Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Başkanı Mustafa Çankal, Türkiye’deki traktör kazalarının yüzde 94’ünün teknik donanım eksikliğinden kaynakladığını belirtti.

Çankal, Trafik Hizmetleri Başkanlığı koordinesinde ilgili bakanlıkların desteğiyle Manisa’nın Saruhanlı İlçesinde düzenlenen “Güvenli Traktör Kullanımı Kampanyası” etkinliğinde bir konuşma yaptı.

Türkiye’de en fazla traktörün Konya ve Manisa’da bulunduğu bilgisini veren Çankal, meydana gelen traktör kazalarının önemli bir sorun olduğunu kaydetti.

Çeşitli basit önlemler alınarak bu kazaların önlenebileceğini dile getiren Çankal, toplum olarak “bir şey olmaz” söyleminden kurtulmamız gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu;

“Teknik donanım eksikliği nedeniyle meydana gelen kaza oranı araçlarda yüzde 18, traktörlerde ise yüzde 94’tür. Yani vidanız yok, teker eksik, havası yok, reflektörünüz yok. İşte kazalar bundan oluyor. “Bir şey olmaz” söyleminden artık vazgeçmeliyiz. Trafik kazalarının önlenmesi için usulüne uygun hareket etmeliyiz. Kurallara uymalıyız. Gerekli tedbiri almalıyız. Eğer tedbir alırsak kaza yapsak bile bu kadar üzülmeliyiz.

Elimizdeki kıymetli şeylerin değerini onu kaybettiğimiz zaman anlıyoruz. Çok kıymetli olan evlatlarımızı, mallarımızı ve canlarımızı o kadar ucuz heba ediyoruz ki, keşke dememek için yıllardan beri uyguladığumuz “bir şey olmaz” kuralını ortadan kaldırmalıyız.

Bazı şeyler vardır, ona kaza denilmez. Birçok olaya kaza anlayışıyla bakıyor ve hemen kurtuluyoruz. ‘Ya ne yapalım kaza oldu’ Hayır kaza olmadı. Orada birinin ölümüne sebep olduk. Bu nasıl olur? Traktörün üzerine yük yükleriz, ip eksik gelir ‘oğlum çık şuraya tut şu balyayı’ deriz. Çocuğumuzu ip diye kullanırız. Pulluk ve sürgünün üzerine eşimizi ve çocuklarımızı bindiririz. Kesinlikle o çok kıymetli ciğerparelerimizi oralarda kaybettiğimizde buna ‘kaza’ dememeliyiz. Hayır kaza olmadı. Bunların sebebiz biziz, tedbir almadık.”

Trafik polislerinin ceza yazmaktan memnun olmadıklarını, avuçları nasırlanan insanların ceza yazarak parasını almanın çok zor olduğunu kaydeden, Çankal, “Hiçbir donanımı olmayan bir traktör karşınıza geldiğinde ona ‘hadi geç git’ dediğiniz zaman o traktör gideceği yere varıncaya kadar onu gönderen memurun içi cız ediyor. Neye rahatsız oluyor biliyor musunuz, ‘ya kazaya karışırsa, onu ben gönderdim’ Bu nedenle gerekli tedbiri almalı, ne kendimizi ne de bizi sevenleri üzmemeliyiz” dedi.

Etkinlikte Çankal’ın konuşmasının ardından diğer protokol üyeleri de birer konuşma yaptı. Yoğun programı nedeniyle etkinliğe katılmayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in gönderdiği telgraf okundu.

Programa Manisa Vali Yardımcısı Sıtkı Zehin, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan, Saruhanlı Kaymakamı Erdoğan Kanyılmaz, Manisa İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Bülent Mercan, İl Emniyet Müdür Yunus Çetin, Saruhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı ve diğer protokol üyeleri ile çiftçiler katıldı.

Program, traktör yarışması ve ödül töreni ile sona erdi.



Cinayet: 1 ölü, 2 yaralı!

Eşi ve 5 çocuğu ölmüştü! Aracı kanala sürdüğü gerekçesiyle sanık için istenen ceza belli oldu

Taksiye aldığı müşterisi tarafından 20 yerinden bıçaklanıp gasp edildi

Jandarma’nın üç aylık takibi sonuç verdi, uyuşturucu örgütü çökertildi

Fethiye'de 'piton' nöbeti

Başından silahla vurulan 20 yaşındaki genç kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi

İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Son Dakika 12.11.2013 17:24:22 872 0

Tarih: 12.11.2013 17:24

Haberi Sesli Oku

Son Dakika

Son Dakika Haberleri