SARUHANLI - Saruhanlı’da, çiftçilerin ‘beyaz altın’ olarak adlandırdığı pamukta, sezonun ilk makineli hasadı başladı.

Bu yıl kentte 80 bin dekar alanda ekimi yapılan pamuktaki, dekar başına alınan ortalama 600 kiloluk verim, Saruhanlılı üreticinin yüzünü güldürdü.

Türkiye’nin tarımsal üretiminde önemli bir paya sahip olan Saruhanlı’da, ‘beyaz altın’ olarak nitelendirilen pamuğun hasadına başlandı. Lifiyle tekstile, çekirdeğiyle yağ ve yem sanayisine, linteriyle kâğıt sanayinin, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlaması dolayısıyla stratejik ürünlerin başında gelen pamukta, dekar başına verim Saruhanlılı üreticiyi mutlu ederken, üreticiler en az 5 lira fiyat talep etti.

“PAMUK PRİMLERİN YÜKSELMESİNİ İSTİYORUZ”

80 bin dekar alanda bu yıl 1471 üreticinin ekim yaptığı Manisa’da, 15 bin dekar alanın Saruhanlı ilçesinde ekimi yapıldığını kaydeden Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “İlçemiz her ne kadar üzümle anılsa da ilçemizde 15 bin ile 18 bin dekar arasında pamuk ekilmekte. Bu yıl pamuk hasadı başladığında tek korkumuz yağmurun yağmasıydı ama şu ana kadar yağmurlarda yağmadığı için pamuk şu an kaliteli. İlçemiz pamuk olarak lif bakımından Bergama Kınık’tan sonra en iyi uzun lif çıkaran ilçe. Bu yıl ki fiyatlarda 4 bin 200 lira civarında. Bunun en azından 4 bin 700 civarında olması lazım. Bir de pamuk primleri 3 yıldan beri hep aynı yerde seyrediyor. Biz pamuk primlerinin devlet büyüklerimiz tarafından yükseltilmesini istiyoruz. Manisa ilimizde 80 bin dekar pamuk ekimi var. Kumkuyacak, Halitpaşa ve Alibeyli mahallelerimizde, 15 bin dekara yakın ÇKS’ye kayıtlı pamuk ekimiz var” diye konuştu.

PAMUKTA 5 LİRA FİYAT BEKLENTİSİ

Bu yıl 190 dönüm arazide pamuk ekimi yapan Kumkuyucak Mahalle Muhtarı Nuri Karacaoğlu, verimden dolayı memnun olduklarını söyledi. Karacaoğlu, şöyle devam etti: “Şu anda verimimiz 600-650 kilo civarında zaten köy ortalamamızda aynı.  Ben de 190 dönüm pamuk var.  Hasadımıza başladık. Hayırlısı olsun diyoruz. Verimlerden dolayı bu yıl memnunuz. Fiyatların biraz daha yüksek olması beklentimiz. 5 liranın altına düşmesi bizim için sıkıntı.”

MAKİNELEŞME MALİYETİ DÜŞÜRDÜ

Kumkuyucak Mahallesinde çiftçilikle uğraşan ve aynı zamanda pamuk toplama makinesinin sahibi Hüseyin Güç, bu yıl verimlerin genelde iyi olduğunu ve dekar başına 600 kilo verim elde ettiklerini ifade etti. Makineyle birlikte günde 60 tona kadar pamuk topladıklarını dile getiren Güç, “Eğer makine parça tarlaları gezmezse günde 100 dekar pamuk topluyor. Dekar başına 600 kilo verim olarak düşünürsek, 60 tona kadar topluyor. Pamuk toplama fiyatımız dekar başına 200 lira. Makineleşmeyle birlikte çiftçinin maliyeti düştü. Bir işçinin günlük maksimum toplayacağı pamuk 100 kilo civarındadır. Fakat makine 650 kişinin yaptığı işi bir günde yapıyor. İşçilerle toplamaya kalksanız bir günde o kadar pamuğu toplamanıza imkân yok. Mesela, işçilerin taşınması, barındırılması, hava şartları, sağlık sorunları gibi durumlar söz konusu olabiliyor. O yüzden işçilikte zor oluyor. Bu tür sıkıntıları makineleşme ortadan kaldırıyor. En güzel tarafı da kısa sürede toplanıyor olması” diye konuştu.

 



Eşinden cinayet itirafı: Sevgilisi 500 bin TL karşılığında tetikçi tutmuş

5 km arayla yanarak öldüler: 3 kişilik ailenin cinayet zanlısı cezaevinde intihar etti

Kan donduran cinayet! Hamile kardeşini sokak ortasında kafasından vurarak öldürdü

Kavga ettiği çocukluk arkadaşı tarafından öldürüldü

İnşaat malzemesi yüklü tır alev topuna döndü

Turgutlu’da 100 adet ruhsatsız tabanca ele geçirildi

Hastanede vahşi cinayet: Annesini katletti!

Figen Çoban cinayetinde karar çıktı: Öldürülen kadının kocasına ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

Kayıp ihbarında bulunulmuştu, boğanın saldırısı ile öldüğü ortaya çıktı

Anne ve oğlu evde ölü olarak bulundu

3 aylık hamile eşini bıçaklayıp öldürdü

Her gece pencereye gelen röntgenci genç kızın kabusu oldu

Mantar aramaya çıktı, güvenlikçinin cesedini buldu

Tartıştığı kişiyi beyzbol sopasıyla darp ederek öldürdü

Komşuların gürültü kavgası kanlı bitti: 1 ölü, 1 yaralı

Korkunç cinayet! Otomobilde öldürüp cesediyle saatlerce tur attılar

YER KAVGASINDA KAN AKTI, PAZARDA CİNAYET

Vahşet! Eşini boğazını keserek öldürdü, oğlunu yaraladı, 4. kattan atladı

İnşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 5.10.2020 15:55:00 5225 0

Tarih: 05.10.2020 15:55

Haberi Sesli Oku