SARUHANLI - Türk Eğitim Sen Saruhanlı İlçe Temsilcisi Yakup Kılınç, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında öğretmen yetersizliğinden merkezi okullarda dâhil olmak üzere okullarda yetmişin üzerinde ücretli öğretmen görevlendirmesi yapıldığını,  görevlendirme yapılan bu öğretmenlerinde eğitim fakültesi mezunları dışında diğer fakülte mezunlarından görevlendirmeler yapıldığını iddia etti.

Bir Eğitim Öğretim yılının daha sonuna geldiklerini, ancak yaptıkları değerlendirmede Eğitim-öğretim yılının birçok açıdan sancılı geçtiğini anımsatan Kılınç,  şu açıklamalarda bulundu;

“4+4+4 MEB yasasında en olumlu taraf ilköğretimin iki ayrı kuruma ayrılarak “ilkokul/ortaokul”  olarak düzenlenmesi öngörülmekteydi. Böylelikle küçük ve büyük yaş grubu öğrencilerin ayrı ortamda eğitim-öğretim görmesi hedeflenmekteydi.

Türkiye genelinde birçok yerde okul dönüşümleri tamamlanmışken Saruhanlı da okulların çoğu ilkokul ve ortaokul olarak ayrılmadığı için eski sistemle 2013-2014 eğitim-öğretim yılını tamamlamıştır. 2014-2015 eğitim-öğretim yılında da Saruhanlı da birçok okulun dönüşümünü tamamlayamayacağı anlaşılmaktadır.”

Hükümetin,  MEB Yasasını çıkararak milli eğitimin temel taşlarını yerinden oynattığını söyleyen Yakup Kılınç, “Bu yasayla birlikte 4 yılını dolduran okul müdürleri, müdür başyardımcıları, müdür yardımcılarından 14 Mart 2014 tarihi itibarıyla 4 yılını dolduranların görevi bugün itibariyle hukuken sona ermiştir. Böylece sayıları 76 bini bulan yöneticinin kazanılmış hakları ve sosyal statüleri hiçbir gerekçe gösterilmeden bir yasayla ellerinden alınmıştır. Bundan sonra MEB’de iktidara biat etmeyen, yapılan yanlışlara ses çıkaran, farklı dünya görüşüne sahip olanlara yaşama hakkı tanınmayacak, bu kişiler MEB’de yönetici olamayacaklardır.” Dedi.

Yeni Yönetici Atama Yönetmeliğinin resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiğni,  hazırlanan yönetmeliğin milli eğitime fayda getirmeyeceğini ve beklentileri karşılamayacağının aşikâr olduğunu ifade eden Kılınç, sözlerini şöyle sürdürdü; “Gerek ilk defa müdürlüğe başvuracaklar gerekse görev süreleri uzatılacak yöneticiler için objektif kriterler getirilmemiştir. Yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda her ne kadar başarılı kişilerin okul yöneticisi olarak devam edeceği açıklanmış ve okul yöneticileri için objektif kriterler getirileceği söylenmişse de, yayınlanan yönetmelikle bu sözlere sadık kalınmadığı ve sendikamızın yönetici görevlendirmeleri kriterleri ile ilgili getirdiği tekliflerin yeteri kadar dikkate alınmadığı görülmüştür.

Görev süresi uzatılacak müdürler; ilçe mili eğitim müdürleri, ilçe milli eğitim şube müdürleri, öğretmenler, okul aile birliği başkanı ve başkan yardımcısı ile öğrenci meclisi başkanı tarafından değerlendirilecektir. Bu noktada değerlendirmeye en çok etki eden puanlar ilçe milli eğitim müdürü ve şube müdürüne aittir. Anlaşılmıştır ki; okul müdürünün görev süresinin uzatılmasında öğretmenin sadece göstermelik bir etkisi olacaktır. Bir ilçe milli eğitim müdürü ya da şube müdürü neye göre değerlendirme yapacaktır? O müdürün yöneticilik vasıflarına sahip olup olmadığını nasıl bilecektir? İlçe milli eğitim müdürü, şube müdürü o yöneticiyle uzun yıllar çalışmış mıdır? O zaman sistem nasıl işleyecektir. Burada kişisel ilişkiler, siyasi parti yandaşlığı, sendika gibi faktörler devreye girecek, kariyer ve liyakat, ehliyet tamamen ortadan kaldırılacak ve korkarız ki, okullarda iş bilmez müdür dönemi başlayacaktır.

