Kadir KAYA


Bir halk otobüsü durakta neden bekleme yapar?

Bir halk otobüsü durakta neden bekleme yapar?


Senin yaşlı anneni engelli evladını hamile eşini almak için...

Bir halk otobüsü şoförünün durakta durduğu zaman; ilk hedefi, emin olun yolcusunu güvenli bir şekilde otobüse bindirip en kısa zamanda durağı terk etmektir. Lütfen durakta bir halk otobüsü gördüğünüzde elinizi kaldırıp kornaya değil ayağınızı kaldırıp frene basın. Bir halk otobüsünün durağı terk etme süresi en fazla 40 saniyedir. Sizin korna çalmanız bu süreyi kısaltmaz aksine uzatır demek yanlış olmaz.

Trafiği engelleyerek yolcu alımı yapılmasının tek nedeni ise gelişi güzel park yapılmış araçlardır. Durağa yanaşamayan halk otobüsü trafiği durdurarak yolcusunu almak zorundadır. İnsanlar otobüsü müsait bir yerde değil duraklarda bekler ve beklemelidir. 

Önemli faktörler, akılcı bir işletmecilik, enerji tasarrufu, güvenlik koşullarının sağlanması, çevreyi en az şekilde olumsuz etkileme ve de en uygun trafik akımının sağlanmasıdır. Hem yolcu güvenliği hem de sürücü sorumluluğu açısından otobüslerin durağa kolayca yanaşabilmesi ve ayrılması, yolcuların yola inmeden doğrudan otobüslere binmeleri sağlanmalıdır. Ayrıca yolcu ve sürücüler açısından da duraklar rahatlıkla tanınmalı ve görülmelidir.