Op. Dr. Ahmet Sarı


Kulak kiri neden oluşur?

Kulak kiri yani tıptaki adıyla buşon, kulağın ürettiği salgılar ile dış ortamdan gelen tozun birleşimi ile oluşur.


Kulak kiri neden oluşur?

Kulak temizleme çubukları zararlı mıdır?

Kulak kiri yani tıptaki adıyla buşon, kulağın ürettiği salgılar ile dış ortamdan gelen tozun birleşimi ile oluşur. Normal şartlarda; bu kulak salgısı dışardan gelen mikroplara karşı kulağı koruyucu etkiye sahiptir. Ancak bu salgının koyulaşması durumunda kulaktan atılamaz ve birikir. Sertleşerek ağrı, duyma kaybı ve enfeksiyona neden olabilir. Özellikle yaşlılarda bu durum daha sık görülür. Ayrıca; yaşlılarda, yaşlanmaya bağlı duyma kaybı da çok sık görülen bir durumdur.

Kulak kiri biriktiğinde temizlemek gerekir mi?

 Evet gerekir; ancak, kulak çubuklarıyla temizleme de kulak kiri kısmen temizlenebilir, fakat bu temizleme kirlerin kulak zarına doğru gitmesine ve kulak zarının zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle kulak temizleme çubuklarının kulak içerisine sokulması önerilmez. Temizleme işlemi bir kulak burun boğaz doktoru tarafından yapılmalıdır. Temizleme öncesinde bazen yumuşatıcı damlalar kullanılabilir. Sonrasında aspiratör(emici) aletlerle ve küretler ile kulak kiri temizlenir. Kulak yıkaması ise daha önceleri kullanılan bir yöntem olup şuan pek kullanılmamaktadır.

Çok sık sorulan diğer bir soru da kulak temizletmeye alışır mı?

Evet alışır, zaten tembelleşmiş olan kulak kendi kirini atamaz ve temizlendikçe de bu durum artarak devam edebilir. Fakat bunu önleyici bir ilaç olmadığı için, tekrar temizlemekten başka çare yoktur.