Eşek Zeytinine Alıcı Yok, Üretici Hasad Etmesin

SARUHANLI - Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, Dünyanın en kaliteli zeytinyağının üretildiği Manisa´nın Saruhanlı ilçesinde zeytin hasadının başladığını ancak üreticilerin ise fiyatın düşük olmasından dertli olduğunu söyledi.

Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire´yi makamında ağırlayan Başkan Okur burada yaptığı açıklamada; ?Üzümün başkenti ünvanına sahip Saruhanlı İlçemizde Üzüm hasadı tamamlandı. Zeytin hasadımız bu yıl sancılı başladı. Resmi rakamlara göre 150 bin dekar alanda 3 milyon zeytin ağacının bulunduğu ve dünyanın en kaliteli zeytinyağının üretildiği Saruhanlı´da 2016 yılı zeytin hasat sezonu başladı. İlçede zeytin üretimi yapılan mahallelerimize ziyaret ediyoruz bu yıl zeytinde hüsran sezonu yaşanıyor. Ürünün fiyatında büyük düşüş var" dedi.

-TEKİR´İN ALIMI DURDU-

Şu anda ilçede 100 bin dekar bağ arazisi olmasına karşın 150 bin dekar alanda da zeytin arazisi bulunduğunu, bunun da ilçede zeytin üretiminde iddialı olduğunu gösterdiğini ifade eden Okur şunları kaydetti; ? Üreticimiz domat ve tekir zeytini ile hasada başladı. Domat zeytininin fiyatı kalibreye göre 1 lira ile 4 lira arası değişiyor. Tabii ki 4 liraya satılacak kalibrede zeytin yok. Özellikler Büyükbelen mahallemizde üretimi yapılan ve halk arasında ?Eşek Zeytini? diye anılan tekir zeytini ise alımı durdu. Şu an alan-soran yok. Yeni başlayan uslu zeytini ise 1 lira 50 kuruştan alımı yapılıyor. Uslu zetinin şu anki maliyeti 1 lira 50 kuruş. Üreticinin para kazanabilmesi için 3 lira olması gerekir.? 

-ÜRÜNÜNÜZÜN HASATINI GEÇİKTİRİN-

Şu anda çiftçi zeytin hasadından vazgeçme durumuna geldiğini belirten Oda Başkanı Okur, şöyle dedi; ?Bende buradan çiftçilerimize sesleniyorum. Fiyatlar bu kadar düşükken ürününüzü hasat etmeyin. Şu anda hasadı bırakın bu zaten arz talep meselesi biz 10 gün zeytin tüccarlarına zeytin göndermediğimiz takdirde, zeytin aranacak duruma gelecek. Bunu dengelememiz için çiftçimiz şu anda hasadı durdurmasını istiyorum. Bakıyoruz şu anda dünya piyasalarında İspanya´da aldığımız son bilgilere göre zeytin rekoltesi düşük. Yüzde 40 düşük. Ülkemizde zeytin var ama o da ne kadar doğru bilmiyoruz Şu anda Saruhanlı Bölgemizde alan alan zeytin bulunmakta. Tahmini rekolte vermek istemiyoruz. Rekolte tahminine kendimiz karşı çıkıyoruz. Fakat üzümde olduğu gibi rekolte tespitlerini bakanlık yapmasını istiyoruz. Bunu tüccarın eline bırakmayın Tarım Bakanlığımıza buradan sesleniyoruz. Bütün yetiştirdiğimiz ürünleri Bakanlık tespit etsin.? 

-ZEYTİN PİYASASINDA BELİRLİ BİR FİYAT YOK-

Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire ise, zeytinin piyasada belirli bir fiyatı olmadığını, bazı dönemlerde fiyat 3-5 yıl aynı rakamlarda seyrettiğini ifade ederek, ?Fiyat, verime, hava şartlarına ve başka etkenlere bağlı olarak her yıl yükselip düşebiliyor. Ancak girdi maliyetleri her yıl artıyor. Bu nedenle de fiyatın tırmanışa geçmesi için üreticiye ürünlerini hasat etmekte geciktirmesini tavsiye ediyoruz. Ayrıca üreticilerimiz hasat ettikleri ürünleri hemen satma yoluna gitmeyip, içinde su ve belli oranda tuz bulunan, devridaim motoruyla aralıklı olarak suyu havalandırılan beton salamura kuyularında bekletmelerini öneriyoruz." Dedi. 

Öte yandan halk arasında dolaşan söylentilere göre Akhisar ve Gemlik´te büyük işletme sahipleri ve tüccarların, 15 Temmuz´da meydana gelen darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma ve operasyonlar kapsamında tutuklanmaları sonucu zeytin fiyatlarındaki düşüşün meydana geldiği tahmin ediliyor.



Jandarma’nın üç aylık takibi sonuç verdi, uyuşturucu örgütü çökertildi

Fethiye'de 'piton' nöbeti

Başından silahla vurulan 20 yaşındaki genç kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi

İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 17.10.2016 08:55:23 677 0

Tarih: 17.10.2016 08:55

Haberi Sesli Oku

Ekonomi

Ekonomi Haberleri