Üniversiteden önce kendinizi kazanın!

EĞİTİM - Yapılan araştırmalar üniversite mezunlarının yüzde 75´inin işini severek yapmadığını gösteriyor. Bir yüksek öğretim programına yerleşmek ve meslek sahibi olmak isteyen genç sınava odaklanıp gelecekte ne yapmak istediğini es geçiyor. ID Coaching  Eğitmeni ve Profesyonel Koç, Neslihan Erdoğdu, gençlere önce ne yapmak istediklerini bilmelerinin gerekliliğini öğütlüyor.

Gençlerin kendini tanımadan, keşfetmeden üniversite aşamasına gelmesi ve bu aşamaya gelince de sınav telaşına düşüp, kendini tanıma sürecini ertelemesi olumsuz sonuçlar doğuruyor. Gençlerin sadece aldığı puana göre bir bölüm okuması ile sonuçlanan meslek seçimi de yaşam boyu arayış içinde olmaya ve dolayısıyla da mutsuzluğa neden oluyor. ID Coaching Eğitmeni ve Profesyonel Koç, Neslihan Erdoğdu, özellikle YGS´ye girecek öğrencilere gelecekte mutsuz olmamaları için bazı önerilerde bulunuyor.

ID Coaching Eğitmeni ve Profesyonel Koç, Neslihan Erdoğdu, ?Yıllarca üniversiteye hazırlanan gençlerle çalıştım. Üniversite sınavı öncesi ve sistem değişikliğiyle sonrası tercihler yaptık, bir çoğu üniversite okudular. Şu anda istedikleri meslekleri yapıyorlar mı ya da yaptıkları işler onları tatmin ediyor mu bilmiyorum ama yapılan araştırmalar üniversite mezunlarının % 75´inin işini severek yapmadıklarını gösteriyor? diyor.

30´lu yaşlarda kendine dönüş yaşanıyor

Üniversite ve meslek seçimi hatalı olduğunda 5-10 yıl arayış dönemi ,yaşama ve iş yaşamına atılmadaki gecikmeler 30´lu yaşlarda kendine dönme sürecinin başlamasıyla mutsuzluğa dönüşüyor. ?Yaptığım iş bana göre değil? cümlesiyle başlayan bu dönem  ?böyle yaşamak istemiyorum? cümlesiyle de çözüm arayışına ve ?Beni ne mutlu eder? Nasıl yaşamak istiyorum? Sorgularına dönüşüyor. 

Doğrusu nasıl olmalı?

?Hepimizin bir varoluş amacı var. Kimimiz yardım etmek, kimimiz paylaşmak, kimimiz keşfetmek, kimimiz icat etmek, kimimiz öğrenmek, kimimiz öğretmek, kimimiz meydan okumak, kimimiz hizmet etmek için varız? diyen Erdoğdu,  ?Gerçekten bizi neyin mutlu edeceğini bulmak, hayatımızı keşfetmek anlamına geliyor? diye ekliyor. Gençlerin kendilerini keşfetmeye odaklanması ve bu konuda çalışması gelecek 10 yıllarını onlara kazandırıyor.

Keşkenin, iyikiye dönüşebilmesi için bir fırsat var. Bu da çözülen soruların, eksik konuların sınav performansı için kendini keşfetmenin de yaşam performansı için gerekli olduğunun farkına varılmasıyla gerçekleşebilir. Bunun için de bu soruların cevaplarını aramak gerekiyor; Ben nelere ilgi duyuyorum?, Beni neler mutlu ediyor?, Ne tür özelliklere ve becerilere sahibim?, Ne tür yeteneklerim var?, 15 yıl sonra nasıl yaşıyor olmak istiyorum?...



Jandarma’nın üç aylık takibi sonuç verdi, uyuşturucu örgütü çökertildi

Fethiye'de 'piton' nöbeti

Başından silahla vurulan 20 yaşındaki genç kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi

İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Eğitim 7.03.2016 12:33:15 358 0

Tarih: 07.03.2016 12:33

Haberi Sesli Oku