SARUHANLI/BAHADIR - Saruhanlı’nın yaşayan fabrika işçisi Tufan Yılmaz (35), tadını beğendiği istiridye mantarını, ek gelir düşüncesiyle yetiştirmeye başladığı evinin bahçesinde yılda 8 ton üretim yaparak geçimini sağlıyor. Genç çiftçi projesiyle de 120 metrelik sera kuran Yılmaz, kilosunu 9 ile 15 TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunduğu mantarın siparişlerine yetişemiyor.

Saruhanlı ilçesine bağlı kırsal Bahadır Mahallesi’nde yaşayan evli, 1 çocuk babası fabrika işçisi Tufan Yılmaz, tadını beğendiği istiridye mantarını ek gelir düşüncesiyle evinin bahçesinde yetiştirmeye başladı.

7 yıl önce kurduğu serada İstiridye mantarı yetiştiren Yılmaz, 3 yıl önce de Genç Çiftçi Projesi ile tanıştı. Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden aldığı destekle işlerini büyüten Yılmaz, 120 metrelik sera kurdu. Yılda 3 defa ürün elde eden Yılmaz, bir yılda 8 ton mantar üretip, kilosunu 9 ile 15 TL arası değişen fiyatlarla satışa sunuyor.

İç piyasanın yanı sıra dış piyasada açılmak için çalışmalar yaptığını dile getiren Yılmaz, “Mantar yetiştiriciliğine 2013 yılında başladım. Bir arkadaşımda tattım ve beğendim. Daha sonra da ek gelir olması açısından bir yer yaparak bu işe başladım. Yerimizi yaptıktan sonra genç çiftçi projesi önümüze çıktı. Bu desteklemeden faydalanarak böyle bir tesis kurduk.  Şu anda burada profesyonel anlamda üretimimizi yapıyoruz.  Manisa ili içerisinde satışlarımızı gerçekleştiriyoruz. 2017 yılında desteklemeyi aldık.  Şu anda tecrübe elde ederek bu konudaki gerekli destekleri de alarak. Üretimimizi bu yıla kadar getirdik. Şu anda toptan ve perakende olarak satışlarımızı yapıyoruz ve paketleme üzerine de bir çalışmamız var.  Niyetimiz biraz daha büyümek, kapasitemizi artırabilmek ve bu şekilde yurt içi yurt dışı piyasalarına da açılmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Mantarın kilo fiyatının 9 ile 15 TL arasında değiştiğini belirten Yılmaz, “Tesisimiz 120 metrekarelik büyüklükte. 10 ton kompost sığabilecek kapasitede. Mantarın 25 günlük bir kuluçka devresi var. Kompostlarımızı asıyoruz. 25 günlük kuluçka evresinden sonra mantarlarımız pin dediğimiz flaş verme dönemine geçiyor ve büyümeye başlıyor.  Büyüdükten sonra 2 ay ya da 3 ay boyunca da hasat edilebiliyor. Başlangıçta ek gelir olsun diye başlamıştık. Muazzam bir şey, anlatılmaz” diye konuştu.



Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

Kan donduran cinayet

26 yaşındaki genç başından vurulmuş halde bulundu

Akıl almaz cinayet planı Para için önce sahte ilan verdi sonra cinayeti işledi

Trafikte Tartıştığı Kişi Tarafından Bıçaklanan Şahıs Hayatını Kaybetti

Evlat vahşeti! Babasını vurup kaçtı

Birlikte yaşadığı kadını öldürüp kuyuya attı

Berber dükkanına silahlı saldırı: 2 ölü

Ortaklık vaadiyle dolandırıldı üstüne darp edilip ölüm tehditleri aldı

Kayalıklardan düşen şahıs hayatını kaybetti

Yangın dumanından etkilenen yaşlı adam hayatını kaybetti

Karısını tüfekle öldürüp intihar etti

Kan donduran olay: 14 yaşındaki çocuk 4 yaşındaki kuzeninin boğazını keserek öldürdü!

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 16.11.2020 10:23:00 7001 0

Tarih: 16.11.2020 10:23

Haberi Sesli Oku