Şakir SARIÇAY


İzmir ve İEF

İzmir ve İEF


İzmir ve İEF 

Türkiye´de 83 yıl önce İzmir Enternasyonal Fuarı ile başlayan genel fuarcılık anlayışı yerini gittikçe İhtisas fuarlarına bırakmaktadır. Genel Fuarlar düzenlendiği şehir ve çevre il ve ilçelere hitap etmektedir. Genel olarak bir panayır ve şenlik içinde geçmektedir. Daha çok insanların ailecek toplu şekilde ziyaret edip eğlendiği organizasyonlar haline gelmiştir.

Özgür girişimcilik ruhunun en fazla hayat bulduğu fuarlar; günümüzde ulaşım imkânlarının artması, teknolojinin baş döndürücü hızla gelişmesi ve elbette ki; küreselleşme rüzgârlarının getirdiği kıyasıya rekabet ortamında giderek daha fazla önem kazanmıştır.

Dünyada yaygın bir pazarlama, satış ve tanıtım aracı olarak kullanılmakta olan sektörel fuarlar, İzmir´de gerek organizasyon gerek katılımcı gerekse ziyaretçi sayısı açısından arzulanan düzeyde bulunmamaktadır.

Pek çok ülke belli bir şehrini fuarcılığa ayırmıştır. Ülkemizde de İzmir ile başlayan Genel Ticaret Fuar anlayışı, sonraki yıllarda gelişen sektörel fuarcılık alanındaki gelişmelere ayak uyduramamış ve bu konudaki öncülüğünü İstanbul´a kaptırmıştır. Son yıllarda İstanbul´da düzenlenen ve hemen her sektöre hitap eden fuarlar bu şehrin çekim merkezi özelliğini pekiştirmiştir.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye´de genel fuarlar gittikçe önemini yitirmektedir. Günümüzde daha çok panayır havasında organize edilen ve katılımcı ve ziyaretçilerin çok tercih etmedikleri fuarlar haline geldi. Geçmiş yılların eskimiş usulleriyle varlıklarını sürdürmeye çalışan bu organizasyonların sayıları azalmaktadır.

İzmir Gaziemir´de yapılan yeni fuar alanı bu konuda şehrin önünü açacaktır. Sektörel Fuarların yoğun olarak düzenleneceğini umut ettiğimiz bu yeni alan İzmir´in ticari hayatına hareketlilik getirecektir. Kültürpark Fuar Alanı ise İstanbul Sultanahmet Meydanındaki veya Haliç Kültür Merkezi türü etkinliklerin yapılacağı halk ile içiçe bir merkez olabilir. Hatta önümüzdeki altı-yedi yıl Ramazan ayı yaza geleceği için bir ay boyunca Ramazan şenlikleri adı altında tam bir kültür ve eğlence şöleni yapılabilir diye düşünüyorum.

İzmir´de başta Yerel Yönetimler olmak üzere, Oda ve Borsalar ve ilgili Kurum ve Kuruluşlar tarafından ?İzmir´in Fuarcılık Politikası?nın belirlenmesi ve bu konudaki yol haritasının çizilerek bu alana yatırım yapmak isteyen girişimcilerin önünün açılması önemli bir gereklilik halini almıştır.

Fuarcılık konusunda yüksek lisans tezi hazırlayan bir kişi olarak, İzmir´in fuarcılık alanında önünün açık olduğuna inanıyorum. Her zaman söylediğim gibi; ?Fuarlar girişimcilik ruhunu yönlendiren ve ateşleyen en önemli organizasyonlardır.´