Oruç ve Ramazan


TEVBE VE İSTİĞFAR

TEVBE VE İSTİĞFAR


TEVBE VE İSTİĞFAR
Kulun tevbesi, samîmî ve ihlâslı olursa sâhibini günah kirlerinden temizler; hâlis altın gibi insanı saf kılar ve kadrini kıymetini yüceltir. Bu sebeple istiğfârı, dilden hiç düşürmemelidir.  Resûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.): “Ey insanlar, Allâh’a tevbe ediniz. Muhakkak ben günde yüz defa Allâh’a tevbe ediyorum.” buyururlardı. (S. Müslim)
Tâbiînden İmâm Zührî (r.a.): “Ramazân-ı şerîf ayında okunan bir tesbih, diğer aylarda okunan bin tesbihten daha fazîletlidir.” buyurmuştur. (Tirmizî)
Tâbiînden Katâde Hazretleri de: “Ramazân-ı şerîfte affolunamayan kimsenin diğer aylarda da affa mazhar olması kolay olamayacak demektir.” buyurmuştur. (Nefâisü’l-Mecâlis, A. Mahmud Hüdâî)
ŞÂBAN AYININ 27. GECESİNDE KILINACAK NAMAZ
Şâban ayının 27’nci gecesi, akşam ile yatsı arasında iki rekât teşekkür namazı kılınır. Fâtiha’dan sonra istenilen herhangi bir sûre okunur. Namaza “Yâ Rabbi, beni Resûl-i Zîşân Efendimizin ayının sonuna yaklaştırdın. Resûlullah Efendimizi (s.a.v.) ve mübârek ayını bana hem şefâatçi ve hem de şâhid eyle.” diye niyet edip tekbir alır.
Namazdan sonra; 70 defa İstiğfâr-ı şerîf:
“Estağfirullâhe’l-azîm ve etûbü ileyk.”
100 defa da: “Allâhümme salli alâ rûh-i Muhammedin fi’l-ervâh ve salli alâ cesed-i Muhammedin fi’l-ecsâd ve salli alâ kabr-i Muhammedin fi’l-kubûr.” salevât-ı şerîfesini okuyup “Yâ Rabbi, senin huzûr-ı sırr-ı ehadiyyetine ilticâ ediyorum” denir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)
RAMAZAN AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI
Hicrî-Kamerî 1441 yılı Ramazan ayı ictimâı 23 Nisan Perşembe günü Türkiye saati ile 05.26’dadır.
Ru’yet ise 23 Nisan Perşembe Türkiye saati ile 20.42’dedir.
Hilâl’in görüldüğü yerler; Gine, Mali, Gana, Liberya, Sierra-Leone, Senegal, Gambiya, Brezilya, Surinam, Uruguay, Paraguay, Arjantin, Peru, Şili, Venezuela, Haiti, Küba, Bahama ve Falkland Adaları.
Hilâl; Türkiye, Almanya, Avusturya ve Arap Yarımadası’ndan görülemeyecektir.
Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 24 Nisan Cuma günü de Ramazan ayının 1. günüdür.