Ayrıca müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının müdür tarafından belirlenmesi de kabul edilemezdir.  Okul müdürü ile iyi ilişkisi olanlar, aynı dünya görüşüne sahip olanlar, siyasi ve sendikal tercihleri örtüşenler müdür yardımcısı, müdür başyardımcısı olacaktır. Artık müdür yardımcısı olmak için bileğinin hakkı, alnının teri değil; okul müdürünün, hatta siyasi parti teşkilatlarının referansı yeterli olacaktır.

Yönetici Atama yönetmeliği henüz yayınlanmadan, Saruhanlı ilçemizde malum sendika ve onun siyasi uzantıları tarafından okul yöneticilikleri kâğıt üzerinde paylaşılmaya başlanmış hatta yetkili sendika belirleme çalışmalarında makam-mevki vaat ederek diğer sendikalardan ve sendikasızlardan bu yönde eğilimleri olanları üye yapma girişiminde bulunmuşlardır. Halen görevde olup çok başarılı olan farklı sendikadan veya sendikasız yöneticilerin sendika değiştirmediği takdirde yöneticiliklerinin sona ereceği yönünde endişeleri vardır.

Bu şekilde yapılacak yönetici atamalarının Saruhanlı ilçemizde eğitim kalitesini olumsuz yönde etkileyeceği ve eğitim-öğretimi düşünen okul yöneticisinden çok kendi geleceğini düşünen okul yöneticilerinin iş başına geleceği yönünde kaygılarımız vardır.

Kimse bu şekilde yapılan yönetici atamalarına kayıtsız kalmamızı beklemesin. Sendikalı sendikasız mağdur bütün idarecilerimizin idare mahkemeleri aracılığıyla anayasa mahkemesine başvuru hakkını kullanmasını sağlayacağız. Diğer taraftan bu tarihi hukuksuzluğu, keyfiliği her yerde protesto edeceğiz. Kanunla köleleştirmeye, kimliksizleştiremeye çalıştığınız onurlu eğitim çalışanlarının hak mücadelesine her alanda destek verip onların yanında olacağız. Kimseyi de o koltuklarda rahat oturtturmayacağız. Kamuoyuna saygıyla duyururuz.”



Alaşehir'de zirai alanda yangın

Oğlunu öldürdü, kendini tuvalete kilitledi

Alaşehir’de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

İzmir’de cinayet işledi, Manisa’da jandarmadan kaçamadı

Manisa'da jandarmadan PKK terör örgütüne operasyon: 3 kişi tutuklandı

kanlı infaz: Otomobilinde öldürüldü

Kadın cinayeti davasında mahkemeden emsal karar

Demirci'deki Yeşim Akbaş cinayetinde ikinci duruşma yapıldı

Çocuklarının gözünün önünde cinayet işlemiş

Satırlı saldırgan yakalandı

Hastane bahçesinde vurulan alışveriş merkezi işletmecisi ağır yaralandı

Lunaparkta kan aktı: 2 ölü

Evlat dehşeti: Anne ve babasını öldürüp intihar etti

7 yaşındaki Yüsra’nın acı vedası...Hastaneye yürüyerek gitti cenazesi çıktı…

Parçalara ayrılan erkek cesedinin kimliği belli oldu

Son Dakika... Kan donduran olay! İki ayrı çöp konteynerinde parçalanmış erkek cesedi bulundu

Vahşi cinayet: Eski eşi, kayınvalidesi ve kayınbiraderini öldürdü

Oğlunun kurduğu pusuda eşini kaybeden babayı sıkışan kartuş kurtarmış

Şüpheli ölümün arkasından yasak aşk çıktı! Yengesiyle birlikte abisine fare zehri vermişler

Semiha ölüme itilmiş! Uçurumdan düşen kadının ölümü kaza değil, cinayet çıktı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Güncel 17.06.2014 12:55:12 1347 1

Tarih: 17.06.2014 12:55

Haberi Sesli Oku