SARUHANLI - Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur vatandaşlara sağlık yaşam ve tüketime katkı sağlamak amacıyla kuru üzüm tüketmelerini tavsiye ediyor. 

Ziraat Odası Başkanı vatandaşların kış aylarında gribal enfeksiyona karşı korunmak için her gün mutlaka bir avuç kuru üzüm tüketmesi gerektiğini belirterek, ?Kuru üzüm sağlık açısından çok önemli bir besin kaynağıdır. Aileler sabahları çocukları okula götürmeden önce ufak poşete üzüm koyup beslenme çantalarına veya ceplerine bırakmaları, çocuklar için gün boyu enerji kaynağı olur. Kahvehaneye çıkan vatandaşlarımız ceplerine kabuklu çerez yerine bir avuç üzüm koymasını çok önemsiyoruz.? Dedi. 

Okur, kuru üzümün enerji açısından değerli bir besin olduğunu söyledi. Kurutulmuş üzümün su oranı azaldığı için kalan maddelerin enerji sağlamada çok büyük katkısı olduğunu belirten Başkan Okur, kimi çocukların okula giderken kahvaltı yapamadığını ya da her çocuğun kahvaltıda yediklerinin aynı olmadığını ifade ederek, ara öğün olarak kuru üzüm verilerek çocukların enerji açığının kapatılabileceğini dile getirdi. 

-?ÇOCUKLARIN VÜCÜT GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAR?- 

Kuru üzümün enerji vermesi dışında başka yararları da bulunduğunu ifade eden Okur, " Uzmanların açıklamalarına göre: Üzüm, mineraller açısından çok zengin bir besin. Ülkemizde demir eksikliği anemisi (kansızlık) çok görülüyor ve risk grupları arasında çocuklar da var. Bunun için üzüm, çocuklarda aneminin önlenmesine katkıda bulunabilir çünkü demir içeriği çok yüksek ve demirin beyin dokusunda da çok önemli işlevleri var. O yüzden kuru üzümün içerisinde bulunan demir, çocukların bilişsel performansını çok olumlu etkileyecek ve başarı oranını artıracaktır" diye konuştu.

Üzümün çocukların sağlığını olumlu yönde etkileyeceğini vurgu yapan Okur,  ?O yaştaki çocukların çok kalsiyum alması ileride kemik hastalıklarına yakalanma riski azalacaktır. Kan basıncının düzenlenmesinde yardımcı bir mineral olan potasyumu da üzümle almış olacaklar ayrıca üzümlerde kimyasal birtakım bileşikler de var. Bu bileşiklerin kanser, kalp-damar hastalıkları, iltihabi hastalıkları önleyici etkisi var. Lif içeriği de çok yüksek olan üzümün içerisinde bulunan lifler bağırsak çalışmalarını düzenliyor. Modern toplumlarda sık görülen kabızlık problemini önlüyor, göz sağlığını koruyor, kansızlığı önlüyor, kemik sağlığını geliştiriyor, sindirim sistemini fonksiyonlarını iyileştiriyor ve bilişsel performansı olumlu etkiliyor. Kısacası kuru üzüm için çocukların okuldaki doktoru diyebiliriz. Üzümdeki bu saydığımız yüksek mineraller ve koruyucu unsurlara yetişkinlerinde ihtiyacı var. " 

-?ARA ÖĞÜNLERİ ÜZÜMLE ATIŞTIRSINLAR?- 

Okur, çocukların beslenmesi için 2,5-3 saatte bir ara öğün önerdiklerini ifade ederek, "Çocuklar nasıl olsa okulda ara öğünlerde bir şeyler atıştıracaklar, o ihtiyaçlarını besin değeri açısından yüksek bir yiyecekle tatmin etmeleri çok daha olumlu olacaktır. Onun için anne babalara çocuklarının cebine kuru üzüm koymalarını tavsiye ediyoruz." dedi. 

Ülkemizde çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin 250 bin ton civarında olduğunu bunun iç tüketim miktarının ise 35?50 bin ton seviyesinde olduğunu sözlerine ekledi.



Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

Kan donduran cinayet

26 yaşındaki genç başından vurulmuş halde bulundu

Akıl almaz cinayet planı Para için önce sahte ilan verdi sonra cinayeti işledi

Trafikte Tartıştığı Kişi Tarafından Bıçaklanan Şahıs Hayatını Kaybetti

Evlat vahşeti! Babasını vurup kaçtı

Birlikte yaşadığı kadını öldürüp kuyuya attı

Berber dükkanına silahlı saldırı: 2 ölü

Ortaklık vaadiyle dolandırıldı üstüne darp edilip ölüm tehditleri aldı

Kayalıklardan düşen şahıs hayatını kaybetti

Yangın dumanından etkilenen yaşlı adam hayatını kaybetti

Karısını tüfekle öldürüp intihar etti

Kan donduran olay: 14 yaşındaki çocuk 4 yaşındaki kuzeninin boğazını keserek öldürdü!

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 21.01.2019 16:33:59 467 0

Tarih: 21.01.2019 16:33

Haberi Sesli Oku