönetilememesine, bilgi güvenliğine ilişkin kuralların ve kısıtların belirlenmemiş olmasının bilgi güvenliği ihlallerinin ortaya çıkmasına sebep olabileceği düşünülmektedir.’ İfadeleri yer alıyor. Ancak Bakanlığa yapılan son siber saldırı, Sayıştay’ın 2019 yılında dile getirdiği uyarıları göz ardı ederek önlem alınmadığını gösteriyor. “ dedi.

Tarım Bakanlığı’nın, Sayıştay Raporlarında tespit edilen eksik ve yanlış iş ve işlemleri ciddiye almadığını ve düzeltme yapma konusunda hiçbir çaba göstermediğini söyleyen Başevirgen, “ Bakanlık o gün bu uyarıları dikkate alsaydı, bugün veriler kaybolur muydu? Verdiğimiz önergelerin neden yanıtlanmadığı, 2020 yılı buzağı destekleri ile 2021 yılı süt teşvik primlerinin neden ödenemediği de böylelikle anlaşılmış oldu. Çiftçilerimiz ise hala ‘Desteğimiz Nerede’ diye soruyor.” Diye konuştu. 

“Kurumsal Vizyon, Amaç ve Hedeflere Katkı Sağlayamayacak Projeler Yapılıyor” 

Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “ Sayıştay raporunda, Bakanlığın kurumsal vizyon, amaç ve hedeflere katkı sağlayamayacak projeler yapıldığını söylüyor. Bilişim alanında stratejik yönetime ilişkin doküman ile bilişim sistemleri yönlendirme kurulu veya dengi bir yapının henüz mevcut olmadığını ve bu durumun “bilişim teknolojileri (BT)‟ne ilişkin iş önceliklerin doğru tanımlanamamasına, Bilgi Teknolojilerinin kurumsal vizyon, amaç ve hedeflere katkı sağlayamamasına, Kurum stratejisi ve hedefleri ile uyumlu olmayan Bilgi Teknolojisi projelerinin yürütülmesine ve Bilgi Teknolojileri biriminin kurum üst yönetimi düzeyinde temsil edilememesine yol açabileceği ifade ediliyor. Örneğin, “Yüzyılın Projesi“ olarak tanıtılan ve yaklaşık 100 milyon dolar harcanan TARBİL projesi vardı. TARBİL kapsamında gözlem istasyonları kurulmuş ancak projenin devamı için herhangi bir adım atılmamıştı. Tarım Sektörü Entegre Bilgi Sistemi Projesi için ayrılan ödenekler sadece gözlem istasyonlarının kurulmasında kullanılmış ve bu istasyonlar atıl bir halde bırakılmıştı. Görüyoruz ki ekonomik kriz içinde boğuşan insanlarımızın vergileri, böyle sonu getirilemeyen projeler nedeniyle çarçur ediliyor.” dedi.

“ Bakanın O Koltuğu İşgal Etmesi Abesle İştigal”

Milyonlar akıtılan ve sonuçsuz kalan onlarca tarımsal projenin halka maliyeti ortadayken Bakanın o koltuğu işgal etmesinin abesle iştigal olduğunu söyleyen Bekir Başevirgen, “Üreticisinin sesine kulak vermeyen, Sayıştay’ın raporlarını tanımayan, vizyon, amaç ve hedeflere katkı sağlayamayacak projeler ile yandaş firmaları zengin etmeye çalışan bu iktidarın Tarım Bakanı bir an önce oturduğu koltukla vedalaşsın. Ülkemizin tarımsal gelişimi, çiftçi ve üreticinin refahı için işinin ehli birinin en kısa zamanda Tarım yönetimini ele alması gerekiyor.” Diye konuştu.



Saruhanlı'dan Sesleniyor!.. Bir annenin en acı feryadı: “Birileri duysun artık sesimizi”

Şehit Öğretmen Mustafa Karınca kabri başında dualarla anıldı

Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Eski bakan da duruşma salonunda

Şehit polisin adı kızının okuduğu ilkokula verildi

Şehit Polis Hasan Akoral şehadetinin 17’nci yılında anıldı

Kırkağaç'ta 37. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Emekliler Partisi Saruhanlı İlçe Kongresi Yapıldı

Manisa'da meclis toplantısı sonrası MHP ve CHP'liler arasında arbede

Manisa’da ‘Mavi Dil’ hastalığıyla mücadelede ediliyor

Atatürk ölümünün 86'ncı yılında Saruhanlı’da anıldı

KULA SANDAL MAHALLESİNDE CUMA NAMAZINDAN SONRA YAĞMUR DUASI

SARUHANLI’da CUMHURİYETİN 101. YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

Kaymakam Acar'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

CUMHURİYETİMİZİN 101. YILDÖNÜMÜNE YAKIŞIR BİR KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ

Cumhuriyetin 101. yıl coşkusu tüm kenti sardı

CUMHURİYETİN 101. YILI KUTLAMA PROGRAMI ÇELENK KOYMA TÖRENİ İLE BAŞLADI

Şehzadeler Belediyesinden Cumhuriyet'in 101. yılına özel konser

SARUHANLI İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNE TAHSİS EDİLEN ARAÇLARIN KABUL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ

PTT, 184 YAŞINDA!

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 2.10.2021 06:11:00 0

Tarih: 02.10.2021 06:11

Haberi Sesli Oku