Büşra AYGEN ÇÖL


Çocuklar ve Sınırlar

Sınırlar çocuğunuzun hareket alanını belirler, ebeveyn-çocuk arasındaki çatışmayı azaltır.


Çocuklar ve Sınırlar

Çocuklara sınır koymanın en önemli amacı onları güvende tutmaktır. Ebeveynler birtakım kurallar ve sınırlar koyarak çocuğu korumak, kendisine zarar vermeden iyi alışkanlıklar geliştirerek sosyal uyum için gerekli becerileri kazandırmak durumundadırlar. Sınırlar çocuğunuzun hareket alanını belirler, ebeveyn-çocuk arasındaki çatışmayı azaltır.

Sınır koyarken çocuğun gelişim özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Sınır belirlemeye ilk olarak günlük rutinlerle başlanabilir. Örneğin, yatma, diş fırçalama, etkinlik/oyun gibi aktivitelerin zamanını netleştirmek çocuğun da ne zaman neler ile karşılaşacağına dair ön bilgiye sahip olmasını sağlar. Bu bağlamda ne ile karşılaşacağını bilen çocuk kurallara uyma konusunda daha istekli olabilir. 

Zaman zaman çocuklar sınırlara uymakta zorlanabilir. Bu çok doğaldır ve gelişimlerinin bir parçasıdır. Çocuklarımızın yaşı arttıkça kurallar birlikte gözden geçirilip güncellenebilir.

Çocuğunuza bir davranışının yanlış olduğunu ifade ettikten sonra onun yerine koyulacak doğru davranışı ifade etmek çok kıymetlidir. Ayrıca çocuğunuzun herhangi bir kurala uymadığını fark ettiğiniz anda çocuğunuzla iletişime geçmeniz gerekir. 

Çocuk olumsuz davranışlar sergilediğinde davranışlarının sonuçlarıyla karşılaşmalıdır.  Bu şekilde davranışının sorumluluğunu alma becerileri gelişecektir. Örneğin, duvarı çizen çocuğa birlikte duvarları silmek önerilebilir.

Son olarak, çocuğun tüm ihtiyaçlarını hayır demek, onu baskılamak, temel haklarını kısıtlamak sınır koymak değildir. Koyduğumuz sınır ve kuralların çocuğumuzun sağlıklı gelişimi için olduğunu kendimize sık sık hatırlatmayı unutmayalım.

Sevgiyle kalın