SARUHANLI - Saruhanlı İlçesinde 2017 yılı ürünü domates hasadına başlandı. Sofralık, salçalık ve kurutmalık olarak 3 farklı sektörde değerlendirilen domatesin büyük çoğunluğu Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, Kardelen Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada, İlçede 15 bin dekar alanda üretimi yapılan domatesin hasadına başlandığını bildirdi.

Sofralık, salçalık ve kurutmalık olarak 3 farklı sektörde değerlendirilen domatesin bu yıl bol ürün verdiğini ifade eden Okur, fiyatların beklenenin altında olduğunu kaydetti.

Salçalık domatesin kilogramının 26 kuruş, kurutmalık domatesin ise 50 kuruşa tarladan çıktığını ifade eden Okur, şöyle dedi;

?Bu yıl ürün bol, ürünün kalitesi de güzel. Hasat bereketli başladı, İlçemizin Alibeyli ve Halitpaşa Mahallelerinde son yıllarda sanayilik domates salçalıktan ziyade kurutmalığa dönüp yurt dışına satışlar gerçekleşmekte. Çiftçimiz açısından büyük önem kazanmakta. Alibeyli ve Halitpaşa mahallelerimizde eskiden sadece salçalık domatesleri üretilirdi. Şimdi ise ülke ekonomisine katkı sağlamak amacı ile kurutmaya dönülmesi ve yurt dışına satılması da hem ülke ekonomisinde hem de çiftçimizin ekonomisine daha fazla katkı sağlamıştır. İlçemizde kurutmalık domates alanı tahmini olarak 5 bin dekar civarında. Son 4 ? 5 yıldan beri yavaşladı. Biz de bu konuda çiftçimize her türlü desteği vermek istiyoruz. Çiftçimizin ekiminden hasadına kadar iç içe çalışmalarımız oluyor. Odamızın Zirai danışmanları, İlçe Tarım Müdürlüğünde ki Ziraat Mühendisi arkadaşlarımız kurutmalık domatese önem veriyor. Çiftçimizde artık bilinçli üretim yapıyor. Salçalıktan ziyade Kurutmalık domates Avrupa´da çok talep görmekte. Hasat edilen ürünlerden salçalık olan domatesler bölgedeki işletmelerde işlenip iç ve dış piyasaya ihraç ediliyor. Kurutmalık domatesin ise yüzde 95´i yurt dışına ihraç ediliyor. Hasat edilen ürün, naylon sergiler üzerinde kurutulduktan sonra Avrupa ülkelerine gönderiliyor. AB ülkelerinden kurutmalık domatese büyük ilgi var. Biz Saruhanlı ilçesi olarak yaklaşık 10 yıldır Avrupa´ya kurutulmuş domates ihraç ediyoruz.?

- 1 Dekarda 10 Ton Ürün ?

Saruhanlı´nın Alibeyli mahallesinde domates hasadına başlayan üreticilerden Ferhat Badak ise 1 dekar araziden 10 ton ürün aldığını bildirdi.

110 dekar domates ekili arazide 27 işçi ile hasat yaptıklarını ifade eden Badak, verimin ve kalitenin çok iyi olduğunu ancak fiyatın istenilen düzeyde olmamasının üreticiyi memnun etmediğini söyledi.



Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

Kan donduran cinayet

26 yaşındaki genç başından vurulmuş halde bulundu

Akıl almaz cinayet planı Para için önce sahte ilan verdi sonra cinayeti işledi

Trafikte Tartıştığı Kişi Tarafından Bıçaklanan Şahıs Hayatını Kaybetti

Evlat vahşeti! Babasını vurup kaçtı

Birlikte yaşadığı kadını öldürüp kuyuya attı

Berber dükkanına silahlı saldırı: 2 ölü

Ortaklık vaadiyle dolandırıldı üstüne darp edilip ölüm tehditleri aldı

Kayalıklardan düşen şahıs hayatını kaybetti

Yangın dumanından etkilenen yaşlı adam hayatını kaybetti

Karısını tüfekle öldürüp intihar etti

Kan donduran olay: 14 yaşındaki çocuk 4 yaşındaki kuzeninin boğazını keserek öldürdü!

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 21.07.2017 12:23:52 428 0

Tarih: 21.07.2017 12:23

Haberi Sesli Oku