Aşkın NEHİR


BİZİ KİMLER YÖNETTİ, YÖNETİYOR VE KİMLER YÖNETECEK?

BİZİ KİMLER YÖNETTİ, YÖNETİYOR VE KİMLER YÖNETECEK?


BİZİ KİMLER YÖNETTİ, YÖNETİYOR VE KİMLER YÖNETECEK?
İnsan için çok önemli bir konu. Nerede, ne zaman, nasıl ve hangi yaşam koşulları içinde yaşadığı ve yaşayacağı...
Yönetmeye talip olan yerel yöneticilerin iyi eğitimli, öngörü sahibi olmaları ve iyi bir ekip ile çalışmaları, insan odaklı öncelikli tercihleri; yöneticilerde en önemlisi ahlaklı, empati yetisine sahip olmaları, deprem gerçeğini bilerek planlama yapmaları önemli, bunlar belirleyici oluyor; yerelde yaşayan insanların geleceğini.
Gelin birlikte bakalım, yaşadığımız bu il ve ilçelerde yakın zamanlarda kimler yönetti bizi! Neleri iyi yaptılar! Neleri yapamadılar!..
Bu değerlendirmeyi sosyolojik, kültürel, ekonomik, yaşlısından, gencine ve özel gereksinimli bireylerin dünden bugüne toplumdaki yerine kadar en içten, objektif bir bakış ile yapmaya çalışalım...
Bizim Manisa'mız dünden bugüne kadim bir şehir.  Verimli toprakları, Gediz Nehri, çayları, dereleri ile beslenen ovaları,  dağları, tepeleri ile inanılmaz bir zenginliğe sahip. Üzüm, pamuk ve zeytin üretiminde birinci. Organize Sanayi Bölgesi inanılmaz bir potansiyel. Spil dağı, Kula volkanik dağı, Salihli yaylası, antik kentleri ve daha birçok zenginliği var.
Karadeniz'den gelip Manisa Ticaret Odası Başkanı olmuş Mehmet Yılmaz var. Bu ülkenin ve Manisa'mızın demografik yapısının bozulmasına izin vermeyen koca yürekli bir insan.
Büyükşehir olmadan önce kasabalarda Belediye Başkanı ile yönetiliyorlardı. Kim biliyor? Cumhuriyet tarihinde 93 yılda ülkemizde iş başına gelen 150 Kadın Belediye Başkanından birinin Alibeyli kasabasında Netice Okutan Başkanın olup, uzun yıllar yönettiğini!
İshakçelebi Belediye Başkanı Ali Ziya Başkanın kendi tarlasını dahi vererek, o büyük üzüm işletmesini İshakçelebi'de kurdurduğunu.
Kendisinin emekli olabilmek için işlemlerini ötelediğini.
Ekonomik durumu iyi olmayanların karşılıksız arazilerini sürüp hazırladığını. Gençler için spor tesisleri yaptığını.
Kendisi anlattı bana İshakçelebi'nin kızları bu işletmelerde çalışıyor. Çeyizlerini eksiksiz alıp tamamlayıp, gururla gelin oluyorlar. Delikanlılar evlerini yapıyor, yeniliyorlar. İşe girip çalışıyorlar. Bu olanlar ve yaşananlardan gurur duyduğunu söylüyordu.
Mütevelli'de Süleyman Başkan görev yaptı. Encümeni ile uyum içinde. Özel gereksinimli Semiha kızı dolayısı ile kesişti o günlerde yollarımız bizim.
Bir etkinlik düzenlenmişti Mütevellide. Biz Semiha Yüksel ve ailesi ile katılmıştık. Asansörü yoktu salonun; omuzlarımızda çıkardık, indirdik Semiha kızları o gün salonun üst katlarına biz Süleyman Başkan ile.
Saruhanlı da bundan önceki 35 yıl Halil Yaralı, Serdar Yaralı, Hüseyin Yaralı Belediye Başkanlığı ile geçti. İyisi ve kötüsü ile bu yıllar. Saruhanlı'da çok büyük bir değişim ve proje üretilemedi.
Serdar Başkana ve bu dönem Zeki Başkana Manisa Birlik üst yönetimi olarak Kooperatifler aracılığı ile depreme dayanıklı, sosyal donatıları olan yapılanma önerisi getirdik.  Uygun yer olmadığı söylendi!
Büyükşehir uygulaması çok yaramadı bize.  Kasabalar, köyler mahalleye dönüştürüldü. Vergiler, gelirler Büyükşehir'e akmaya başladı.  Enerjimizi, gelirlerimizi aldı bizim. Hizmetlerde eskisi gibi iyi değil.
Son 5 yıl daha bitmedi. Bu dönemi seçimlerden sonra değerlendirelim. Bizim ilçemizde gelecek için ne kadar umut var?
Aday olanlar, olamayanlar ne kadar hazır ve yeterli olacaklar?
Bizi yönetmeye!
Manisa Büyükşehir ve merkez ilçeler bir değişime hazırlanıyor sanki.
Şehzadeler'de Ömer Faruk Çelik Başkan iyi işler yaptı. Zamanında çekilmesini de bildi. Bu seçimde bir kadını, Gülşah Durbay'ı Belediye Başkanı yapabilir bu ilçe. Yunusemre İlçesinde Semih Balaban, Büyükşehir de Ferdi Zeyrek Başkan değişimin öncüsü olacak diyor yapılan son anketler...

-BİZ OLABİLMEK-

Ben demek
Yakışmaz insana
Bizi yaratabilmek zenginlik
Bu lanet düzen bölüyor parçalıyor bizi!.

Bu düzenin oyuncağı olan
Sığ insanların düzene teslimiyetidir 
Sorgulayan insan güneşin aydınlığı onlar
İnsanca yaşamak ancak paylaşımcı toplumla olur...

İnsanlar mutsuz, sorguluyor
Bu bollugun içinde bu yoksulluk neden!
Dünyanın nimetleri bir avuç zenginin elinde
Ülkemizde halk, neden bu kadar yoksullaşıyor neden?