POLİTİKA - Alaşehir, Gördes ve Salihli’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 97 nci yıldönümü nedeniyle bir kutlama mesajı yayınlayan Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkanvekili Erkan AKÇAY, “ Alaşehir Kongresi ile Batı Anadolu’da Yunanlılara kaşı milli mücadele örgütlenmiş, Salihli, Yunan mandasına karşı milli iradenin temsilcisi olmuştur. Gördesli Makbule Hanım ile Hacı Ethem Kurtuluş savaşına adını altın harflerle yazdırmıştır. Bağımsızlığını, birlik ve beraberliğini her şeyin üzerinde tutan Büyük Türk Milleti ebediyen bu topraklar var olacaktır. Vatan bölünmeyecek; ezan dinmeyecek; bayrak inmeyecektir.” dedi.

SALİHLİ MİLLİ İRADENİN TEMSİLCİSİ OLMUŞTUR.

Salihli’nin Yunan mandasına karşı milli iradenin temsilcisi olduğunu söyleyen MHP Grup Başkan Vekili Erkan AKÇAY, “ Salihli, 24 Haziran 1920 ile 5 Eylül 1922 tarihleri arasında işgal altında kalmıştır. Salihli'nin Yunan işgali sırasında, dönemin Belediye Başkanı Hacı Davut Ulaş ve encümen üyesi 2 arkadaşı Yunan Manda'sını kabul etmedikleri için sürgüne gitmişler ve savaş sonrasında da esir mübadelesinde geriye gelmişlerdir. Salihli, Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan işgaline karşı milli iradenin temsilcisi olmuştur.” dedi. 

ALAŞEHİR KONGRESİ KURTULUŞ SAVAŞININ MİHENK TAŞLARINDAN BİRİDİR

Milli mücadeleye karşı gösterdikleri büyük destek ve ilgi nedeniyle Batı Anadolu’da Yunanlılara karşı mücadelenin örgütlendiği kongrenin Alaşehir’de yapıldığını söyleyen Manisa Milletvekili ve MHP Grup Başkan Vekili Erkan AKÇAY, “  15 Mayıs 1919 ‘da İzmir’in işgali üzerine Alaşehir Kaymakamı Bezm-i Nusret (Kaygusuz) Bey, Askerlik Şube Başkanı Sezai Bey, Belediye Başkanı Galip Bey                            ( Binbaşızade – Alakent ) , Mustafa Bey (Hüseyin Paşazade Şahyar) ve Akif Bey (Mütevellizade Öztürk) milli mücadele ruhunu Alaşehir’de ateşlemişlerdir.  Kurtuluş Savaşının en önemli mihenk taşlarından biri olan ve Batı Anadolu’da Yunanlılara karşı mücadelenin örgütlendiği Alaşehir Kongresi 16 Ağustos 1919 tarihinde başlamış ve 25 Ağustos 1919 tarihinde sona ermiştir. Kongrenin Alaşehir’de toplanmasının şehrin uygun coğrafi konumunun yanında Alaşehirlilerin milli mücadeleye karşı gösterdikleri büyük destek ve ilginin rolü vardır. Alaşehirliler 10 gün süren kongrenin başarılı olması için hiçbir fedakârlıktan kaçınmamışlar. Kongreye 21 İl ve İlçeden 45 delege katılmıştır. Bunlar; Alaşehir delegesi Belediye Reisi Galip Bey (Binbaşızade- Alakent), Alaşehir delegesi Akif Bey (Mütevellizade Akif Öztürk), Alaşehir delegesi Cevdet Bey ( Hacı Himmetzade Ünlü), Alaşehir delegesi ve Kuvayı Milliye Kumandanı Mustafa Bey (Hüseyinpaşazade Mustafa Şahyar) , Alaşehir delegesi Ömer Lütfü Bey (Ethembeyzade Ünlü) katılmıştır. 24 Haziran 1920 günü iki koldan Alaşehir’e giren Yunan Kuvvetleri önce Belediye binasını sonra Yıldırım Beyazıt Camisi yanında bulunan Hasağasızade Ömer Ağa’nın evini kendilerine karargah yaptılar.  4 Eylül günü Yunanlılar Alaşehir’i yakmaya başlamış, 38.000 nüfusu 4500 haneli şehirden geriye, 5-6 bin kişi,100 kadar ev, iki cami kalmıştır. Mezalim ve zulüm Alaşehir’de 26 ay 11 gün sürmüş ve 5 Eylül 1922 Salı günü Türk Ordusunun Alaşehir’i Yunan işgalinden kurtarmıştır.  ”dedi.

