Anahtar Kelimeler: 0

SABUNCUBELİ’DE TÜNEL İMALATINA BAŞLANDI

 

MANİSA - İzmir ile Manisa'yı birbirine bağlayan ve Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde "Korkunç Sabuncubeli" diye andığı geçitte, tünel imalatına başlandı.

 

Ege'nin iki büyük kentini, yer altından birbirine bağlayacak Sabuncubeli Tünelleri Projesi'nde, yapılan plan tadilatı çerçevesinde tünel uzunlukları 2 bin 800 metreden 4 bin 70 metreye çıkartıldı.

 

Bugüne kadar çevre sanat yapıları işlerinin yapıldığı projede toplam imalatının yüzde 15'lik kısmı tamamlandı.

 

İzmir yönünden başlanan tünel çalışmasında, sol tünelde 131 metre, sağ tünelde ise 59 metreye gelinirken, planın Manisa bölümünde ihtiyaç duyulan tadilatın tamamlanmasıyla kazıya iki yönden devam edileceği bildirildi.

 

-"Dillere destan geçilmezliği sona erecek"-

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Sabuncubeli Tünelleri Projesi ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Manisa-İzmir yolu üzerinde bulunan Sabuncubeli'nin, medeniyetler var olduğundan bu yana korkulan bir güzergah olduğunu, Evliya Çelebi'nin de ünlü "Seyahatname" adlı eserinde burayı "Korkunç Sabuncubeli" diye andığına dikkati çekti.

 

Yapımına başlanan tünel projesiyle "geçilmezliğiyle dillere destan olan bölgeyi geçilir hale getireceklerini" ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

 

"Bu tünellerle Manisa'nın, İzmir'in nefes borusunu da açıyoruz. Türkiye'nin en büyük tünellerinden biri olacak, her biri 4 bin 70 metre uzunluğundaki Sabuncubeli Tünelleri ile İzmir ve Manisa'nın ekonomilerini ve kaderlerini birleştiriyoruz. Bu tünelleri tamamladığımızda Manisa ile İzmir arası seyahat süresi 15 dakikaya inecek. Sabuncubeli Tünelleri'ni yaparak sadece yolunuzu kısaltmakla kalmayacağız İzmirli, Manisalı hemşehrilerimizin can güvenliğini sağlayacağız."

 

Bakan Yıldırım, projenin iki kent arasında hızlı ve güvenli ulaşımın yanı sıra tüm bölge hatta ülke ekonomisine olumlu katkı sağlayacağını dile getirerek,

 

"Bu tüneller aynı zamanda Aydın ve Muğla gibi turizm merkezlerini İstanbul ve Avrupa'ya açan bir kapı konumunda olacak" ifadelerine yer verdi.

 

-Proje planlamanın önünde ilerliyor-

 

Yap-işlet-devret modeliyle yapımı devam eden tünellerle ilgili yüklenici şirketin proje müdürü İbrahim Uslu da yaptığı açıklamada, projede geçen mart ayında başlayan inşa çalışmalarında, bugüne kadar tünel girişlerindeki aç-kapa ve diğer sanat yapılarının tamamlandığını belirtti.

 

Bu işlerin bitmesiyle İzmir tarafından tünel kazısına başlandıklarını anlatan Uslu, şöyle konuştu:

 

"Projede planlananın önünde ilerliyoruz. Başlayan tünel kazı çalışmalarında bugüne kadar sol tüpte 131 metre, sağ tüpte ise 59 metreye ulaştık. Manisa tarafında ise tünellere proje değişikliğiyle bin 270 metrelik ilave yapıldı. Bu ilaveyle ilgili izinlerin alınması sonrası Manisa girişinde de fore kazık çakma işlemlerine başlandı. 2 ay içinde Manisa çıkışındaki tünellerden de kazıya başlayacağımızı ve 4 tünelde birden çalışacağımızı düşünüyoruz. Çalışan sayımız diğer girişle birlikte üç vardiya halinde 130'dan 250'ye çıkacak. İki tarafta birden devam edecek çalışmalarla tüneller yerin altında birleşecek."

 

-Ortalama 150 metre derinden geçecek-

 

Uslu, projede tünellerin ortalama 150 metre derinlikten geçeceğini, en derin noktanın ise yerin 250 metre altında olacağını söyledi.

 

Sabuncubeli'nde zemin yapısının zorlu olmasına rağmen projeyi etkileyecek bir sorunla karşılaşmadıklarını dile getiren Uslu, bugüne kadar firmalarının öz kaynaklarıyla finanse edilen projenin kredilendirilmesiyle ilgili görüşmelerde son aşamaya gelindiğini, projenin rantabl olması nedeniyle bu konuda da bir sıkıntı yaşanmadığını ifade etti.

 

Uslu, proje kapsamında tünellerin yanı sıra İzmir tarafında 1,5 kilometre, Manisa tarafında da 1 kilometre bağlantı yolu yapılacağını sözlerine ekledi.

 

Haber Merkezi



Semiha ölüme itilmiş! Uçurumdan düşen kadının ölümü kaza değil, cinayet çıktı

Komiserin sır ölümü ailesini perişan etti

Kan donduran olay! 7 aylık hamile eşine kurşun yağdırdı

Cinayet: 1 ölü, 2 yaralı!

Eşi ve 5 çocuğu ölmüştü! Aracı kanala sürdüğü gerekçesiyle sanık için istenen ceza belli oldu

Taksiye aldığı müşterisi tarafından 20 yerinden bıçaklanıp gasp edildi

Jandarma’nın üç aylık takibi sonuç verdi, uyuşturucu örgütü çökertildi

Fethiye'de 'piton' nöbeti

Başından silahla vurulan 20 yaşındaki genç kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi

İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Güncel 23.11.2012 17:00:20 607 0

Tarih: 23.11.2012 17:00

Haberi Sesli Oku

Güncel

Güncel Haberleri