SARUHANLI - Sofraları tadı ve görüntüsüyle süsleyen ve kırmızı altın olarak bilinen kurutmalık domates hasadının başlamasıyla Saruhanlı kırmızıya büründü.

Saruhanlı’nın Alibeyli Mahallesi’ne Şanlıurfa’dan gelen mevsimlik tarım işçileri ek büyük emek sarf ediyor. 7’den 70’e bu iş için uğraşan tarım işçileri kestikleri domatesler ile görsel bir şölen oluşturuyor.  Özellikle çocuklar ailelerine yardımcı olmak için domatesleri keserek kurutmaya bırakıyor.

Saruhanlı’da tarımın geniş bir yelpazesinin açıldığını söyleyen Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “İlçemiz Saruhanlı ürün yelpazesi çok geniş olan bir ilçe. Domates, biber, kavun, karpuz, üzüm, zeytin, tütün, pamuk, mısır gibi birçok ürün var. İlçemizde bu yıl Alibey, Halitpaşa, Mütevelli’de, Develi’de, Büyükbelen’de kurutmalık domates yapılmakta. Geçmiş yıllarda kurutmalık domates fiyatları 11 lira civarındayken bu yıl 13- 15 lira civarında beklenmekte. Çünkü bu yıl domates doğal olaylardan dolayı eksik görülmekte” dedi.

14-15 kilodan 1 kilo kurutmalık domates çıktığını vurgulayan Okur, “Gördüğümüz domatesler salçalık gibi değil seçme olarak ayrılmadığı için direk tüm domatesler toplandığı için 450 kuruş ila 460 kuruş arasında domates fiyatları gitmekte. Fakat bu kurutmalık domatesler 80 kuruş, 90 kuruş civarında satımı yapılmakta.  14-15 kilodan 1 kilo kurutmalık domates olduğunu hesap edersek bu da hesabı ortaya çıkarıyor. 15 kiloda sadece 9,90 kuruş domatesin maliyeti var. Bunun yanında işçilik maliyeti, gübre maliyetleri çok yüksek oldukları için kurutmacılık yapan arkadaşlar 14-15 lira arasında kurutmalık domatesin fiyatını istiyor. Bu da bir makul fiyat zaten” diye konuştu.

Kurutmalık domatesin direk yurt dışına gönderildiğini kaydeden Okur, “Direk yurtdışına ihraç edilen bir ürün olduğu için domates oradaki vatandaşlar gönül rahatlığıyla yiyebilir. Çünkü ilçemizdeki yetiştirilen bütün ürünlerde ben iddia ediyorum hiçbir kalıntı madde yoktur. Çünkü ilçemizdeki bütün çiftçiler artık bilinçlendi. Gerek zirai danışmaları gerek ilçe tarımı ziraat mühendisleri bu konuda çiftçimize önderlik yapıyor. İl tarımdan ve ilçe tarımdan sürekli çiftçimize mesaj atılıyor. İnşallah fiyatta çiftçilerimize yardım edilir çiftçimizin yüzü güler” diye konuştu.

Mevsimlik tarım işçilerinden Zeynep Akman, “Şanlıurfa Viranşehir’den buraya geldik. Yevmiyemiz 40 liraya geliyor. Yani ekmek parası çıkmıyor. Az ama yapacak bir şey yok. Bize yardımcı olsunlar. Akşama kadar çocuklarımızla beraber burada çalışıyoruz” dedi.

Bir başka işçi Mehmet Er ise, “40 gün burada kalacağız. Üniversiteye hazırlanan, üniversitede okuyan çocuklarımız var. Ama iş olmadığı için buraya gelip çalışmak zorunda kalıyorlar. Bunlara iş versinler. Bunlar 20 sene okul okumuşlar okul bittiği zaman bunlara iş yok. Yazıktır bunlara. Onlara iş versinler biz burada çalışırız. Biz domatesi kesiyoruz ücretimizi alıyoruz ama onlar 20 sene okumuşlar ama iş yok” dedi.



Tartışma sonucu bir kişi bıçaklanarak öldürüldü

Dehşet! Torununun dövdüğü anneanne hayatını kaybetti

Avukat olmak istiyordu, 17 yaşında kara toprağa girdi

Bağ evinde korkunç ölüm: Boşanma aşamasındaki çift intihar etti

Ankara'da eski eşini bıçaklayarak öldürdü! İlk ifadesi ortaya çıktı

Dehşet: Biri 8 kez bıçakladı, diğeri ateş etti

Davanın peşini bırakmadı, kızını sosyal medyada taciz eden sapığı 4 yıl sonra yakalattı

Eşinden cinayet itirafı: Sevgilisi 500 bin TL karşılığında tetikçi tutmuş

5 km arayla yanarak öldüler: 3 kişilik ailenin cinayet zanlısı cezaevinde intihar etti

Kan donduran cinayet! Hamile kardeşini sokak ortasında kafasından vurarak öldürdü

Kavga ettiği çocukluk arkadaşı tarafından öldürüldü

İnşaat malzemesi yüklü tır alev topuna döndü

Turgutlu’da 100 adet ruhsatsız tabanca ele geçirildi

Hastanede vahşi cinayet: Annesini katletti!

Figen Çoban cinayetinde karar çıktı: Öldürülen kadının kocasına ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

Kayıp ihbarında bulunulmuştu, boğanın saldırısı ile öldüğü ortaya çıktı

Anne ve oğlu evde ölü olarak bulundu

3 aylık hamile eşini bıçaklayıp öldürdü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 13.08.2020 09:49:00 2891 0

Tarih: 13.08.2020 09:49

Haberi Sesli Oku