Anahtar Kelimeler: Kanserli Hastalar Korona Aşısı Olmalı ?

SARUHANLI - Kanser hastalarının bu günlerde en çok sorduğu sorunun “Koronavirüs aşısı yaptırmalı mıyım?” sorusu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Rüçhan USLU; Özellikle kemoterapi almayan, kontrollere giden veya henüz tedaviye başlanmayan kanser hastaları rahatlıkla koronavirüs aşısı olabiliceğini belirtti.

Halen kemoterapi gibi bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlarla tedavi gören kanser hastalarında ise durumun biraz farklı olduğuna dikkat çeken Prof.Dr.Rüçhan Uslu ''Kemoterapi gören hastalara uygulanan grip aşısı ve zatürre aşısından elde edilen tecrübeler, bu tür aşıların kemoterapi gören hastalara da uygulanabileceğini gösterdi. Aşı sonrası bağışıklık geliştirme oranı normal insanlara göre biraz daha az olsa da bu tip aşılardan kemoterapi gören hastaların da önemli ölçüde fayda görebileceği gösterildi. Bu nedenle bu hastalara da Koronovirüs aşısı yaptırılması önerilir. İstisnai durum lösemi gibi hematolojik kanser tanısı olan ve yüksek doz kemoterapi alan, bağışıklık sistemi aşırı baskılanmış hastaların doktorlarına danışarak Koronovirüs aşısı olmalarıdır. Bu hastalara aşı, tedavileri bittikten sonra uygulanabilir''dedi.

Uzun yıllar Ege Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanlığını yürüten ve halen Alsancak’ta ki özel muayenehanesinde hastalarına hizmet veren Prof. Dr. Rüçhan Uslu;Ülkemizde uygulanmaya başlayan Çin aşısı hakkında da bilgi verdi.

Ülkemizde hali hazırda uygulanmaya başlanan Çin aşısı inaktive (ölü) koronavirüs aşısı olduğunu belirten Uslu sözlerine şöyle devam etti; ''İnaktive aşıların, kanser hastalarında grip, zatürre aşıları gibi benzer güvenlik özelliklerine sahip olacağı düşünülmektedir. Dolayısıyla yaptırılmasında sakınca yoktur. Hem Pfizer-BioNTech hem de Moderna tarafından geliştirilen mRNA aşılarında kullanılan teknoloji, başlangıçta kanser tedavisi için geliştirilmişti.Bu tür aşıların da kanser hastalarında rahatlıkla kullanılabileceği düşünülmektedir. Maalesef pandemi dönemi olması ve olayın aciliyeti sebebiyle henüz bu aşıların kanser hastaları üzerindeki etkileri konusunda yeterli veriye sahip değiliz. Zamanla elde edilecek bilgiler bu aşıların kanser hastalarına ne zaman ve hangi dozda yapılması konusunda daha aydınlatıcı olacaktır. Ama şu an için kanser hastalarının coronovirüs enfeksiyonundan daha fazla etkilenmeleri ve ölüm oranlarının daha fazla olması nedeniyle bu yetersiz veriye rağmen en kısa zamanda aşılanmaları önem arz etmektedir''. 



3 aylık hamile eşini bıçaklayıp öldürdü

Her gece pencereye gelen röntgenci genç kızın kabusu oldu

Mantar aramaya çıktı, güvenlikçinin cesedini buldu

Tartıştığı kişiyi beyzbol sopasıyla darp ederek öldürdü

Komşuların gürültü kavgası kanlı bitti: 1 ölü, 1 yaralı

Korkunç cinayet! Otomobilde öldürüp cesediyle saatlerce tur attılar

YER KAVGASINDA KAN AKTI, PAZARDA CİNAYET

Vahşet! Eşini boğazını keserek öldürdü, oğlunu yaraladı, 4. kattan atladı

İnşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

17 yaşındaki Ardayı iş arkadaşları öldürmüş!

Fabrikadaki iş kazasında ağır yaralanan işçi hayatını kaybetti

Karısını Bıçakla Öldüren Sanığa Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası

Öğretmen baba eşini ve kızını bıçaklayarak öldürdü

Öldürdükleri gencin liseli olduğunu öğrenince çok üzülmüş

Kız arkadaşını öldüren gencin silahlı fotoğrafları ortaya çıktı

Eski kız arkadaşını öldürüp, kafasına sıkarak intihar etti

Hastanedeki silahlı saldırıda tutuklu sayısı 5’e yükseldi

Arkadaşların alacak verecek kavgası: Börekçide tek kurşunla cinayet

Kadın Cinayeti: Cani Koca Kendini de Asmaya Kalkıştı

Manisa emniyeti suçlulara göz açtırmıyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 18.01.2021 10:46:00 0

Tarih: 18.01.2021 10:46

Haberi Sesli Oku