Op. Dr. Ahmet Sarı


BURUN ESTETİĞİ

BURUN ESTETİĞİ


BURUN ESTETİĞİ

Burun estetiğinin tıptaki adı rinoplastidir ve burunun dış görünüşünü düzeltmeye yönelik bir ameliyattır. Burun dışı ve burun tıkanıklığına yol açan burun içi eğrilikleri ile aynı anda düzeltilebilir. Burun ucu kaldırılıp, inceltilebilir veya kalınlaştırılabilir, sağa sola eğrilikler mevcutsa orta hatta çekilebilir, burunda kambur varsa alınabilir veya çökme varsa dolgunlaştırılabilir. İdeal burun estetiği kişinin yüzü ile uyumlu olmalı ve burun tıkanıklığına yol açmamalıdır.

                Burun estetiği burun içindeki eğriliklerde olduğu gibi 18 yaşından itibaren yapılabilir. Kişinin psikolojik olarak bu ameliyata hazır olması, kararının net olması gerekir. Burun ameliyatı olacak kişiyle doktor arasında, burunun ameliyat sonrası nasıl bir şekil alacağı konuşulmalıdır. Kendi burnunu, hayranı olduğu kişinin burnuna benzetilmesini isteyen birine her yüze her burun şeklinin uymayacağı anlatılmalıdır.

                Burun muayenesinde dışı ile beraber içide ele alınmalıdır. Gerekirse burun içinde de düzeltmeler yapılabilir. Değerlendirmede KBB muayenesi ve endoskopik muayene çoğunlukla yeterli olmaktadır. Ameliyat öncesi enfeksiyon varsa ilaçla tedavi yapıldıktan sonra ameliyat planlanmalıdır. İdeal burun planlanırken dudaklar ve çene gibi burunla orantılı olması gereken diğer yapılarda değerlendirilir ve gerekirse buralara da müdahale edilebilir.

Burun estetiği ameliyatı içerden yapılabileceği gibi iki burun deliği arasında bölümden yarım cm´lik küçük bir kesi yapılarak da mümkündür. Bu kesi bölgesinde karşıdan bakışta belli olmayan, çok küçük bir iz olacaktır. Ancak dikkatle yakından ve alttan bakışta görülebilir. Burundaki kemik ve kıkırdaklara şekil verilerek operasyon yapılır. Ameliyat süresi 1 saatle, 3 saat arasında değişebilmektedir.

Ameliyat sonrası oluşacak hafif ağrılara ağrı kesiciler ile müdahale edilir. Burun ameliyatı sonrası konulacak buzlarla da morarma ve şişme önlenebilir. Şişme ve morarma olsa dahi bir-iki hafta içinde bunlar geçecektir. Burun içine müdahale edilmediği durumlarda tampon koyulmasına gerek yoktur ancak burun üstüne alüminyum, plastik veya alçıdan bir burun koruyucu koyulabilir.  Bu koruyucu yaklaşık bir hafta burun üzerinde kalır. Burun tamponu koyulduğunda ise 1-2 gün sonra bu tamponlar çekilmektedir. Eskiden kullanılan bez tamponlar yerine silikon ve hava kanalları bulunan tamponlar kullanılmakta ve bunlar kolayca çekilmektedir. Burundaki şişliklerin çoğunluğu ilk birkaç haftada geçmektedir ve hastalar genellikle bu dönemde bile burunlarını öncesine göre beğenmektedir. Ancak burunun ödeminin tamamen kaybolması ve burun şeklinin tam oturması 6 ayı bulabilmektedir. Genellikle hasta aynı gün veya bir gece yatıp taburcu olmaktadır. Hasta günlük yaşantısına birkaç gün sonra dönebilir. İyileşme döneminde hasta burnunu darbelerden korumalı, 2-3 ay gözlük takmamalı ve yüzünü güneşten korumalıdır.