Ayşe GERENTEPE


“Dünya Kız Çocuklar Günü” mü Dediniz!...

“Dünya Kız Çocuklar Günü” mü Dediniz!...


Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği 2011 yılında bir karar aldı: BM’nin 66/70 sayılı önergesiyle 11 Ekim, dünya genelinde kız ve oğlan çocuklar arasında süregelen ayrımcılığı önlemek amacıyla “Dünya Kız Çocuklar Günü” olarak benimsendi. Kanada merkezli olup birçok ülkede faaliyetler yürüten Plan International örgütünün “Because I’m a Girl / Çünkü Ben Bir Kız Çocuğum” adlı kampanyasının tüm dünyaya yayılması sonucunda Kanada Hükümeti’nin BM’de bu konuyu gündeme getirmesi ve Türkiye ve Peru hükümetlerinin de bu öneriyi desteklemesiyle 11 Ekim Dünya Kız Çocuklar Günü kabul edildi.

Kız çocuklara yönelik ayrımcılığın belirgin biçimde görüldüğü eğitim, beslenme, yasal haklar, sağlık, şiddet gibi alanlarda ilgili kurumlar ve sivil toplum örgütlerinin bu güne özel kampanyalar yürütmesi ve kız çocuklara dair farkındalık yaratılması BM tarafından teşvik ediliyor. 2012 yılında ‘çocuk evlilikleri’ temasıyla başlatılan Dünya Kız Çocuklar Günü, izleyen yıllarda kız çocukların insan haklarının korunup geliştirilmesi çerçevesinde farklı temalarla devam etti.

Bugün dünya genelinde 130 milyondan fazla kız çocuk okula gidemiyor. Her 10 kız çocuktan biri cinsel şiddete ve istismara maruz bırakılıyor. Her yıl 12 milyon kız çocuk, büyümeye fırsat bulamadan evlendiriliyor. Kız çocuklara yönelik toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık azalmadan devam ediyor.

Engelliler Konfederasyonu olarak, 11 Ekim Dünya Kız Çocuklar Günü’nde kız çocukların renk, dil, inanç, coğrafya, cinsel yönelim ve engellilik gibi nedenlerden dolayı ayrımcılığa uğramadığı, ihmal ve istismar edilmediği, yaşamın her alanında kendini temsil edebildiği, katılım hakkını kullanabildiği, eğitimden uzak kalmadığı, çatışmalı ortamlardan korunabildiği, potansiyelini hayâ geçirebildiği, hayallerinin gerçekleştiği, erişilebilir bir dünya talep ediyoruz.

Türkiye’nin taraf olduğu Birleşmiş Milletler’in Engelli Hakları Sözleşmesi ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’nden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmesinin anayasal bir zorunluluk olduğunu hatırlatmak istiyor ve engelli kız çocukların insan haklarına dikkat çekiyoruz.

Kız çocuklara yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması, engelli kız çocukların ihmali ve istismarının önlenmesi, kamusal ve özel alanda toplumsal cinsiyete ve engelliliğe dayalı şiddetin her biçimiyle mücadelenin güçlenmesi için tüm toplum kesimlerini dayanışmaya çağırıyoruz.