SARUHANLI - Saruhanlı´da geçtiğimiz Cumartesi gece saatlerinde hava sıcaklığının düşmesi nedeniyle üzüm bağlarını don vurdu. 

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ?Saruhanlı bir hafta içerisinde iki kere bir dolu bir de don afeti yaşadı. İlçemizde bulunan 100 bin dekara yakın bağ alanında şuana kadar tespitlerimize göre 50 bin dekar, yani yüzde 50´sinde zarar olduğu görülmektedir. Bu zarar kimi yerlerde yüzde 90´lara varmaktadır.? dedi. 

Saruhanlı İlçesi kırsal Kayışlar, Dilek, Tirkeş, Paşaköy, Hacırahmanlı Mahallelerinde bulunan üzüm bağlarına geçtiğimiz Cumartesi´yi Pazar´a bağlayan gece sabaha karşı yaşanan soğuk neticesinde bağlara don vurdu. 50 bin dekar alanda don olayının etkili olduğunu ifade eden Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, don olayının yaşandığı günden iki gün öncesinde de dolu olayının yaşandığına dikkat çekti. Böyle büyük bir don olayını en son 2015 yılında yaşadıklarının altını çizen Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ?Üzümün başkenti Saruhanlı bir hafta içerisinde iki kere bir dolu bir de don afeti yaşadı. İlçemizde bulunan 100 bin dekara yakın bağ alanında şuana kadar tespitlerimize göre 50 bin dekar, yani yüzde 50´sinde zarar olduğu görülmektedir. Bu zarar kimi yerlerde yüzde 90´lara varmakta. Şuan da çiftçilerimiz ne yapacağını şaşırdı. Çiftçilerimizin güveni TARSİM sigortası, TARSİM eksperlerinin bir an önce arazide hasar tespit çalışmasını tamamlamasını istiyoruz. Çiftçilerimiz şuana kadar dekar başına bin liraya yakın masraf yapmıştır. Bu masraf şuan da çöpe gitti. Bu don olayının arkasından üzüm bağlarında yeniden bir doğuş olacak ancak, genel de umutsuz bir doğuş oluyor, yani üzüm vermiyor. Ama tabii ki çiftçilerimiz bu bağları böyle kaderine terk etmeyecek, bu bağları işleyecek, önümüzdeki yıl verimli olabilmesi için ne gerekiyorsa yapacaktır. ilçemizde yaşanan afatlar dolayısıyla çiftçilerimiz sıkıntılı bir dönemden geçiyor. 2019 yılının sıkıntılı geçeceğini düşünüyoruz. Bu bağların bu yıl için artık düzelme şansı yok. Biz sezonda 40 bin tona yakın üzüm yetiştiriyoruz. Bu şartlarda bu verimin yarı yarıya düşüneceğini tahmin ediyorum. Kayışlar, Dilek, Tirkeş, Paşaköy, Hacırahmanlı gibi bağların yoğun olduğu mahallelerimiz de bu afatı çok yoğun bir şekilde görüyoruz. Çiftçilerimizin Allah yardımcısı olsun. Ben geçmiş yıllarda soğuk afatı görmüştüm ama bugünkü kadar büyük olanı ilk defa görüyorum. Durum gerçekten sanıldığından da kötü.? 

?YARDIM BEKLİYORUZ?

Zararının büyük olduğunu ifade eden evli iki çocuk babası çiftçi Taner Saruhan(47), ?Pazar günü sabah erken saatlerde bağa geldiğimde bu kötü manzarayla karşılaştım. 70 dönüm arazim var. Bütün hepsi böyle. Gerçekten çok zor durumdayız. Devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz. Perişan bir haldeyiz. Bu afattan kurtulmamız iki seneyi bulacaktır. 2015 yılında bir soğuk afatı yaşamıştık onun etkisinden de iki yıl içerisinde çıkabilmiştik. Bu yıl da 2015 yılındaki gibi büyük bir şey. Rabbim hepimizin yardımcısı olsun.?



Jandarma’nın üç aylık takibi sonuç verdi, uyuşturucu örgütü çökertildi

Fethiye'de 'piton' nöbeti

Başından silahla vurulan 20 yaşındaki genç kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi

İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Asayiş 22.04.2019 19:01:55 803 0

Tarih: 22.04.2019 19:01

Haberi Sesli Oku