MANİSA - Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından 2,5 ay önce açılan 72 saatlik ?Arı Yetiştiriciliği Kursu´nun son uygulamalı eğitimi Karaağaçlı Mahallesi´nde yapıldı. 22 kursiyer arasındaki tek kadın olan Zehra Keskin, ?Merkezdeki şehir yaşantısından sıkılarak Çamköy Mahallesi´ne taşındık. Köy hayatı yaşayalım istedik. Balımızı da kendimiz yetiştirelim dedik. Başta böyle düşündük. Bu nedenle de kursa katıldım. Ancak şimdi hem bal üretimi hem de ticaretini yapmayı hedefliyorum? dedi. 
Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi tarafından yaklaşık 2,5 ay önce açılan 72 saatlik Arı Yetiştiriciliği Kursunun son uygulamalı eğitimi Karaağaçlı Mahallesinde yapıldı. Son uygulamalı eğitime Şehzadeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Ermiş, Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Kanca ve kursiyerler katıldı.
Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Kanca, 2,5 aylık kursun 72 saat sürdüğünü ve kursa toplam 22 kursiyerin katıldığını dile getirdi. Kanca, ?Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü olarak bu zamana kadar birçok kurs açtık. Bu arı yetiştiriciliği kursuyla Bayram öğretmenimiz nezaretinde 22 kişiye açtığımız kursun son günü Pazartesi. Kursumuz 72 saatlik bir kurs. Pazartesi günü buradan sertifika alan arkadaşlarımızı ileride arıcılıkla ilgili yapmış olduğu meslekleriyle ilgili daha iyi verim almaları, arıcılık yaparken nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda 72 saat boyunca öğretmenimiz onlara eğitim verdi. Hepsine hayırlı olmasını diliyorum? dedi. Kanca ayrıca kursu bitirip sertifikalarını alan kursiyerlerin, arı yetiştiriciliğiyle bal üretimine başlayarak kendilerine yeni iş sahası kazandıracağını ifade etti.

?Sertifikası olmayan arı yetiştirip bal üretemeyecek?
Kursu veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü´nde görevli arı yetiştiriciliği eğitmeni Ziraat Mühendisi Bayram Ali Güneş, sertifikası olmayan kişilerin arı yetiştiriciliği ve bal üretimi yapamayacağını ifade etti. kursun 72 saat ve yaklaşık 3,5 hafta sürdüğünü kaydeden Güneş, ?Kursa 35 müracaat vardı şuanda 22 arkadaşımız pazartesi günü sertifika almaya hak kazanacak. Kursiyerlerimizin bir kısmı şuanda amatör şekilde arıcılık yapıyor, bir kısmı da arıcılık yapabilmek için mutlaka arıcılık sertifikasına ihtiyaç var. Çünkü şuanda arıların hepsini Arı Kayıt Sistemi dediğimiz sisteme kayıt ediyoruz. Kaydetmeyen arıcıların, arı kovanlarını bir yerden bir yere nakletmesi mümkün olmuyor. Arıcılıkta ise gelir elde etmek içinde mutlaka gezginci arıcılık yapmak gerekiyor. Arılar hem ülkemiz hem de ilimiz açısından çok önemlidir. Çünkü arılardan bir mevsimde bir fazla arı ürünü elde etmek ve bu ürünlerden ise yüksek oranda gelir elde edilmesi mümkündür. Bu nedenle de arıcılığa son yıllarda yüksek oranda bir yöneliş var. İlimizde ise 80 bin civarında arı kolonisi, 1300 civarında da arıcı aile bu işten gelir elde etmektedir. Genellikle bu işi ikinci iş olarak yapanlarımız var. Ailece bu işle uğraşanlar. Son yıllarda gençlerimizde arı yetiştiriciliğine yönelmeye başladı? şeklinde konuştu.
Güneş açıklamasında son olarak, 72 saat süren kursta kursiyerlere ´arılara nasıl bakılır´, ´arı kovanı nasıl açılır´, ´kovan kapağı nasıl açılır´, ´körük nasıl kullanılır´, ´kova içi dizayn´, ´kışın kovanlar nasıl dizayn edilir´ gibi konularda hem teorik hem de uygulamalı olarak eğitim verdiğini dile getirdi.

Şehir yaşamından sıkılıp doğal yaşamı tercih etti
Kursun tek kadın kursiyeri olan evli ve 1 çocuk annesi ev hanımı Zehra Keskin, şehir yaşantısından sıkıldıkları ve doğal yaşamı tercih ettikleri için kursa katıldığını dile getirdi. 72 saatlik kursta çok iyi eğitim aldığını dile getiren ev hanımı Keskin, şunları söyledi: 
?Öncelikle merkezdeki şehir yaşantısından çok sıkıldık ve Çamköy Mahallesi´ne taşındık. Köy hayatı yaşayalım istedik. Önce ilk olarak tavuklarla başladık ve yaklaşık 30 kadar tavuk yetiştiriyoruz. Ardından koyun almaya başladık, biraz da koyunlarımız oldu. Sonra düşündük ki etimizi, yumurtamızı ve bazı sebzeleri kendimiz yetiştirip yiyoruz. O zaman balımızı da kendimiz yetiştirelim dedik. Başta böyle düşündük. Bu nedenle de kursa katıldım. Ancak şimdi hem bal üretimi hem de ticaretini yapmayı hedefliyorum. Bundan sonra arı yetiştiriciliğine başlayacağım. Önce pratik olarak kendimize üretim yapacağız. Ardından kovan sayımızı artırarak üretip satış yapacağız.?



Jandarma’nın üç aylık takibi sonuç verdi, uyuşturucu örgütü çökertildi

Fethiye'de 'piton' nöbeti

Başından silahla vurulan 20 yaşındaki genç kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi

İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 5.02.2018 10:26:27 578 0

Tarih: 05.02.2018 10:26

Haberi Sesli Oku