SAĞLIK - Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme tümörlerinin tedavisi için hayati önemde olan erken tanı”nın, yeni geliştirilen dijital tomosentez” aracılığıyla çok daha hızlı ve sağlıklı yapılabildiği belirtildi.

Başkent Üniversitesi Adana Hastanesi Radyoloji Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Ayşin Purbager, her 8 kadından birisinin yaşam süresinde meme kanseri olduğunu, 30 kadından birisinin de bu nedenle hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, meme kanserinin başlangıç evresinde yavaş büyüdüğünü, tümörün 1 cm olmasının 1-2 sene sürdüğünü kaydetti. Bu nedenle erken tanı”nın meme kanserinden ölüm oranını azaltmak açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Ayşin Purbager, Erken tanıda amaç 1 cm' den küçük, henüz elle muayenede hissedilemeyen tümörleri tespit etmektir. Bu yüzden 40 yaşından sonra yılda bir kez mamografi kontrolü önerilmektedir dedi.

TEŞHİS YÜZDE 85'LE SINIRLI
Meme kanserinin erken yakalanmasında kullanılan en önemli tanı yöntemi olan mamografinin, meme dokusunu sıkıştırarak iki pozisyon şeklinde filmlerinin alınması işlemi olduğunu anlatan Doç. Dr. Purbager, Bu şekilde tüm meme dokusu sadece 2 boyutlu olarak değerlendirilebildiğinden, özellikle yoğun meme dokuları üst üste geldiğinde, kanserli doku alanı diğer dokular arasında gizlenebilir. Bu kısıtlılık nedeniyle mamografinin doğru tanı koyabilme oranı en iyi merkezlerde bile yüzde 85 sınırında kalmaktadır diye konuştu.

YANILTICI GÖRÜNTÜLERE İZİN YOK
Doç. Dr. Ayşin Purbager, son yıllarda geliştirilen dijital tomosentez cihazı ile 3-4 saniyelik işlem süresi içinde değişik açılardan 60-80 farklı görüntü alınarak meme dokusunun 3 boyutlu görülebildiğini söyledi. Purbager, işlemin kesitsel düzlemde inceleme yapma olanağı tanıması nedeniyle, dokuların üst üste gelerek oluşturduğu yalancı negatif ve yalancı pozitif görüntülerin yarattığı olumsuz sonuçları azalttığını ifade etti.

ADANA'DA İLK VE TEK
Adana'da ilk ve tek olarak Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Meme Sağlığı Merkezi'nde uygulanan dijital meme tomosentez cihazının üstünlüklerini anlatan Doç.Dr. Ayşin Purbager şu bilgileri verdi:
"Meme dokusunun 3 boyutlu olarak kesitsel olarak taranmasını sağlayan dijital tomosentez, yoğun meme dokusunun üst üste gelerek kanserli dokuyu gizlemesini engeller. Tekrar filmlerin sayısını azaltır. Böylece gereksiz radyasyon alımını engellemiş olur. Doğru tanı koyma oranını yükselterek biyopsi ve ameliyat oranını azaltır. Mamografi çekilmesi sırasında gerekli olan kompresyon miktarını azaltarak hastanın tetkik sırasında daha az acı duymasını sağlar." 



Jandarma’nın üç aylık takibi sonuç verdi, uyuşturucu örgütü çökertildi

Fethiye'de 'piton' nöbeti

Başından silahla vurulan 20 yaşındaki genç kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi

İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 1.01.2015 14:27:13 898 0

Tarih: 01.01.2015 14:27

Haberi Sesli Oku