Bu yıl 474`üncüsü düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali`nde saçılmak için karılan 5 ton mesir macununun duası okundu.

Cuma namazı öncesinde Sultan Cami`nde Merkez Efendi, Hafsa Sultan ve Mesir Festivali`ne emeği geçenlerin ruhuna itafen mevlit okutuldu. Manisa İl Müftüsü Sinan Cihan tarafından okunan mevlit-i şerife Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ve vatandaşlar katıldı.

Cuma namazının ardından Tacikistan Büyükelçiliğinin katkılarıyla hazırlatılan Tacik Pilavı cami avlusunda vatandaşlara dağıtıldı.

Sultan Cami`den sonra Vali Abdurrahman Savaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa İl Müftüsü Sinan Cihan ile Festival Düzenleme Komitesi üyeleri yapılacak mesir duası için "Manisa`yı Mesir`i Tanıtma ve Turizm Derneği" imalathanesine geldi. Festivalde saçılmak için karılan 5 ton mesir macununun duası İl Müftüsü Cihan tarafından okundu.

Buradaki töreni ardından gazetecilere açıklama yapan dernek başkanı Ufuk Tanık, saçılacak mesir macununun tüm hazırlıkların tamamlandığını kaydetti.

Pazar günü yapılacak kortej yürüyüşü ve Sultan Cami`de kılınacak öğle namazı ardından Berat Töreni ile saçımın yapılacağını ifade eden Tanık, "Sultan Cami kubbe ve şerefelerinden saçımı yapılacak 18 noktaya ilave olarak, bu yıl daha fazla kitleye mesir macunu ulaşması amacıyla cami çevresinde belirlenen 20 evin balkonlarından da saçım yapılacak. Tüm vatandaşlarımızı pazar günün törene davet ediyoruz" diye konuştu.

Mesir Macunu

İlk olarak Yavuz Sultan Selim`in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca dönemin ünlü ve başarılı hekimi Merkez Efendi tarafından kullanılan mesir macunu, 41 çeşit baharat ve şifalı ottan oluşmaktadır. Hoş ve lezzetli kokusu olan mesir macunu, halk arasında iştah açıcı, kan dolaşımını düzenleyici, yorgunluğu giderici, hormonları çalıştırıcı özellikleriyle bilinmektedir. Ayrıca mesir macununu yiyenlerin 1 yıl boyunca zehirli böcek sokmalarına karşı korunduğuna inanılmaktadır.

Manisa`da her yıl düzenlenen festivalde Ayşe Hafsa Sultan`ın Merkez Efendi`ye berat vermesi canlandırıldıktan sonra, hazırlanan macunlar Sultan Camisi şerefe ve kubbelerinden halka saçılmaktadır.

Yerel seçimler nedeniyle ertelendi

UNESCO tarafından "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi"ne alınan ve bu yıl 474`üncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, 21 Mart tarihinde "Mesir Macunu Karma Töreni" ile başlamış, 30 Mart`taki yerel seçimler nedeniyle saçılmasının 22-27 Nisan tarihinde yapılması kararlaştırılmıştı.



Jandarma’nın üç aylık takibi sonuç verdi, uyuşturucu örgütü çökertildi

Fethiye'de 'piton' nöbeti

Başından silahla vurulan 20 yaşındaki genç kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi

İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Son Dakika 25.04.2014 16:07:32 669 0

Tarih: 25.04.2014 16:07

Haberi Sesli Oku

Son Dakika

Son Dakika Haberleri