Buca'daki Şerif Tikveşli İlkokulu'nda velilerin katıldığı seminerde konuşan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Safiye Yılmaz, şeker hastalarında oluşan göz tahribatının erken tanı ile körlüğe gitmeden önlenebileceğini söyledi.
Şeker (diyabet) hastalığının bir çok organda hasara yol açtığını anlatan Prof.Dr. Safiye Yılmaz, ülkemizde diyabetin her geçen gün görülme sıklığının arttığını belirterek, "Diyabet ciddi organ kayıplarına neden olan, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen kronik bir hastalıktır. Hastalığın uzun dönem etkilerinde kalp-damar hastalıkları, böbrek sorunları, göz sorunları, körlük ve felç görülmektedir" dedi.
Diyabetin hastalarda bazı göz bozukluklarına zemin hazırladığına dikkat çeken Özel Ata Sağlık Hastanesi'nde görevli Dr. Yılmaz, "Örneğin göz tansiyonu (glokom) ve katarakt (göz merceğinin bulanıklaşması) şeker hastalarında normalden iki kat fazla görülmektedir. Ayrıca kas tutulumu ile şaşılık ortaya çıkabilir.  Fakat en önemli göz bozukluğu diyabete bağlı retinopati’dir. Diyabete bağlı retinopati, tüm dünyada görme kaybı yapan nedenlerin başında gelmektedir. Her yıl dünyada 25.000 şeker hastasını kör bırakmaktadır. Kör olma riski şeker hastalarında şeker hastası olmayanlara göre 25 kat daha fazladır. Diyabetik retinopati, şeker hastalarının yaklaşık yarısında hafif ya da şiddetli düzeyde görülür" diye konuştu.
Diyabetik Retinopati Önde Gelen Körlük Nedenleri Arasında Yer Alıyor
Diyabette göz sorunları gelip geçici görme bozukluklarından, çift görmeye, kalıcı görme kaybına kadar bir çok farklı formda kendini gösterebileceğini ifade eden Dr. Yılmaz, şunları söyledi : "Diyabetik retinopati günümüzde gelişmiş ülkelerde dahi 20-65 yaş grubunda önde gelen körlük nedenlerindendir. Diyabetli hastada en sık karşılaşılan göz sorunu tıp dilindeki adıyla “diyabetik retinopati” dir. Diyabete bağlı olarak göz duvarının en içteki tabakası olan ve görme hücrelerinin yer aldığı ağ tabaka yani “retina” hasarıdır. Erken evre diyabetik hastalarda rahatsızlık kendini kanama ve sızıntılar şeklinde göstermektedir. İlerleyen evrelerde bu sızıntıları önlemek için yeni damarlar oluşur ancak bu oluşan yeni damarlar doğal damarların yapısında değildir ve kendileri de kanama ve sızdırmaya neden olurlar. Böylece bir kısır döngü ortaya çıkmış olur. Şekerin yarattığı tahribatı  körlüğe gitmeden önleyebiliyoruz. Yine hastanın tansiyonunun yüksek olması böbrek hastalığının olması  hamilelikte en çok bozan bir faktördür aslında" Dr. Yılmaz konuşmasının ardından velilerin sorularını yanıtladı. Toplantıyı düzenleyen İzmir Güzelyalı Hatay Lions Derneği yöneticileri de, Dr. Yılmaz'a katkılarından dolayı teşekkür plaketi verdi.



Kadın bıçaklanarak öldürüldü

Bekçi cinayetinin zanlısı yakalandı

10 yıllık sır cinayet, milyonluk miras davasıyla ortaya çıktı

Yaylada cansız bedeni bulunan kadının üç arkadaşı gözaltına alındı

Kapıyı geç açınca şüphelendi odaları tek tek aradı! Eşini, arkadaşı ile yakalayınca çılgına döndü

Kan donduran olay! Her şeyi böyle itiraf etti

Servisten indikten sonra okula girmeyen Neşe’den 1,5 aydır haber alınamıyor

Öğretmenden 12 yaşındaki kız öğrenciye taciz iddiası

Doktor ve sağlık çalışanları kendilerini odaya kilitledi, tehdit şüphelisi tutuklandı

Cezaevinden yeni çıktı, pusuda öldürüldü

Alacak-verecek meselesi nedeniyle dövülerek öldürülen kişi

Kayıp taksici cinayeti: Yakalandı

Sokak ortasında cinayet! Detaylar ortaya çıktı

İki gündür aranıyordu, 15 yaşındaki lise öğrencisi polis ekiplerince bulundu

Konuşmak için ormana götürdüğü ortağını öldürdü

Tartışma sonucu bir kişi bıçaklanarak öldürüldü

Dehşet! Torununun dövdüğü anneanne hayatını kaybetti

Avukat olmak istiyordu, 17 yaşında kara toprağa girdi

Bağ evinde korkunç ölüm: Boşanma aşamasındaki çift intihar etti

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 12.10.2019 11:11:00 782 0

Tarih: 12.10.2019 11:11

Haberi Sesli Oku