SARUHANLI - COVID-19 süresinde kronik rahatsızlığa sahip olan hastaların daha fazla dikkat etmesi gerektiğini, bu hasta gruplarının daha fazla risk altında olduğunu belirten Bursa Çekirge Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Enis Koçak önemli görüşler paylaştı. 
 
Ülkemizde en sık görülen kronik kalp hastalıkları, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, hipertansiyon ve aritmi. COVID-19 nedeniyle kronik kalp rahatsızlığı olan hastaların semptomlarının takibi, ilaç dozlarını ve ilaç dozlarının yan etkilerini izlenme sorunu ortaya çıkabilir. 
 
Kronik kalp hastalığı olan kişiler mevcut tedavisini COVID-19 döneminde de sürdürmeli 
Salgın nedeniyle hastanın doktorları ile iletişiminin azalmasıyla psikolojik olarak rahatlamada azalma oluşabileceğini söyleyen Bursa Çekirge Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Enis Koçak, sözlerine şunları ekledi: “Kronik kalp hastalığı olan hastalar mevcut tedavisini COVID-19 döneminde aksatmamalılar. Eğer aksatırlarsa mevcut kronik kalp hastalığına bağlı semptomlar da artar. Kalp krizinde, inmede, ritim bozukluklarında, tansiyon yükselmelerinde ve maalesef ani ölümlerde artış olmaktadır. Bu nedenle hastalar sokağa çıkma yasağı gibi sebeplerle ilaçlarını temin için yakınlarından, belediyelerden ve sosyal derneklerden yardım alabilirler. Zaten raporlu ilaçlarını direkt olarak eczanelerden temin edebilmekteler.”
 
Tedavinin devamlılığı için hasta yakınlarına düşen sorumluluklar 
 
Tedavinin devamlılığı için bu dönemde hasta yakınlarına düşen sorumluluklar olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Enis Koçak: “Tedavinin devamlılığı için bu dönemde hasta yakınlarının, hastalarına ilaç temininde yardımcı olması gerekiyor. Ziyaretten daha ziyade telefon ile iletişim kurmalarını ve ziyaret gerekli ise ziyaretin kısa tutulmasını, bu sırada maske ve sosyal mesafenin korunmasını öneriyoruz.”
 
Doktorlarla iletişim halinde olmaya devam edilmeli 
Kronik kalp hastalıkları olan hastalara COVID-19 salgın döneminde sağlıklarını korumak için mecbur değil ise dışarı çıkmamaları, dışarı çıkmaları durumundaysa maske takmaları ve sosyal mesafeye dikkat etmeleri tavsiyesinde bulunan Uzm. Dr. Enis Koçak önerilerine şöyle devam etti: “Eller sık sık sabun ile yıkanmalıdır. Yaşam alanları günde en az 3-4 defa havalandırılmalıdır. Uyku düzeni sağlanmalı ve sağlıklı beslenmeli, bol su tüketmeye özen gösterilmelidir. Kontroller yaptırılmalı ve doktorlar ile iletişim halinde olunmalıdır. Çok yoğun olmamak şartıyla egzersiz ve aktivite yapılmalıdır. Zorunlu olarak dışarı çıkılması durumunda ise kıyafetler eve dönünce hemen yıkanmalıdır. Bu dönemde hastalarda gelişebilecek herhangi bir komplikasyonda hemen doktorları ile iletişime geçilmesi gerekmektedir.”



SARUHANLI’DAN eTWINNING BAŞARISI

ÖZEL ÇOCUKLARIMIZA MADALYA TAKDİM TÖRENİ

Saruhanlı Belediyesi’nden 5 Nisan Avukatlar Günü’ne Anlamlı Ziyaret

Saruhanlı’da Vefat…

Faciadan Dönüldü: Tırın Çarptığı Hafif Ticari Araçta 3 Kişi Yaralandı

Saruhanlı Belediyesi’nden Çevreye Anlamlı Kampanya: “1 Pil Getir, 8 Ton Toprağı Kurtar!”

Gölet taştı, bir ev ve ahır sular altında kaldı

Genç kadını 8 yerinden bıçaklayıp baraja attılar

Manisa Tarih Yazdı: Vestel Manisa BBSK Sultanlar Ligi’nde!

Saruhanlı’yı Gururlandıran Başarı: Özel Sporcular Masa Tenisi Müsabakalarında Vib Spor Kulübü Fark Yarattı

Son dakika | MHP'de İstanbul depremi! Kentte il ve 39 ilçe teşkilatları feshedildi

MÜZİĞİN GÜÇLÜ YORUMCUSU ÜMİT YAŞAR’DAN “YÜRÜDÜM”

Başkan Okur, “Saruhanlı’da çiftçi zor durumda!”

Saruhanlı’da 18. Geleneksel Deve Güreşi Coşkusu

MARİA ANDRİA FIRTINASI GERİ GELİYOR

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı’da Deve Güreşi Coşkusu Başladı

Tır Refüje Çıktı Trafik Korkuttu

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 21.05.2020 09:28:00 0
Tarih: 21.05.2020 09:28 Güncelleme: 21.05.2020 09:28
Haberi Sesli Oku