SARUHANLI - Saruhanlı Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Tülay Ünlü Üresin, erken teşhis ve tedavi ile Verem ?Tüberküloz´ hastalığın toplumda yayılmasının önleneceğini söyledi.

Saruhanlı Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Tülay Ünlü Üresin, verem ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı kamuoyunda farkındalık oluşturulması amacıyla kutlanan 3-9 Ocak Verem Savaşı ve Propaganda Haftası kapsamında açıklamalarda bulundu. Veremin geçmişte olduğu gibi günümüzde de önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken Dr. Üresin, "2014 yılında dünya genelinde 9,6 milyon yeni verem hastası ortaya çıkmış ve 1,5 milyon verem hastası ölmüştür" dedi.

Veremin, "M. tuberculosis´´ adı verilen mikrop tarafından oluşturulan ve hava yolu ile bulaşan bir hastalık olduğunu dile getiren Dr. Üresin, "Verem hastalığının genel belirtileri arasında; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi ve çocuklarda kilo alamama bulunmaktadır. Akciğer tüberkülozunda; öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı ve nefes darlığı şikâyetleri görülebilmektedir. İki-üç haftadan uzun süren, doktor tarafından başka nedenlerle açıklanamayan öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenmek gerekir" şeklinde konuştu.

-Öksürüğünüzü Kapatın-

Hastalığın kişiler arasında yayılmasının erken teşhis ve yeterli tedavi ile önlenebilir olduğunun altını çizen Dr. Üresin, "Hava yoluyla bulaşan enfeksiyonlardan sevdiklerinizi korumanın en pratik yolu sık sık el yıkamak ve öksürürken ağzınızı mendil ile kapatmaktır. Öksürük sırasında eğer mendil yoksa ağız kol ya da omuz aracılığıyla kapatılmalıdır. Verem tedavi edilebilir bir hastalıktır ve tedaviye başladıktan kısa bir süre sonra hastalar artık bulaştırıcı olmazlar, böylece yakınları da hastalıktan korunmuş olur".

-Tüberküloz ?Verem´ Hastalığından Nasıl Korunabiliriz?-

Bir toplumun veremden korunmasının en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisi olduğunu belirten Dr. Üresin, ?Çocukları verem hastalığından korumak için BCG ?verem´ aşısı yapılır. Ülkemizde doğumdan sonra 2 ayını dolduran bebeklere yapılmaktadır. Mikrop çıkaran hasta ile aynı evdekiler, özellikle çocuklar için koruyucu tedavi verilir. Koruyucu tedavide tek ilaç ?İzoniyazid´ kullanılır. Koruyucu tedavi süresi genellikle 6 aydır.? Dedi.



Jandarma’nın üç aylık takibi sonuç verdi, uyuşturucu örgütü çökertildi

Fethiye'de 'piton' nöbeti

Başından silahla vurulan 20 yaşındaki genç kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi

İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 7.01.2019 17:30:17 375 0

Tarih: 07.01.2019 17:30

Haberi Sesli Oku