SARUHANLI - Pandemi sebebiyle okulların 5 Şubat 2021’e kadar açılmayacağı açıklandı. Daha sonrası ise belirsizliğini koruyor. 10 aydır işletmelerini açamayan ne zaman açacağı da belli olmayan Kantinciler iflasın pençesinde çırpınıyor.

Ülke genelindeki meslektaşlarıyla birlikte aynı sorunları yaşayan İzmirli Kantinci Esnafı olağan üstü seçim sürecini de yaşıyor. Pandemi kısıtlamaları esnetildiğinde İzmir Kantinciler Esnaf Odası (İKEO) Olağan Üstü Genel Kurulu gerçekleştirilecek.

EĞİTİMCİ KADIN KANTİNCİ

Camianın sorunlarına çözüm arayan esnafın kanaat önderleri Kantinciler Odasının kurucularından Güzide Akpulat Peker’e başkanlık önerdi. 1988’den bu yana kantincilik yapan Biyoloji Öğretmeni Peker, esnafın hizmeti için ateşten gömlek giymeye hazır oluğunu söyledi.

10 AYDIR KAPALI

Esnafın faydasına açıklanan tedbirler için teşekkür eden İzmir Kantinciler Esnaf Odası (İKEO) Başkan Adayı Güzide Akpulat Peker, en fazla mağdur olan kantinci esnafına daha fazla destek verilmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Adayı Peker, “İzmir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu başta olmak üzere esnafımız için yapılan çalışmalara ve desteklere teşekkür ediyorum. Bu destek fasılalı çalışabilen esnafa derman olabilir. Ama kantinci esnafı 10 aydır iş yerini açamadı. Ne zaman açacağı da belli değil. Bu belirsizlik döneminde Kantincilere açıklanan esnaf paketi kapsamından farklı uygulamalarla destek verilmelidir. Biz Devletimizi çözüm odağımız görüyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan kantinciye özel müjde bekliyoruz”dedi.

ALACAKLILAR KAPALI KAPILARA DAYANDI

Kantinci esnafının bir yıldır kapalı olan kapısına alacaklıların dayandığını vurgulayan İKEO Başkan Adayı Güzide Akpulat Peker, “Bir kısım esnafımızın faydalandığı 25 bin TL kredinin ödeme günü geldi. Özel kurumlardan alınan kredilerin ödeme dönemi başladı. Kredi Kooperatiflerinden alınan Can Suyu kredileri yapılandırma kapsamında değil. Süreçten etkilenip borçlarını ödeyemeyen meslektaşlarımıza e-haciz işlemi yapılmış bu hacizi kaldırmak isteyen üyelerimizden peşin para istenmiştir. KDV, Muhtasar , Gelir Vergisi için boş beyanname vermek zorundayız. Esnafımızın her boş beyannameye damga vergisi tahakkuku sebebi ile borçlarına borç ilave olmaktadır. Esnafın hayatını devam ettirebilmesi için gerekli ev kirası, faturalar, gıda temizlik malzemeleri gibi minimum ihtiyaçlarını dahi karşılayabileceği bir geliri yoktur. Bu sıkıntılar nedeniyle maalesef yapılandırma fırsatından yararlanamayacaktır”şeklinde konuştu.

KAPALI OLAN İŞYERLERİMİZE MUHASEBECİ PARASI BORÇLANIYORUZ

Yaklaşık bir yıldır pandemiden sebep çalışamıyan ve ne zaman çalışacağı belli olmayan kantinci esnafı yasa gereği boş beyanname vermek zorundadır. Bu kapsamda işletmelerin muhasebecileri bu boş beyannameleri vergi dairesi sistemlerine bilgisayardan yüklemek için muhasebe aidatı talep etmektedirler. Herhangi bir fatura işlemi yapılmadığından, alınmayan bir hizmetin ödemesi ile de karşı karşıya kalmış durumdayız. Bu aidatları ödeyemeyerek muhasebecilerimize de borçlanıyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan”ın başlattığı Biz bize yeteriz Türkiyem kampanyası gereğince, kantinci esnafının pandemi süresince muhasebeci parası ödemesi zorunluluğundan çıkarılmasını istiyoruz.

