Serdar ERTOSUN


ÖZEL EĞİTİMDE AİLE: DESTEKTEN İŞ BİRLİĞİNE

ÖZEL EĞİTİMDE AİLE: DESTEKTEN İŞ BİRLİĞİNE


ÖZEL EĞİTİMDE AİLE: DESTEKTEN İŞ BİRLİĞİNE

Anne-babalar çocukların ilk ve daimî eğitimcileridir. Çocukların doğumundan itibaren hayatı keşif ve öğrenim sürecinin tümünde anne ve baba vardır.
Öğrenim sadece okulda değil yaşamın her aşamasında ailenin gözleminde gerçekleşir. Bazı çocuklarımız diğerlerinden daha fazla eğitime, ilgiye ihtiyaç duyar halde dünyaya gelir. Bu çocuklar, doğuştan gelen özel ihtiyaçlarla veya farklı öğrenme tarzlarıyla birlikte dünyaya gelmiş olabilirler. Bu nedenle aileler ve eğitimciler bu çocuklara ekstra destek ve dikkat sağlamak üzere çaba harcamalıdır. 
Özel gereksinimli çocuklarımız standart eğitim programlarında uyum sağlamakta zorlanabilirler ve bu süreçte gerekli olan motivasyonlarını kaybedebilirler. Bu sebeple özel eğitim okullarında gelişim düzeyine uygun bireyselleştirilmiş eğitim programları eşliğinde eğitim hizmeti verilmektedir. Özel eğitim birçok değişkene bağlı olarak farklılaşan bir süreçtir. Bu değişkenlerden en önemlisi ailenin tutumudur.
Okulda sınırlı sürede verilen eğitimin devamlılığı tam zamanlı eğitimcileri olan aileler ile desteklenir. Ailenin bilinçli olması ve profesyonellerle iş birliği halinde çalışması önemlidir. Öğretmenin bilgilendirmeleri, ailelerin geri dönütlerinin birleşimiyle oluşan eş güdümlü kararlar başarıyı arttırmada kritik bir faktördür.
Bazı durumlarda aile çocuklarının yetersizlik durumunu göz önünde bulundurarak pek çok normal etkinliklerine uyarlama yapmaları gerekebilir. Bu etkinliklerdeki dokunuşlar aileyi bir öğretmen konumunda hissettirir.
Ailelerin rolü sadece eğitimle sınırlı değildir. Çocukların ihtiyaçlarını araştırıp uygun materyallerle desteklemek özel eğitim sürecindeki gelişimine katkı sağlar. Ayrıca ailelerin çocuklarının ilerlemesini takip etmeleri ve düzenli olarak değerlendirme süreçlerine katılmaları eğitim planının güncellenmesi ve gelişmesinde etkilidir.
Son olarak ailelerin bu önemli rolü çocukların özel ihtiyaçlarını karşılamada ve en iyi potansiyellerini ortaya koymalarında kritik bir unsur olarak kalacaktır. Desteklerinin yanı sıra, iş birliği ve savunuculuklarıyla çocuklarının hayatlarında derin ve kalıcı etki bırakırlar.
Unutmayalım ki çocukların birçok öğretmeni olabilir ancak bir tek ailesi vardır.

Psikolojik Danışman Serdar ERTOSUN