SARUHANLI - BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya Ösen, pandemi sonrası sosyal patlama uyarısı yaptı. Modern devletin en önemli görevinin, halkının barınma, yiyecek gibi temel ihtiyaçlarını sağlamak olduğuna işaret eden Ösen, “Yaşadığımız pandemi surecinde alınan kararlar ile güvencesiz ve gündelik çalışan bir çok insan gelirsiz kalmıştır. Bu insanların en temel ihtiyaçlarını devletten beklemeleri en doğal hakkıdır. Bütün bunlara bir de orta vadede işsiz kalacak milyonlarda eklendiğinde önümüzdeki en büyük sorun sosyal patlamadır” dedi.

Pandemi sonrası işsizlik ordusuna yeni katılanlar ile birlikte sorunların katlanacağını belirten Ösen, “Salgın sonrası bu konuda devletin adım atması gerekiyor. Sosyal patlamanın yaşanmaması için devletin gelirlerini kaybeden ve işsiz kalan vatandaşlarına sahip çıkması ve özel bir destek paketi açıklaması gerekiyor” diye konuştu.

Kısa çalışma ödeneği uzatılmalı

BASİFED üyesi dernek başkanlarının katıldığı yönetim kurulu toplantısı sonrası bir açıklama yapan BASİFED Başkanı Seda Kaya Ösen, toplantıda bir çok başlıkta konuların tartışıldığını belirterek, ön plana çıkan sorunun ülkemizin karşı karşıya olduğu işsizlik olduğunu söyledi.

Aynı şekilde mikro işletmeleri de kapsayacak şekilde KOBİ’lere yönelik vergi, SGK gibi ödemelerden muafiyetin düşünülmesi gerektiğini söyleyen Ösen, “Kısa çalışma ödeneği uzatılarak kapsamının genişletilmesi de gerekli. İşsiz kalmış kesime destek açıklarken, işletmesini ayakta tutmaya çalışan işverene de verilen desteğin arttırılarak sürmesi büyük önem arz ediyor. Covid-19 salgının başında bilim kurulu ile doğru önlemler alan Türkiye’nin pandemi sonrasına dair önlem paketinde de fark yaratması en büyük beklentimiz” diye konuştu.

“Kadınlar ön planda tutulmalı”

Sağlık sektöründe kadın çalışan sayısının bir çok sektöre göre daha fazla olduğuna dikkat çeken BASİFED Başkanı Seda Kaya Ösen, salgın sonrası bir rehabilitasyon programının da hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Ülkemizde çalışan kadınların aynı zamanda ev, çocuk veya hasta bakımı konularda da aile içinde en büyük sorumluluğu üstlendiğini hatırlatan Ösen, “Bu dönemde sağlık çalışanı kadınlar yoğun çalışma temposu içinde hayatlarını riske atarak çalıştılar. Kimisi ailelerinden uzakta, otel odalarında, lojmanlarda konaklamak zorunda kaldı. Bu salgın sona erip normalleştiğimizde özellikle sağlık çalışanı kadınlarımıza psiko-sosyal destek verilmesi, onlara yönelik bir rehabilitasyon programı hazırlanması da gerekiyor” dedi.

 

Bu sebeple pandemi sonrası planlamaya özellikle kadınların da dahil olması gerektiğini söyleyen Ösen, “Türkiye’de çalışan kadınların yüzde 42’si güvencesiz olarak çalışıyorlar. Bu salgın döneminde ilk onlar işsiz kaldı ve işsizlik ödeneği gibi temel desteklerden de yoksunlar. Özellikle evden üretim yapabilen kadınların kooperatifler ile buluşturulması ya da online satış kanallarını kullanabilmeleri yönünde destek programları da büyük fayda sağlayacaktır” diye konuştu. 



3 aylık hamile eşini bıçaklayıp öldürdü

Her gece pencereye gelen röntgenci genç kızın kabusu oldu

Mantar aramaya çıktı, güvenlikçinin cesedini buldu

Tartıştığı kişiyi beyzbol sopasıyla darp ederek öldürdü

Komşuların gürültü kavgası kanlı bitti: 1 ölü, 1 yaralı

Korkunç cinayet! Otomobilde öldürüp cesediyle saatlerce tur attılar

YER KAVGASINDA KAN AKTI, PAZARDA CİNAYET

Vahşet! Eşini boğazını keserek öldürdü, oğlunu yaraladı, 4. kattan atladı

İnşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

17 yaşındaki Ardayı iş arkadaşları öldürmüş!

Fabrikadaki iş kazasında ağır yaralanan işçi hayatını kaybetti

Karısını Bıçakla Öldüren Sanığa Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası

Öğretmen baba eşini ve kızını bıçaklayarak öldürdü

Öldürdükleri gencin liseli olduğunu öğrenince çok üzülmüş

Kız arkadaşını öldüren gencin silahlı fotoğrafları ortaya çıktı

Eski kız arkadaşını öldürüp, kafasına sıkarak intihar etti

Hastanedeki silahlı saldırıda tutuklu sayısı 5’e yükseldi

Arkadaşların alacak verecek kavgası: Börekçide tek kurşunla cinayet

Kadın Cinayeti: Cani Koca Kendini de Asmaya Kalkıştı

Manisa emniyeti suçlulara göz açtırmıyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 31.05.2020 11:49:00 0

Tarih: 31.05.2020 11:49

Haberi Sesli Oku