BÜYÜK DEVLETİMİZDEN KÜÇÜK TALEBİMİZDİR

- Kantincilerin Esnaf kredi kooperatiflerinden çektiği kredilerin ödemesi pandemi bitene kadar faizsiz ötelenmesi.

- Kantincilerin özel ve devlet bankalarına olan kredi borçları faizsiz pandemi sonrasına ötelenmesi.

- Kantincilerimize koşulsuz 50 bin TL hibe, 50 bin TL pandemiden 1 yıl sonra 3 yıl vadeli taksitli ödeyeceği kredi verilmesi.

- Pandemi döneminde yüzyüze eğitim başlayana kadar kira alınmasın. Yüz yüze eğitim başladıktan sonra da en az bir dönem kira alınmasın ve sonrasında kira bedellerine indirim yapılsın veya en az 2 yıl artış yapılmasın.

- Kantincilerimizin, yüz yüze eğitim başlayıp , çalışmaya başlayana kadar kadar mevcut bağkur ,vergi ve sigorta borçları faizsiz dondurulması, sonrasında taksitle alınması.

-Kantincilerimizin 7256 sayılı yapılandırma kapsamında sgk,vergi,bağkur vb. borç ödemeleri başlangıçları ocak-2021 değil ocak-2022 den başlatılması.

İKEO’nun seçim sürecini de değerlendiren Başkan Adayı Güzide Akpulat Peker, “Kuruluşundan bu yana gözümüz gibi baktığımız esnafımızı temsil eden meslek odamızda yeni bir dönem açılacak. Kantincilerimizi hak ettiği noktaya taşımak için amatör bir ruhla profesyonel bir çalışmayı ortaya koymak istiyoruz. İKEO, yönetiminde 2 kadınla bir ilki gerçekleştirmişti. Şimdi kadın Başkanıyla bir ilke daha imza atsın istiyoruz. Odamızın bir kadının anne şefkatiyle şeffaf olarak yönetilmesi dilekleri bana cesaret veriyor. Eğitimci yanımı ve girişimcilikteki başarılarımı bilen kantincilerimizi adaylığım heyecanlandırıyor. Çok sayıda kantincimizin desteği benim ve ekibimle. Kantinci kardeşlerimizden yetki istiyoruz . Yeni dönem şimdiden camiamıza hayırlı olsun”dedi.



3 aylık hamile eşini bıçaklayıp öldürdü

Her gece pencereye gelen röntgenci genç kızın kabusu oldu

Mantar aramaya çıktı, güvenlikçinin cesedini buldu

Tartıştığı kişiyi beyzbol sopasıyla darp ederek öldürdü

Komşuların gürültü kavgası kanlı bitti: 1 ölü, 1 yaralı

Korkunç cinayet! Otomobilde öldürüp cesediyle saatlerce tur attılar

YER KAVGASINDA KAN AKTI, PAZARDA CİNAYET

Vahşet! Eşini boğazını keserek öldürdü, oğlunu yaraladı, 4. kattan atladı

İnşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

17 yaşındaki Ardayı iş arkadaşları öldürmüş!

Fabrikadaki iş kazasında ağır yaralanan işçi hayatını kaybetti

Karısını Bıçakla Öldüren Sanığa Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası

Öğretmen baba eşini ve kızını bıçaklayarak öldürdü

Öldürdükleri gencin liseli olduğunu öğrenince çok üzülmüş

Kız arkadaşını öldüren gencin silahlı fotoğrafları ortaya çıktı

Eski kız arkadaşını öldürüp, kafasına sıkarak intihar etti

Hastanedeki silahlı saldırıda tutuklu sayısı 5’e yükseldi

Arkadaşların alacak verecek kavgası: Börekçide tek kurşunla cinayet

Kadın Cinayeti: Cani Koca Kendini de Asmaya Kalkıştı

Manisa emniyeti suçlulara göz açtırmıyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 21.12.2020 10:50:00 0

Tarih: 21.12.2020 10:50

Haberi Sesli Oku