Anahtar Kelimeler: Saruhanlı Hasadı Başladı

SARUHANLI - Üzümün başkenti olarak bilinen Saruhanlıda üzüm hasadı başladı. İlk üzümler serildi. Erkenci üzüm çeşitlerinden olan Superior Seedless üzüm çeşidinin yaşı para etmeyince üretici kurutmaya bıraktı. Üzümün çok meşakkatli bir iş olduğunu söyleyen Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “Üzümün başkenti olarak bilinen Saruhanlıda ilk üzüm hasadı başladı. Hasadımıza Superior Seedles ile başladık. Üzüm bildiğimiz üzere işlem gören çok meşakkatli bir bitkimiz Allah nasip ederse fiyatlarımızın da düzelirse çiftçimizin yüzü gülüyor olacak. Üzüm ülke ekonomisine çok kazanç getiren bir meyve. O yüzden hayırlısı olur inşallah.  Vatandaşımız bunu yeşil üzüm olarak değerlendirdi. Fakat bu şekilde satamadığı için bunu mecburen kesip kurutmalık olarak hasadını yapacak. Bunun normal üzümden tek farkı fiyatı taneleri iri olduğundan dolayı” dedi.

Okur,  Saruhanlı’da 110 bin dekar bağ alanın bulunduğunu kaydetti. Saruhanlı’da genelde sultaniye kurutmalık üzüm üzerine yoğunluğun olduğunu belirten Okur, “Bunun yanında çiftçimiz yeşile de sofralık olarak satmak için bazı alanlarda erken eren dediğimiz Superior Seedless üzüm cinsini yetiştiriyor. Bu çok fazla olmamakla beraber ilçemizde ekiliyor. Beklentilerimiz kurutmalık Sultaniye üzümde düşük. Çünkü doğa olayları bu yılı bizi çok etkiledi. Bu sıcaklardan dolayı yanmalar,  silkmeler meydana geldiği için rekoltenin bu yılı geçen yıla nazaran düşük olacağını tahmin ediyorum. Tabi arz talep meselesi bu. İnşallah fiyatlar düzgün olur. Manisa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu olarak yaptığımız toplantıda 9 numara üzüme 13,5 lira fiyat istedik. Buradan inşallah devlet büyüklerimiz sesimizi duyar. Çünkü üzüm direk ihraç edilen, ülke ekonomisine kakta değer sağlayan bir ürün olduğu için üzümdü de iyi bir fiyat beklentisi bekliyoruz. İnşallah fiyatlar iyi olur, çiftçimizin yüzü güler” diye konuştu.

Geçen yıl Saruhanlı olarak 38-40 bin ton civarında ürün elde ettiklerini, bu yıl ise 34-35 bin ton civarında bir üzüm beklediklerini vurgulayan Okur, “Üzümün başkenti dediğimiz bir ilçede bu kadar kayıp az bir kayıp değil. Alaşehir, Sarıgöl ve Salihli’de de üzümde kayıplar var. Biz kurutmalıkta ikinci ilçeyiz. Bizim rekoltemiz çok önemli. Bizdeki rekolte düşüklüğü diğer ilçeleri de etkileyecektir” diye konuştu.

Üzüm hasadının mutluluğu içinde olduğunu belirten bağ sahibi Himmet Altan, “hayırlısıyla 2020 yılının ilk mahsulünü kestik. Allah bin bereket versin çok güzel mahsuller elde ettik. Dolu olmasına rağmen çok bir hasarımız yok fakat verimli bir yıl geçireceğimize inanıyorum. Gelen üzümleri erkenci olduğu için yaş üzüm olarak satamadık ve daha sonra kurutarak daha iyi bir verim aldık. Allah yardımcımız olsun” diye konuştu.



Bekçi cinayetinin zanlısı yakalandı

10 yıllık sır cinayet, milyonluk miras davasıyla ortaya çıktı

Yaylada cansız bedeni bulunan kadının üç arkadaşı gözaltına alındı

Kapıyı geç açınca şüphelendi odaları tek tek aradı! Eşini, arkadaşı ile yakalayınca çılgına döndü

Kan donduran olay! Her şeyi böyle itiraf etti

Servisten indikten sonra okula girmeyen Neşe’den 1,5 aydır haber alınamıyor

Öğretmenden 12 yaşındaki kız öğrenciye taciz iddiası

Doktor ve sağlık çalışanları kendilerini odaya kilitledi, tehdit şüphelisi tutuklandı

Cezaevinden yeni çıktı, pusuda öldürüldü

Alacak-verecek meselesi nedeniyle dövülerek öldürülen kişi

Kayıp taksici cinayeti: Yakalandı

Sokak ortasında cinayet! Detaylar ortaya çıktı

İki gündür aranıyordu, 15 yaşındaki lise öğrencisi polis ekiplerince bulundu

Konuşmak için ormana götürdüğü ortağını öldürdü

Tartışma sonucu bir kişi bıçaklanarak öldürüldü

Dehşet! Torununun dövdüğü anneanne hayatını kaybetti

Avukat olmak istiyordu, 17 yaşında kara toprağa girdi

Bağ evinde korkunç ölüm: Boşanma aşamasındaki çift intihar etti

Ankara'da eski eşini bıçaklayarak öldürdü! İlk ifadesi ortaya çıktı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 8.08.2020 16:30:00 2489 0

Tarih: 08.08.2020 16:30

Haberi Sesli Oku