Anahtar Kelimeler: Kadınları Angelina Jolie Yolunda

SARUHANLI - Angelina Jolie’nin genetik mutasyona bağlı kanser riskine karşı göğüslerini aldırması dünya çapında bu konudaki farkındalığı artırdı. Türkiye’de de kadınlar BRCA mutasyonu konusunda artık daha bilinçli
Kanseri baskılayan, vücutta anormal hücre büyümesini engelleyen proteinler üreten BRCA1 ve BRCA2 genleri mutasyona uğradığında ise kanser riskini artırıyor. Dünya çapında BRCA gen mutasyonunun kanser hücrelerinin çoğalmasına yol açabildiği ile ilgili farkındalığın artması ünlü oyuncu Angeline Jolie sayesinde oldu.
Yaklaşık 6 yıl önce oyuncu Birleşmiş Milletler yardım elçisi Angelina Jolie kanser riskini ortadan kaldırmak için önce her iki göğsünü ardından da yumurtalarını ve tüplerini de aldırtmıştı. Kalıtsal BRCA gen mutasyonu teşhisi konulan Jolie, kansere yakalanma riskini almak yerine göğüslerinden ve overlerinden vazgeçtiğini; bu sayede yaşamı seçtiğini açıkladı. Jolie, BRCA gen mutasyonu konusundaki bilinçlenme hareketinin de simgelerinden biri haline geldi.
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ebru Durmuş, bugün Türkiye’de de BRCA testi yaptıran ve mutasyon tespit edildiği takdirde ameliyat kararı alan kadınların sayısında artış gözlendiğini kaydetti.  Op. Dr. Durmuş, “Sağlık Bakanlığı’nın ve hekimlerin BRCA gen mutasyonu ve kanseri önleyici adımlar konusunda farkındalık çalışmaları, Türk kadının daha bilinçli hareket etmesinde etkili oldu” dedi.
 BRCA TESTİ ÖNCÜ ALARM SİSTEMİDİR
Durmuş BRCA testleri ve gen mutasyonları ile ilgili ise şunları kaydetti: “BRCA gibi testler ciddi ve ölümcül hastalık risklerini önceden belirleyebiliyor. Ancak bu testlerle elde edilen verilerin doğru yorumlanması büyük önem taşıyor. Meme kanseri hastalarının yüzde 5-10’unda ve over kanseri hastalarının yüzde 15’inde BRCA1 ya da BRCA2 geninde zararlı bir mutasyon vardır. Yani bu mutasyonun bulunması mutlaka kanserin gelişeceği anlamına gelmiyor ancak riskin yüksek olduğunu bize gösteriyor. Bir nevi öncü alarm sistemi gibi çalışıyor. Tabii ki şunu da söylemekte fayda var: Gen mutasyonuna rastlanmasa da hala kanser riskiniz olabiliyor. Toplumun yalnızca yüzde 0.2’sinde görülen BRCA mutasyonlarına yönelik testleri, aile öyküsünde BRCA ve kanser ilişkisi olanlara öneriyoruz. Test sonucu pozitif çıktığında yani mutasyon bulunduğunda hasta için yol haritası belirleniyor. Angelina Jolie örneğinde olduğu gibi ameliyatla riski ortadan yok etmek mümkün. Ancak hasta, uzman bir hekim kontrolünde düzenli takip seçeneğini de değerlendirebilir.”



Tartışma sonucu bir kişi bıçaklanarak öldürüldü

Dehşet! Torununun dövdüğü anneanne hayatını kaybetti

Avukat olmak istiyordu, 17 yaşında kara toprağa girdi

Bağ evinde korkunç ölüm: Boşanma aşamasındaki çift intihar etti

Ankara'da eski eşini bıçaklayarak öldürdü! İlk ifadesi ortaya çıktı

Dehşet: Biri 8 kez bıçakladı, diğeri ateş etti

Davanın peşini bırakmadı, kızını sosyal medyada taciz eden sapığı 4 yıl sonra yakalattı

Eşinden cinayet itirafı: Sevgilisi 500 bin TL karşılığında tetikçi tutmuş

5 km arayla yanarak öldüler: 3 kişilik ailenin cinayet zanlısı cezaevinde intihar etti

Kan donduran cinayet! Hamile kardeşini sokak ortasında kafasından vurarak öldürdü

Kavga ettiği çocukluk arkadaşı tarafından öldürüldü

İnşaat malzemesi yüklü tır alev topuna döndü

Turgutlu’da 100 adet ruhsatsız tabanca ele geçirildi

Hastanede vahşi cinayet: Annesini katletti!

Figen Çoban cinayetinde karar çıktı: Öldürülen kadının kocasına ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

Kayıp ihbarında bulunulmuştu, boğanın saldırısı ile öldüğü ortaya çıktı

Anne ve oğlu evde ölü olarak bulundu

3 aylık hamile eşini bıçaklayıp öldürdü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 23.10.2019 03:18:00 2178 0

Tarih: 23.10.2019 03:18

Haberi Sesli Oku