SAĞLIK - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Fügen Sönmez, gebeliğin ilk dönemlerinde yeterli miktarda omega 3 tüketmenin bebeğin beyin ve sinir sistemini koruyarak bilişsel zekâsını artırdığını belirterek, "Haftada iki kez balık, günde iki adet ceviz, haftada iki öğün yeşil ıspanak ve semizotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi gerekir” dedi. "Omega 3 nedir?", "Omega 3 ne işe yarar?" diyen anne adayları için konuyu detaylandırıyoruz.

Anne adaylarına Omega-3 uyarısı

Opr. Dr. Fügen Sönmez, gebelik döneminde dengeli beslenme ve kilo kontrolünü sağlamak için tek yönlü beslenmeden kaçınılarak tüm besin gruplarından yeterli miktarda tüketilmesi gerektiğini söyledi. Opr. Dr. Sönmez, "Gebeliğin ilk 3 ayında birçok hormonun artması sebebiyle annede bulantı, kokulara hassasiyet ve kusma görülebiliyor. Bu nedenle ilk 3 aylık dönemde sağlıklı beslenmeye büyük önem verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

OMEGA 3 NEDİR?

Omega 3, vücut için gerekli olan ama vücutta üretilemeyen ve mutlaka dışarıdan alınması gereken yağ asitleridir. Öncelikli olarak balık yağının Omega 3 yağ asitleriyle aynı olmadığı bilinmelidir. Omega 3’lerin genelde balık yağından elde edildiği söylenebilir; fakat bunların balık dışında da besinsel kaynakları vardır. 1 kapsül balık yağı tükettiğinizde aynı miktarda Omega 3 alamazsınız. Balık yağı alırken de EPA ve DHA oranı yüksek olan balık yağlarını tercih etmelisiniz. Omega 3’ün en iyi kaynağı somon, uskumru, ringa, ton, uskumru, sardalye gibi yağlı balıklardır. Fakat bunun haricinde keten tohumu, ceviz, semizotu, brüksel lahanası, kuru fasulye, nohut gibi gıdalarda da Omega 3 bulunur. Ayrıca anne sütü de doğal bir Omega 3 kaynağıdır. Bu yüzden ilk 6 ay boyunca bebek sadece anne sütüyle beslenmelidir.

Annenin gebeliğin bu sürecinde annenin sık aralıkla az miktarlarda beslenmesi gerektiğini ifade eden Fügen Sönmez, yağsız, kokusuz, baharatsız ve tuzlu yiyecekler ile kraker, beyaz leblebi gibi atıştırmalıkların bulantının bastırılmasında faydalı olacağının altını çizdi. Gebelikte balık tüketiminin de önemine değinen Sönmez, "Gebeliğin başlangıçlarında omega 3 kullanımı beyin ve sinir sistemini koruyarak, bilişsel zekayı artırması yönünden çok önemli bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda plasenta içindeki kanın akışkanlığını sağlar. Bunun için haftada iki kez balık, günde iki adet ceviz, haftada iki öğün yeşil ıspanak ve semizotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi gerekir. Eğer bunlar tüketilemiyorsa ve balık sezonu değilse, Omega 3 tabletleri de tüketilebilir” şeklinde konuştu.

BU SÜREÇTE SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİN DE ÖNEMİ BÜYÜK

Opr. Dr. Fügen Sönmez, kalsiyum tüketiminin de gebeliğin ilk üç aylık sürecinde çok önemli olduğunu ifade ederek, “Hücrelerin işlevi için kalsiyum gereklidir. Annedeki kalsiyum depolarını bebek kullanır. Anne hamileliği süresince yeteri kadar kalsiyum alamazsa doğum sonrasında kemik erimesi sorunuyla karşı karşıya gelebilir. Bunun için tüketilen süt ve süt ürünleri de çok önemlidir. Kişi süt tercih etmezse yoğurt veya peynir yemelidir. Günde bir buçuk litre su tüketmelidir. Anne adayı ilk üç ayda günlük aktivitelerini yapabilir ve normal hayatına devam edebilir” açıklamasını yaptı.

 



Tartışma sonucu bir kişi bıçaklanarak öldürüldü

Dehşet! Torununun dövdüğü anneanne hayatını kaybetti

Avukat olmak istiyordu, 17 yaşında kara toprağa girdi

Bağ evinde korkunç ölüm: Boşanma aşamasındaki çift intihar etti

Ankara'da eski eşini bıçaklayarak öldürdü! İlk ifadesi ortaya çıktı

Dehşet: Biri 8 kez bıçakladı, diğeri ateş etti

Davanın peşini bırakmadı, kızını sosyal medyada taciz eden sapığı 4 yıl sonra yakalattı

Eşinden cinayet itirafı: Sevgilisi 500 bin TL karşılığında tetikçi tutmuş

5 km arayla yanarak öldüler: 3 kişilik ailenin cinayet zanlısı cezaevinde intihar etti

Kan donduran cinayet! Hamile kardeşini sokak ortasında kafasından vurarak öldürdü

Kavga ettiği çocukluk arkadaşı tarafından öldürüldü

İnşaat malzemesi yüklü tır alev topuna döndü

Turgutlu’da 100 adet ruhsatsız tabanca ele geçirildi

Hastanede vahşi cinayet: Annesini katletti!

Figen Çoban cinayetinde karar çıktı: Öldürülen kadının kocasına ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

Kayıp ihbarında bulunulmuştu, boğanın saldırısı ile öldüğü ortaya çıktı

Anne ve oğlu evde ölü olarak bulundu

3 aylık hamile eşini bıçaklayıp öldürdü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 25.09.2019 00:45:00 2142 0

Tarih: 25.09.2019 00:45

Haberi Sesli Oku