Şakir SARIÇAY


Ata yadigârı tohumları iyi koruyalım

Ata yadigârı tohumları iyi koruyalım


Bu yıl iklim şartlarının da elverişli olması dolayısı ile ülkemizdeki meyve sebze üretiminin geçen yıllara göre fazla olduğu görülüyor. Özellikle meyve ağaçlarındaki verimin artması ile birlikte fiyatlarda düşüşler meydana geldi. Elma, zeytin, nar ve üzüm rekoltesinin geçen yıllara göre iyi olması ile birlikte üreticilerimizin kazançlarındaki azalmalar gelecek yıllardaki üretimi düşürebilir.

On yıl önce nar fiyatlarının aşırı yüksekliği ve uzmanların narın faydalarını anlatan demeçleriyle Türkiye´nin pek çok tarım arazisine nar fidanı dikildi. Şimdilerde meyveye gelen ağaçlar nar fiyatlarının dibe vurmasına neden oldu. Tüm bunlara rağmen market ve raflardaki fiyatlarda düşüş olmaması tüketicilerin dikkatinden kaçmıyor. Yeni mahsullerden elde edilen ambalajlı gıda ürünleri, diğer maliyet unsurlarının etkisiyle fiyatlarında bir değişikliğe neden olmadı. Üretici ve tüketici arasında oluşan bu fiyat farkının azaltılması enflasyonun da düşmesine sebep olacak ve tüketicilerin alım gücünü yükseltecektir.

Organik üretim ve doğal yaşam gerekli

Son yıllarda pek çok işadamı, sanatçı ve ünlülerin doğal hayata merak sarmaları ve organik üretim konusunda kendi bahçelerini kurmaları toplumda bu yönde eğilimin oluşmasına neden oldu. Yıllar önce şehre iş için göç eden pek çok kişi şimdi köylerindeki arazilerine başta zeytin olmak üzere pek çok tarım ürünü ekmeye başladı. Bir taraftan emekliliğe hazırlık olarak da görülen bu tarımsal faaliyetler önümüzdeki yıllarda gıda ürünlerinin ve çeşitliliğinin artmasına ve artan nüfusun doyurulmasına büyük katkı sağlayacaktır. Hem şehirli hem köylü bir nüfus yapısına sahip olan ülkemizde yazları insanlar köylerinde, kışları ise doğal gazlı şehir evlerinde geçireceğe benziyor. Devletin de tarıma verdiği teşvikler ile ülkemizde boş arazi kalmaması hedefleniyor. Almancı vatandaşlarımız gibi altı ay köyde, altı ay şehirde yaşayacak bir nesil geliyor. Ülke kalkınması içinde faydalı olacak bu tarımsal faaliyetler gıda sektörünün hammadde sıkıntısını da giderecektir.

Ata yadigarı tohumları iyi koruyalım

Önümüzdeki yıllarda gıda en önemli silah haline gelecektir. Özellikle hibrit tohumlarla geleneksel üretim ve lezzetlere büyük darbe vuruldu. Bir tankın tonlarca buğday yaptığı günlerden, bir ton buğdayın onlarca tank alabileceği günlere gidiyoruz. Onun için elimizde bulunan ve yüzyıllardır ekip biçtiğimiz ata yadigarı tohumları iyi koruyalım. Artık dağ köylerinde rastladığımız ata yadigari tohumların ekimini yapanlara devlet tarafından teşvik verilmeli diye düşünüyorum.  İyi tarım, kaliteli ve sağlıklı gıda ürünleri demektir. Sağlıklı gıdalar sağlıklı nesiller yetişmesi ve ülkenin sağlık harcamalarının düşmesini sağlar. Özellikle sağlık iksiri olan zeytin ve zeytinyağı tüketimi ve geleneksel beslenme alışkanlıklarımızı yeniden kazanabilirsek sağlık harcamalarımız da düşecektir diye düşünüyorum. ?Midesinde elma parçası varken ölene şaşarım? diyen Lokman Hekim elmanın ve sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekmiştir.

Sağlıklı bireyler için kaliteli gıdalar tüketilmelidir. Kaliteli gıda için de bilinçli tarım yapılmalı ve bilinçli tarım içinde ata yadigarı tohumlar kullanılmalı, kimyasallardan uzak durulmalıdır.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.