Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, 4 adet baraj gölünde su ürünleri av stoklarını fazlalaştırmak ve denetimleri daha hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirmek için satın alınan 3 adet göl kontrol teknesi düzenlenen törenle Gölmarmara Gölü`ne indirildi.

Salihli`nin Tekelioğlu Mahallesinde düzenlenen törene Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlü Hasan Çebi, Salihli Kaymakamı Ertan Peynircioğlu, Gölmarmara Kaymakamı Zeyit Şener, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Gölmarmara Belediye Başkanı Kamil Öz, Salihli İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Taşcı, Salihli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Rıza Gülmez, Gölmarmara İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Engin Aykuş ile kooperatif üyeleri ve Tekelioğlu Mahallesi sakinleri katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, ülkemizde kiraya verilen, her baraj gölüne bir su ürünleri kontrol teknesi tahsisinin ilk kez Manisa`da uygulanmaya başlandığını belirterek, "İl Müdürlüğümüzce alınan kontrol tekneleri Bakanlığımızca finanse edilmiştir" dedi.

İlimiz sınırları içerisinde bulunan Göl ve Baraj Göllerinde kontrolleri sağlamak, bu rezervuar etrafında bulunan köylerde oturan balık avcılarının gelirini düzenli hale getirmek ve balıkların üremelerine imkan vermek için denetimlerin sıklaşacağını ifade eden İl Müdürü Hasan Çebi, "Bu kapsamda, İl Müdürlüğümüzce alınan kontrol teknelerimizi Salihli, Gölmarmara, Köprübaşı ve Soma İlçelerimize veriyoruz. Almış olduğumuz 3 adet tekne, 4 adet tekne motoru ve 3 adette römorkörü ilçe müdürlüklerimize tam donanımlı olarak teslim ediyoruz.  Bu konuda İlçe müdürlüklerimizde görev yapan teknik arkadaşlarımıza da gerekli eğitimleri verdik. Bu eğitimler sonucunda gölde nasıl hareket edilir, göldeki boğulmalara karşı nasıl tedbir alınır, hava şartlarına nasıl bakılır, teknenin çalışma durumu nedir gibi konularda eğitimleri alarak, hazır hale geldiler" dedi.

Gölmarmara ve özellikle Demirköprü Barajındaki balıkların sürdürülebilir hale gelmesi için denetimlerin devam ettiğini söyleyen Çebi, "2009 yılından itibaren kaybolmaya başlayan Sudak balığı, denetimlerimiz neticesinde ve bunların avlanmasına yönelik etkili çalışmalarımız sonucunda 2014 yılı içerisinde tekrar görüldü. Gölmarmara gölünde yaklaşık olarak 3 ton civarında Sudak Balığı avlandı ve piyasaya sürüldü. Gölmarmara Gölü ekolojisi itibari ile bereketli bir göl. Yaklaşık olarak 68 km2 olan gölümüzün çevresinde iki tane kooperatifimiz, 88 tane balıkçı teknemiz ve 120 tane de balıkçımız var. 2014 yılı itibari ile yaklaşık 90 ton balık avcılığı yapılmış. Demirköprü Barajı`nda ise 47 tane balıkçı teknemiz, 75 tane de balıkçımız bulunmaktadır. Orada da 5 ton civarında sudak balığı, 50 tonun üzerinde de sazan balığı avlanarak piyasaya sürülmüştür. Önümüzdeki dönemlerde de balıkların üremelerini sağlamak ve sürdürülebilir balıkçılığa yön vermek için bu teknelerimizi alarak hizmete soktuk" dedi.

Bundan sonra su ürünlerinde meydana gelecek herhangi bir soruna daha etkin bir şekilde müdahale edip, zamanında ulaşacaklarını vurgulayan Çebi, "Bunun için bize destek veren, katkı sağlayan kuruluşlarımıza ve bu törenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Bölge açısından, doğal dengenin ve sulak alanların korunması yönünden önemli bir vesile ile bir araya gelindiğini belirten Salihli Kaymakamı Ertan Peynircioğlu, "Tarım İl Müdürlüğümüz su ürünleri avcılığını kontrol etmek amacıyla 3 adet kontrol teknesi satın almış. Bu kontrol tekneleri doğal ve ekolojik dengenin korunmasında görevlilerimize yardımcı olacaktır. Daha iyi bir denetim sağlanması yönünden katkı sağlayacaktır. Gölmarmara Gölü gerçekten çok önemli sulak alanlarımızdan bir tanesidir." dedi. 

Törende konuşma yapan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, "Artık dünyanın geldiği aşamada göllerimiz çok önemli. Gıda ve içme suyunun tedariki çok daha ön planda. Önceden petrol, yer altı zenginlikleri önemliydi, artık öyle bir aşamaya geldik ki gıda ve su stratejik bir konuma sahip.  Bugün sulak alanlara motorları indireceğiz. Derdimiz gölde de barajda da kurallara uyulmasını sağlamak. Balıkçılığın çok basit kuralları var. En önemlisi üreme zamanında balıkları avlamamak gerekiyor. Böyle basit kurallara uyduğumuzda balığı çoğaltıyoruz. Kurallara uyulmadığında da balığı tamamen yok ediyoruz.  Bu konu artık balıkçılarımız tarafından benimsendi ve doğru olan yapılıyor. Demirköprü Barajı`nda yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, barajın 10 metre altındaki suda artık balıkların yaşama şansı yok. Kirlilik en büyük tehlikelerden bir tanesi. Yani kurallara uymadığımızda başımız daha fazla belaya giriyor. Kurallara uymak zorunda olduğumuzu tabiat bize her vesilede hatırlatıyor. Göllerimizde avladığımız balık miktarı ve balıkçı sayısı her geçen gün azalıyor. Çözüm ortada. Hep beraber el ele verip kurallara uyacağız. Bu topraklardan ve bu sulak alanlardan çok daha iyi şekilde faydalanacağız. Ürettiğimiz ürünlerde insan sağlığını bozan ürünler değil, insan sağlığına yararlı ürünler haline gelecek" dedi.

Kooperatif yönetim kurulu üyelerinden Rafet  Gerse, kooperatif hakkında bilgi vererek yetkililerden de yardım beklediklerini dile getirdi.

Gerse, "Kooperatif olarak daha çok iç piyasada sazan balığının alımı ve satımını gerçekleştiriyoruz. Kooperatifimizin 126 çalışan ortağı var. 70 kayık sayısı var ama bunun 35 tanesi faal durumda. Sudak balığı gölümüz ve kooperatifimiz için ayrı bir gelir kaynağıdır" dedi. 

Konuşmaların ardından su ürünleri kontrol teknelerinin kurdelelerini kesen Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ve beraberindeki heyet sonrasında yeni teknelere binerek gölde kısa bir süre gezinti yaptı. ?



Jandarma’nın üç aylık takibi sonuç verdi, uyuşturucu örgütü çökertildi

Fethiye'de 'piton' nöbeti

Başından silahla vurulan 20 yaşındaki genç kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi

İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Güncel 14.01.2015 17:29:07 761 0

Tarih: 14.01.2015 17:29

Haberi Sesli Oku