Av. Elvan KILIÇ


ADİL VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA HAYAL OLMASIN!

21 Eylül Dünya Barış Günü’nün teması: Adil ve sürdürülebilir bir dünya için daha iyiye ulaşmak.


21 Eylül Dünya Barış Günü’nün teması: Adil ve sürdürülebilir bir dünya için daha iyiye ulaşmak. Birleşmiş Milletler Türkiye, konuyla ilgili şunları açıklıyor:
“2021’de, COVID-19 pandemisinden iyileşirken, herkesin daha iyi iyileşmesine nasıl yardımcı olacağımız, dayanıklılığın nasıl inşa edileceği ve dünyamızı daha eşit, daha adil, adil, kapsayıcı, sürdürülebilir ve daha sağlıklı olana nasıl dönüştüreceğimiz hakkında yaratıcı ve toplu olarak düşünmekten ilham alıyoruz.
Bu nedenle en yoksul ve marjinal gruplar vurmak için bilinir. Nisan 2021’e kadar, dünya çapında 687 milyondan fazla covıd-19 aşı dozu uygulandı, ancak 100’den fazla ülke tek bir doz almadı. Çatışmaya yakalanan insanlar, sağlık hizmetlerine erişim eksikliği açısından özellikle savunmasızdır.
Genel Sekreterin geçen Mart ayında küresel ateşkes çağrısı doğrultusunda, Şubat 2021’te Güvenlik Konseyi, üye devletlere yerel çatışmalara ‘sürekli insani bir duraklamayı’ destekleme çağrısında bulunan bir kararı oybirliğiyle kabul etti. Çatışmaya yakalanan insanların hayat kurtaran aşılara ve tedavilere erişebilmelerini sağlamak için küresel ateşkes onurlandırılmaya devam edilmelidir.
Pandemiye damgalanma, ayrımcılık ve nefrette bir artış eşlik etti, bu da onları kurtarmak yerine sadece daha fazla cana mal oldu: virüs, nereden geldiğimizi veya neye inandığımızı umursamadan hepsine saldırıyor. İnsanlığın bu ortak düşmanıyla yüzleşirken, birbirimizin düşmanı olmadığımızı hatırlatmalıyız. Pandeminin yıkımından kurtulabilmemiz için birbirimizle barış yapmalıyız.
Ve doğayla barışmalıyız.

Seyahat kısıtlamalarına ve ekonomik kesintilere rağmen, iklim değişikliği duraklamıyor. İhtiyacımız olan şey, iş üreten, emisyonları azaltan ve iklim etkilerine karşı dayanıklılık oluşturan yeşil ve sürdürülebilir bir küresel ekonomidir.”