Ebru ÖZTÜRK


İleri Yaş

Kadınlarda doğurganlık, yaşın ilerlemesiyle birlikte azalmaya başlar. Bu azalma 30’lu yaşından sonra başlar, 40’lı yaşlardan sonra hızlanarak devam eder.


Kadınlarda doğurganlık, yaşın ilerlemesiyle birlikte azalmaya başlar. Bu azalma 30’lu yaşından sonra başlar, 40’lı yaşlardan sonra hızlanarak devam eder.

Doğurganlık azalır, çünkü kadınlar doğduklarında belirli sayıda yumurtaları vardır ve zaman geçtikçe bu sayı azalır. Yumurtalıkların, yumurta üretme potansiyelinin azalması ise hem doğal yollarla hem de tedaviler sonucunda oluşan gebelik oranlarının azalmasıyla sonuçlanır.

İleri yaşlardaki kadınların gebeliği ile ilgili bir diğer önemli nokta da yumurta kalitesinin düşmesidir. Ayrıca yumurta yaşlanmasının bir sonucu olarak ileri yaş gebeliklerinde gebeliğin düşükle sonlanma riski de artmaktadır.

Yaşla birlikte miyomlar gibi jinekolojik problemler, şeker hastalığı ve guatr gibi tıbbi sorunlara da daha sık rastlanmaktadır.

İleri yaşa bağlı infertilitenin yanı sıra kadına bağlı diğer kısırlık nedenleri:

 Endometriozis (çikolata kisti)

 Yumurta rezerv düşüklüğü ve erken menopoz

 Polikistikover sendromu

 Tüp tıkanıklığı

 Yumurtlama bozukluğuna neden olan endokrin hastalıklar

 Vajinismus

İleri Yaş Kadınlarda Tüp Bebek Tedavisi

İleri yaş kadınların tetkik ve tedavi aşamalarında zaman kaybedilmemesi çok önemlidir. Kadın yaşı 35 ve üzerindeyse 6 ay, 40 yaş ve üzeri için ise 3 ay korunmasız ve düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik oluşmamışsa doktora başvurmak gerekmektedir.

Çiftin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte ileri yaş hastalarda tüp bebek tedavileri ile gebelik elde etmek mümkündür.

Tüp Bebek Tedavisinde Kaç Embriyo Transfer Edilmektedir?

Tüp bebek yönetmeliğine göre 35 yaşın altındaki kadınlarda ilk 2 denemede tek embriyo, sonraki denemelerde 2 embriyo, 35 yaşın üzerinde kadınlarda ise 2 embriyo transfer edilebilmektedir.

Tüp Bebek Tedavilerinde Uyguladığımız Başarı Artırıcı Yöntemler:

· Embriyoskop (Sürekli Embriyo İzleme Sistemi)

· Rahim Dinlendirme

· NGS (Yeni Nesil Dizileme Tekniği)

· Mitoskor (Enerji Skorlaması)

· CD 56 – Serum Tedavisi

· Havuz Yöntemi

Bu noktada merkez seçimi büyük önem taşır. Sağlıklı gebelik oranlarının yüksek olması bir merkezin başarısını gösteren en önemli veridir.

Tüp bebek merkezi, özellikle gelişmiş bir embriyoloji laboratuvarına sahipse ve dondurma / çözme tekniklerini ne kadar iyi uyguluyorsa gebelik elde etme şansı da o kadar artar.

Bahçeci Sağlık Grubu olarak tüm merkezlerimizde uzman ekibimiz, son teknolojik donanıma sahip embriyoloji laboratuvarlarımız ve başarı artırıcı yöntemlerimizle bugüne kadar 80.000’in üzerinde aileye sevinçli haber vermiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.