GÖRDESLİ KAHRAMANLAR TÜRK TARİHİNE ALTIN HARFLERLE YAZILMIŞTIR

Gördesli kahramanların adlarının Türk Tarihine altın harflerle yazıldığını söyleyen MHP’li AKÇAY, “      15 Temmuz 1920'de Yunan işgaline uğrayan Gördes 14 ay Yunan işgalinde kalmış ve 5 Eylül 1922'de kurtarılmıştır. Kurtuluş Savaşı tarihinde adından en çok söz edilen kişilerden Gördes kızı Makbule Hanım (Şehit Makbule Hanım) ile Ege'de Kuva-yı Milliye Teşkilatını kuran Hacı Ethem Büke Gördes'in yetiştirdiği iki önemli isimdir. Türk Milleti, Kurtuluş Savaşında şehit düşen Gördesli Makbule Hanım’ı hiçbir zaman unutmayacaktır. 15 Mayıs 1919 tarihinde Yunan ordusunun İzmir’i işgaliyle Batı Anadolu’yu işgale başlaması sonucu 7 Kasım 1921′de kocası Halil Efe ile Türk birliklerine katılan daha iki aylık evli olan Makbule Hanım cesareti ile pek çok çatışmanın kazanılmasını sağlamıştır. 17 Mart 1922’de Kocayayla baskınında askerlere cesaret vermek için hızla öne atılınca başından vurularak şehit olan Gördesli Makbule Hanım ile Hacı Ethem Kurtuluş savaşına adını altın harflerle yazdıran kahramanlarımızdandır.” dedi.  

MHP’li AKÇAY sözlerine şu şekilde devam etti: “ Alaşehir, Salihli ve Gördes’ de elde edilen zaferler gücünü milletinden alan, bağımsızlığa inanan insanların oluşturduğu bir iradenin sonucudur. Bu duygular içerisinde, bu duygu ve düşüncelerle Alaşehir, Gördes ve ve Salihli ilçelerimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 97 nci yıldönümü kutluyor, başta Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve O'nun silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehit ve gazilerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyor, bütün hemşerilerimizin kurtuluş gününü kutluyorum.”

 



Kadın bıçaklanarak öldürüldü

Bekçi cinayetinin zanlısı yakalandı

10 yıllık sır cinayet, milyonluk miras davasıyla ortaya çıktı

Yaylada cansız bedeni bulunan kadının üç arkadaşı gözaltına alındı

Kapıyı geç açınca şüphelendi odaları tek tek aradı! Eşini, arkadaşı ile yakalayınca çılgına döndü

Kan donduran olay! Her şeyi böyle itiraf etti

Servisten indikten sonra okula girmeyen Neşe’den 1,5 aydır haber alınamıyor

Öğretmenden 12 yaşındaki kız öğrenciye taciz iddiası

Doktor ve sağlık çalışanları kendilerini odaya kilitledi, tehdit şüphelisi tutuklandı

Cezaevinden yeni çıktı, pusuda öldürüldü

Alacak-verecek meselesi nedeniyle dövülerek öldürülen kişi

Kayıp taksici cinayeti: Yakalandı

Sokak ortasında cinayet! Detaylar ortaya çıktı

İki gündür aranıyordu, 15 yaşındaki lise öğrencisi polis ekiplerince bulundu

Konuşmak için ormana götürdüğü ortağını öldürdü

Tartışma sonucu bir kişi bıçaklanarak öldürüldü

Dehşet! Torununun dövdüğü anneanne hayatını kaybetti

Avukat olmak istiyordu, 17 yaşında kara toprağa girdi

Bağ evinde korkunç ölüm: Boşanma aşamasındaki çift intihar etti

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 5.09.2019 17:24:00 1178 0

Tarih: 05.09.2019 17:24

Haberi Sesli Oku